Αντιπαράθεση μεταξύ της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης για την τροπολογία του υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος, που μεταξύ άλλων προβλέπει σε διάταξή της, την οικονομική στήριξη της «Εnergean Oil & Gas Eνεργειακή Αιγαίου ΑΕ Έρευνας και Παραγωγής Υδρογονανθράκων».

 

Ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Νίκος Ταγαράς, ανέφερε πως με την διάταξη αυτής της τροπολογίας δίνεται η δυνατότητα της ενίσχυσης από το ελληνικό Δημόσιο, στην εταιρεία με σκοπό την στήριξή της οικονομικά, καθώς στην διάρκεια της πανδημίας, δημιουργήθηκε ένα τεράστιο πρόβλημα από την κατάρρευση, διεθνώς, των τιμών του πετρελαίου.

 

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Χαρίτσης, στο ίδιο πλαίσιο, ανέφερε ότι από την στιγμή που παρέχεται στην εταιρεία η δυνατότητα δανειοδότησης με εγγύηση του Δημοσίου, δηλαδή με κρατική ενίσχυση, η εταιρεία θα έπρεπε να έχει κληθεί να καταθέσει τα οικονομικά στοιχεία από τα οποία να φαίνεται από πού ακριβώς υπήρξε η ζημία, «κάτι που δεν έχουμε δει...» και φυσικά η διασφάλιση των θέσεων εργασίας.  

 

Ο Σωκράτης Φάμελλος από το βήμα της βουλής τόνισε: «Να ανακληθεί η τροπολογία για την ενίσχυση της Energean. Δεν είναι δυνατόν να «βάζετε πλάτη» σε μια επιχείρηση η οποία λέει δώστε μου 100 εκ. Ευρώ ενώ έχω κέρδη και θα απολύσω και τους εργαζόμενους»

 

Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, 'Αδωνις Γεωργιάδης απάντησε σε σχέση με τις τιμές πετρελαίου, ότι είναι άλλο η τρέχουσα τιμή πετρελαίου η οποία έχει επανέλθει σε προηγούμενη επίπεδα και άλλο πράγμα η ζημία που έχει σωρεύσει η επιχείρηση από την περυσινή χρονιά, που η τιμή του πετρελαίου έφτασε να είναι μηδενική ανά βαρέλι. 'Αρα, είναι προφανές πως η εταιρεία είχε από την περυσινή χρονιά καταγράψει πολύ μεγάλες ζημιές.

 

Ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Νίκος Ταγαράς, από την δική του πλευρά, ανέφερε πως δεν γνωρίζει το θέμα, ότι η εταιρεία προχωράει σε πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου και δεσμεύτηκε να ενημερωθεί και να απαντήσει. Τόνισε πως η διάταξη αυτή στόχο έχει ακριβώς να προασπίσει τις θέσεις εργασίας και να βοηθήσει την επιχείρηση αυτή, μετά την περυσινή καταστροφή που υπήρξε από την κατάρρευση των τιμών, να συνεχίσει την λειτουργία της. Να διατηρηθεί σε λειτουργία. Παράλληλα, επισήμανε ότι σε περίπτωση που η εταιρεία έκλεινε, το κόστος περιβαλλοντικής αποκατάστασης θα υπερέβαινε κατά πολύ το κόστος για την στήριξή της. Ο υφυπουργός, επίσης, επικαλέστηκε και σημαντικούς εθνικούς λόγους για την στήριξη της επιχείρησης ώστε να συνεχίσει το έργο της σε μια ευαίσθητη περιοχή.

 

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Γιώργος Λαμπρούλης, διαφώνησε με την διάταξη, λέγοντας ότι στηρίζεται μια επιχείρηση με περίπου 100 εκατ. ευρώ, όταν αυτή, με την ανακοίνωση της δυνατότητας δανειοδότησής της, προχωράει σε εθελούσια έξοδο εργαζομένων, εκβιάζοντάς τους. Εσείς και η ΕΕ την χρηματοδοτείτε με εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου και εκείνη απολύει κόσμο. Αυτό είναι απαράδεκτο. Βάλτε τουλάχιστον μια ρήτρα ότι δεν πρόκειται να απολυθεί κανένας εργαζόμενος, είπε ο κ. Λαμπρούλης.