Την αντίδραση του για το γεγονός ότι δεν συμπεριλαμβάνονται Καβάλα και Φίλιπποι «στα βήματα του Αποστόλου Παύλου», στο πλαίσιο ανάδειξης των πολιτιστικών διαδρομών με στόχο την προσέλκυση επισκεπτών και την επιμήκυνση τουριστικής περιόδου, από το υπουργείο Πολιτισμού, εκφράζει ο επικεφαλής της παράταξης «Συνεργασία για την Καβάλα», Νίκος Ξανθόπουλος

 

"Θυμόμαστε όλοι πόσο υπερήφανα αισθανθήκαμε όταν το 2016 πληροφορηθήκαμε την ένταξη των Φιλίππων στα μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς Ουνέσκο.

 

Ήταν λοιπόν απόδειξη ανικανότητας η γνωστοποίηση εχθές ενός κολοσσιαίου έργου με χρηματοδοτήσεις και από το Ταμείο Ανάκαμψης του Υπουργείου Πολιτισμού, στο οποίο εντάσσονται έργα τα οποία θα αναπτυχθούν σε 18 διαφορετικούς νομούς της επικράτειας, χρηματοδοτώντας έργα με κεντρική στόχευση τις διαδρομές του Αποστόλου των Εθνών Παύλου και το δίκτυο Βυζαντινών πόλεων", λέει σε ανακοίνωσή του ο κ. Ξανθόπουλος.

 

"Αυτονόητα ο όποιος σχετικώς, αναζητά ποια από τα έργα αυτά εδράζονται στην αφετηρία των διαδρομών του Αποστόλου Παύλου στην ήπειρο που λέγεται Ευρώπη ή μήπως στο δίκτυο Βυζαντινών πόλεων είναι ενταγμένος και ο δήμος της Καβάλας.

 

Διαπιστώνοντας ότι η Καβάλα απουσιάζει εκκωφαντικά δικαιολογημένα αναρωτιόμαστε, «τις πταίει»;

 

Η πρώτη διέξοδος και απόδοση ευθυνών φυσικά, -ιδιαίτερα για τους απολαμβάνοντες την μακαριότητα της αγνοίας τους-, είναι το Υπουργείο Πολιτισμού.

 

Είναι όμως έτσι; Φυσικά όχι, κραυγάζω. Εάν κάποιος νομίζει ότι η Καστοριά τυχαία συμπεριλαμβάνεται στις περιοχές που έχουν εντάξει έργα τους στις πιο πάνω δράσεις, πλανάται πλάνην οικτράν. 

 

Ήδη από το 2016 το δίκτυο Βυζαντινών πόλεων ετοιμάζονταν.  Αξιοποιώντας πρόσκληση των διοργανωτών βρέθηκα σε ημερίδα το διάστημα 4,5, και 6 Νοεμβρίου 2016 στην Θεσσαλονίκη με θέμα την «Βυζαντινή Θεσσαλονίκη» για να καταλήξουμε το 2019 πάλι στην Θεσσαλονίκη στην εκδήλωση εγκαινίων του Παγκοσμίου Δικτύου Βυζαντινών Πόλεων. 

 

Και το ερώτημα φυσικά που τίθεται αμείλικτα είναι, όταν όλα αυτά εξελίσσονταν ο Δήμος Καβάλας πού ήταν; Είχε στις προτεραιότητές του αυτό το εξελισσόμενο έργο και προετοιμαζόταν με ωρίμανση μελετών για να διεκδικήσει ότι του αναλογεί; Οι ανακοινώσεις μάλλον τείνουν προς την κατεύθυνση ότι και αυτή η ευκαιρία χάθηκε για την Καβάλα.

 

Και αναρωτιέμαι στην συνέχεια,  που θα κατευθύνουμε την κριτική μας; Φταίνε μήπως οι λανθασμένες επιλογές μας; Και όταν αυτά εξελίσσονται, εμείς εδώ ποια αντίδραση επιστρατεύουμε;

 

Με πρωτοβουλία του κυρίου Μάκη Παπαδόπουλου καλείται σε έκτακτη συνεδρίαση το δημοτικό συμβούλιο, για να εκφράσει την «δυσαρέσκειά του» επί του θέματος αυτού.

 

Για ποιο θέμα άραγε;  Επειδή ο Δήμος Καβάλας πιάστηκε αδιάβαστος;  Και ποιο δημοτικό συμβούλιο ζητά ο κύριος Παπαδόπουλος να τοποθετηθεί; 

 

Αυτό που την περασμένη Δευτέρα 10-05-2021 και δια του κυρίου Παπαδόπουλου, δήλωνε αναρμοδιότητα στην πρόταση μου που αφορούσε την απόδοση της Δημωφέλεια και του Προέδρου της. Του νομικού προσώπου εκείνου δηλαδή, που κατ’ εξοχήν θα έπρεπε να λειτουργεί ακριβώς για να προλαβαίνει και να αξιοποιεί ευκαιρίες όπως αυτές που προανέφερα.

 

Μήπως στραβά αρμενίζουμε, υπηρετώντας στοχεύσεις προσωπικές, καιροσκοπικά, με πρόταγμα το πολιτικό μας όφελος;

 

Ο λόγος φυσικά στους πολίτες και μόνο. Τώρα οι ταγοί είναι καιρός να σωπά-σουν και να ακούσουν τους συνδημότες μας, μόνο. Αν και αυτήν την φορά επι-κρατήσει αφωνία, τότε καλώς κλαίμε στις δόξες του παρελθόντος", καταλήγει ο κ. Ξανθόπουλος.