Να μην προχωρήσει ο σχεδιασμός στα Πετρέλαια της Καβάλας με τις εθελούσιες, να μην υπάρξει καμία βλαπτική μεταβολή των όρων της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, καμία μείωση μισθών και δικαιωμάτων των εργαζομένων, ζητάει το ΚΚΕ μέσω Επίκαιρης Ερώτησης προς τον υπουργό Εργασίας που κατέθεσε ο βουλευτής του Κόμματος Λεωνίδας Στολτίδης.

 

Η ερώτηση του βουλευτή: 

 

«Στα "Πετρέλαια της Καβάλας", στη μοναδική πετρελαιοπαραγωγική μονάδα της χώρας, οι 240 εργαζόμενοι με συμβάσεις αορίστου χρόνου βρίσκονται μπροστά στον εκβιασμό της ελληνικής θυγατρικής "Energean", μέλος του ομίλου "Energean" με έδρα το Λονδίνο. 

 

Η εταιρεία από την άνοιξη του 2020 επικαλείται την πτώση των διεθνών τιμών του πετρελαίου, αν και σήμερα αυτές έχουν ανακάμψει, και τη δυσκολία πρόσβασης σε χρηματοδότηση, αν και μόλις πρόσφατα ολοκλήρωσε την εξαγορά της "Edisson" (17/12/2020), ενώ την ίδια περίοδο έχει κολοσσιαία κέρδη. Η εκτίμηση για τα έσοδά της το 2023 είναι της τάξης των 2 δισ. το χρόνο, πάνω και από τη σημερινή της χρηματιστηριακή αξία!

 

Η ελληνική κυβέρνηση, για λογαριασμό της "Energean", κατέθεσε στην ΕΕ σχέδιο "στήριξης" της εταιρείας με δάνεια ύψους 100 εκατομμυρίων το οποίο και εγκρίθηκε.

 

Πιο συγκεκριμένα δάνειο 90,5 εκατομμυρίων με εγγύηση του ελληνικού δημοσίου και κρατικό δάνειο μειωμένης εξασφάλισης 9,5 εκατομμυρίων. Πρόκειται για δάνεια που σωστά ο λαός μας από την ίδια του την πείρα τα χαρακτηρίζει ως "θαλασσοδάνεια" και που θα κληθεί πάλι ο ίδιος να πληρώσει.

 

Μόλις πήρε την έγκριση από την ΕΕ προχώρησε σε σχέδιο "οικονομικής και λειτουργικής αναδιάρθρωσης με εξορθολογισμό στα κόστη", που μεταφράζεται σε πρώτη φάση σε σχέδιο απολύσεων που τις βαφτίζει "εθελούσιες εξόδους" και στη συνέχεια νέες απαιτήσεις για μείωση του "λειτουργικού κόστους", δηλαδή νέες περικοπές δικαιωμάτων.

 

Η εξέλιξη αυτή αποτελεί προπομπό όσων θέλει η κυβέρνηση να ακολουθήσουν με τη διαχείριση του Ταμείου Ανάκαμψης που φέρνει για τον ελληνικό λαό ένα νέο "σούπερ μνημόνιο" και νέα αντεργατικά εκτρώματα, τις "ανατροπές του αιώνα" με τη δεκάωρη δουλειά που καταργεί την πληρωμή των υπερωριών, την ενίσχυση του κρατικού ελέγχου στα συνδικάτα, το χτύπημα των συνδικαλιστικών ελευθεριών, ενώ για τους επιχειρηματικούς ομίλους προβλέπει ζεστό χρήμα.

 

Το σωματείο καταγγέλλει ότι το σχέδιο είναι σχέδιο "εργολαβοποίησης των εργαζομένων", αφού σε πρώτη φάση προβλέπει 160 εργαζόμενους με σχέση εργασίας αορίστου χρόνου και 80 εργολαβικούς.

 

Παράλληλα επισημαίνει ότι εγείρονται σοβαρά ερωτήματα με το ζήτημα της ασφάλειας των χερσαίων και θαλάσσιων εγκαταστάσεων, αφού πρόκειται να αντικατασταθεί μεγάλο τμήμα έμπειρου και εξειδικευμένου προσωπικού, ενώ στο "σχέδιο αναδιάρθρωσης" δεν προβλέπεται ούτε χημικός βάρδιας, όπως καταγγέλλει.

 

Συνυπολογίζοντας ότι στην περιοχή (Νέα Καρβάλη) σε απόσταση κάποιων εκατοντάδων μέτρων βρίσκονται και λειτουργούν οι εγκαταστάσεις της ΒΦΛ (σήμερα Λιπάσματα Καβάλας) και λαμβάνοντας υπόψη την ετήσια έκθεση επιθεώρησης για το 2020 από το αρμόδιο τμήμα της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης στην οποία επισημάνθηκαν σοβαρές παραλείψεις και κενά στην ασφάλεια των εγκαταστάσεων (της ΒΦΛ) που ευθέως παραπέμπουν στον κίνδυνο βιομηχανικού ατυχήματος μεγάλης έκτασης, ο λαός της Καβάλας εκφράζει την αγωνία του για να μη γίνουμε "νέος Λίβανος".

 

Με βάση τα παραπάνω ερωτάται ο κ. υπουργός:

 

Τι μέτρα θα πάρει ώστε να μην προχωρήσει ο αντεργατικός σχεδιασμός της εταιρείας με τις εθελούσιες παραιτήσεις - απολύσεις, να μην υπάρξει καμία βλαπτική μεταβολή των όρων της ΣΣΕ, καμία μείωση μισθών και δικαιωμάτων των εργαζομένων;

 

Πότε θα έρθει σε συζήτηση στη Βουλή το σχέδιο που κατατέθηκε στην ΕΕ και εγκρίθηκε;

 

Πώς θα εξασφαλίσει η κυβέρνηση την ασφάλεια των εγκαταστάσεων στα "Πετρέλαια Καβάλας" και της ευρύτερης περιοχής για να εκμηδενιστεί ο κίνδυνος για μεγάλης έκτασης ατύχημα;».