Κάλεσμα στην απεργιακή συγκέντρωση την Πέμπτη 6 Μαΐου από τα εργατικά σωματεία και συλλογικότητες της Θάσου. Η συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί στις 10:30 στο Κέντρο Υγείας Πρίνου 

 

Συγκεκριμένα στην ανακοίνωσή τους αναφέρουν τα εξής: 

 

Η 1η Μάη είναι η μέρα σύμβολο στον αγώνα των εργατών όλου του κόσμου για την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο. Είναι μέρα που τιμάμε τους νεκρούς της τάξης μας, τους ηρωικούς αγώνες και τις κατακτήσεις του εργατικού κινήματος στην ασίγαστη πάλη με το κεφάλαιο. 

 

Την 1η ΜΑΗ τιμάμε τους αγώνες και τις θυσίες των εργατών του Σικάγο για να κατακτήσει η εργατική τάξη 8 ώρες δουλειά, 8 ώρες μόρφωση, 8 ώρες ανάπαυση.

 

Η 1η Μάη δεν είναι αργία για να αποφασίσει η κυβέρνηση πότε θα τιμήσει η εργατική τάξη τους νεκρούς και τους αγώνες της. Είναι απεργία και γιορτάζεται με απόφαση των εργαζομένων.

 

135 χρόνια μετά την αιματοβαμμένη πρωτομαγιά του Σικάγο για το 8ωρο, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να φέρει νόμο για την  καθιέρωση 10ωρης δουλειάς, με διευθέτηση του χρόνου εργασίας. Οι δύο τουλάχιστον επιπλέον ώρες εργασίας δεν θα πληρώνονται αλλά υποτίθεται ότι θα δίνονται σε είδος (ρεπό) σε βάθος 6μήνου ή έτους.

 

Η μεγαλοεργοδοσία θα έχει το ελεύθερο δηλαδή να κάνει τη ζωή των εργαζομένων λάστιχο, απογειώνοντας την εκμετάλλευση. Η 10ωρη δουλειά θα επιβάλλεται με την υπογραφή ατομικών συμβάσεων εργασίας. Επιδιώκουν  με την "ελεύθερη" όπως λένε συμφωνία μεταξύ εργαζόμενου και εργοδότη, να σπάσουν τον πιο ισχυρό δεσμό που δένει τους εργαζόμενους με τα συνδικάτα.

 

Και όλοι μπορούμε να καταλάβουμε, τι σημαίνει ένας εργαζόμενος μόνος απέναντι στην εργοδοσία. Πόσο ευάλωτος και ανυπεράσπιστος είναι απέναντι σε κάθε αξίωση του εργοδότη.Ένα είναι σίγουρο, ότι η εντατικοποίηση στους χώρους δουλειάς θα μεγαλώσει κι άλλο. Η ζωή των εργαζομένων θα γίνει πραγματική κόλαση.

 

Τα αντεργατικά μέτρα όμως πάνε χέρι-χέρι με την καταστολή. Με τις αλλαγές στον συνδικαλιστικό νομό, στο στόχαστρο μπαίνει η συνδικαλιστική δράση, το δικαίωμα της ΑΠΕΡΓΙΑΣ. Απαιτούν την πλήρη απελευθέρωση των απολύσεων, το τσάκισμα της κοινωνικής ασφάλισης!

 

Βρισκόμαστε ένα χρόνο μετά το ξέσπασμα της πανδημίας και ενώ στην χώρα μας μετράμε πάνω από 10.000 νεκρούς, αρκετούς στο νησί και δεκάδες να έχουν νοσήσει, η κυβέρνηση δεν έκανε ούτε τα αυτονόητα.

 

Δεν πήρε μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς, δεν έκανε μαζικές προσλήψεις υγειονομικών, δεν ενίσχυσε οικονομικά τα νοσοκομεία, δεν επίταξε τις ιδιωτικές δομές υγείας. Τα φόρτωσε όλα στην ατομική ευθύνη.

 

Στην Θάσο εξακολουθούν να υπάρχουν οι σοβαρές ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό στο Κέντρο Υγείας του Πρίνου, ο μοριακός αναλυτής εξακολουθεί να αποτελεί «ντεκόρ» αφού δεν υπάρχουν μοριακά τεστ γιατί αποτελούν «κόστος» για την κυβέρνηση. Ενώ οι υποσχέσεις για μονάδα αιμοκάθαρσης και φαρμακείο ΕΟΠΥΥ έχει παραπεμφθεί στις καλένδες. 

 

Η αυταπάρνηση και η αυτοθυσία των υγειονομικών δεν μπορούν να καλύψουν τις τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης.

 

Οι χώροι δουλειάς έχουν γίνει εστίες υπερμετάδοσης της νόσου, τα υγειονομικά πρωτόκολλα προσαρμόζονται ανάλογα με τις ανάγκες της κάθε επιχείρησης, δεν υπάρχει κανένας έλεγχος από τις αρμόδιες υπηρεσίες για την τήρηση των μέτρων. Χαρακτηριστικά είναι τα παραδείγματα,  στο τυροκομείο στα Λιμενάρια, στα Σουπερ Μάρκετ, στα καράβια, που νόσησαν δεκάδες εργαζόμενοι.

 

Τα μέτρα προστασίας στα σχολεία (προσλήψεις εκπαιδευτικών,   καθαριστριών, περισσότερες αίθουσες για να μην στοιβάζονται οι μαθητές, παροχή δωρεάν μέσων ατομικής προστασίας, επαναλαμβανόμενα τεστ με ευθύνη του κράτους και όχι η γελοιότητα της «αυτοδιάγνωσης») αποτελούν πολυτέλεια.

 

Την ίδια στιγμή μοιράζει εκατομμύρια ευρώ σε τραπεζίτες, βιομήχανους, εφοπλιστές. Θωρακίζει τα κέρδη των πλοιοκτητών στις πορθμειακές γραμμές της Θάσου με επιδοτήσεις δρομολογίων, φοροαπαλλαγές,  απαλλαγή από το ΝΑΤ και  λιμενικά τέλη, μειώνει τις οργανικές συνθέσεις των πλοίων, επιβάλλει  μισθούς πείνας για τους ναυτεργάτες.

 

Ταυτόχρονα υποβαθμίζει την σύνδεση του νησιού με την Καβάλα. Με τις νέες λατομικές άδειες που ενέκρινε η Δημοτική Αρχή, ορυκτός πλούτος και φυσικό περιβάλλον του νησιού «θυσιάζονται» στο μαρμάρινο «βωμό» του κέρδους.

 

Διεκδικούμε:

 

►Ενίσχυση του ΚΥ Πρίνου με το απαραίτητο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.

►Προμήθεια του ΚΥ με μοριακά τεστ για να μην αναγκάζονται οι κάτοικοι του νησιού να χρυσοπληρώνουν τα ιδιωτικά εργαστήρια ή να μετακινούνται στην Καβάλα.

►Επίσπευση των εμβολιασμών. Χορήγηση στο ΚΥ όλων των διαθέσιμων εμβολίων.

►Μέτρα για την απρόσκοπτη λειτουργία όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης με μέτρα προστασίας για την υγεία μαθητών, εκπαιδευτικών

►Συστηματικούς ελέγχους από τις αρμόδιες υπηρεσίες στους χώρους δουλειάς για την τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων.

►Καμία δυσμενή μεταβολή των εργασιακών σχέσεων.

►Στήριξη του εισοδήματος των αγροτών, ανέργων, αυτοαπασχολούμενων. 

►Δρομολόγια στη γραμμή Πρίνου – Καβάλα που να ανταποκρίνονται στις ανάγκες. Κατοχύρωση  εργασιακών δικαιωμάτων ναυτεργατών. 

►Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού σε όλες τις υπηρεσίες του δήμου.

►Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων.

►Καμία απόλυση εργαζόμενου στη κοινωφελή εργασία.

►Καμία ιδιωτικοποίηση υπηρεσίας.

►Να μην συγκροτηθούν αναπτυξιακοί οργανισμοί.

►Σταθερό ημερήσιο χρόνο δουλειάς.

►Όχι στην κατάργηση του 8ωρου. 

►Νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακάτικης Αργίας.

►Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας με σημαντικές αυξήσεις στους μισθούς και κατοχύρωση εργασιακών δικαιωμάτων.

 

Κάτω τα χέρια από τα συνδικάτα. Να μπει τέρμα στην αστυνομοκρατία και την κρατική καταστολή.

 

 

Σωματείο Συνταξιούχων ΝΑΤ Ν. Καβάλας

Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων & Ιδιωτικών Υπαλλήλων Καβάλας

Συνδικάτο Επισιτισμού – Τουρισμού καβάλας – Θάσου

Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Θάσου