«Η ENERGEAN παρουσίασε στις 2/4 στους εργαζόμενους στον Πρίνο το μανιφέστο «εθελουσία στον Πρίνο; Ναι είναι η ώρα !» ξεκινώντας το με το «Φίλες και φίλοι συνάδελφοι» και τελειώνοντας με «συναδελφικούς χαιρετισμούς». Ένα μανιφέστο γραμμένο σαν θεατρικό έργο με 2 πράξεις», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενέργειας. 

 

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

 

Πράξη δράματος, ως προς το παρόν των εγκαταστάσεων, υποστηριζόμενη με στοχευόμενες «προβλέψεις» για το μέλλον της εξόρυξης έως το 2050 και από την άλλη 

 

στην Πράξη, η ηρωική της προσπάθεια και ο πακτωλός χρημάτων με τα εμπνευσμένα σχέδιά της που αφορούν τόσο το παρελθόν όσο και το μέλλον.

 

Τις αμέσως επόμενες ημέρες ακολουθεί ανακοίνωση της εταιρείας όπου ξεχνάει τους φίλους, φίλες συναδέλφους και στέλνει τους χαιρετισμούς της ξεκαθαρίζοντας ότι θα κάνουν όλοι αίτηση εθελούσιας και θα επιλέξει η ίδια ποιους θα στείλει, σε πρώτη φάση 7080 εργαζόμενους, στην ανεργία.

 

Εάν βέβαια δεν συμμορφωθούν οι εργαζόμενοι με τις υποδείξεις της εταιρείας, τότε θα εξασκήσει τα προβλεπόμενα της μονομερούς διακοπής συνεργασίας, δηλαδή απόλυση.

 

Όλο βέβαια το μανιφέστο της στηρίζεται στα οικονομικά αποτελέσματα που παρουσίασε, ως προς τα οποία τίθενται τα κάτωθι ερωτήματα :

 

- Από πού προέκυψαν λειτουργικές ζημιές 83 εκατ. ευρώ όταν το λειτουργικό της κόστος είναι 20 – 28 εκατ. ευρώ το χρόνο;

 

- Πως προκύπτει κόστος παραγωγής 60 δολάρια το βαρέλι όταν τα προηγούμενα χρόνια ήταν κάτω από τα 25 δολάρια;

 

-  Μήπως η εταιρεία φόρτωσε τη θυγατρική της εσκεμμένα υπόλοιπα δανείων για άλλες δραστηριότητες;

 

Το πλέον επικίνδυνο όμως του μανιφέστου της είναι, όπως ισχυρίζεται, ότι πραγματοποιώντας την εθελούσια – απολύσεις και προσλαμβάνοντας εργολαβικούς θα συνεχίσει να λειτουργεί με ασφάλεια.

 

Θα συνεχίσει να λειτουργεί με ασφάλεια απολύοντας το έμπειρο προσωπικό με στόχο να αντικαταστήσει μέρος αυτού με άπειρους εργολαβικούς με μισθούς πείνας ;

 

Με ποιά έμπειρα χέρια, με ποιό έμπειρο μάτι θα προλάβει γεγονότα που μπορούν να οδηγήσουν σε ατύχημα, είτε στις χερσαίες είτε στις θαλάσσιες εγκαταστάσεις, με κίνδυνο ολόκληρης της τοπικής κοινωνίας;

 

Μάλλον δεν την ενδιαφέρουν τα αλλεπάλληλα θανατηφόρα ατυχήματα που συμβαίνουν το τελευταίο διάστημα με εργολαβικούς εργαζόμενους, ακριβώς διότι επιλέχθηκε να μειωθεί το κόστος δουλεύοντας με μισθούς και συνθήκες γαλέρας .

 

Επιμελώς βέβαια ξεχνάει η Energean ότι για να μπει στον Ενεργειακό χάρτη της ευρύτερης περιοχής με τις απαραίτητες χρηματοδοτήσεις που χρειάζονταν, το μόνο όπλο της ήταν η εμπειρία των εργαζομένων στην εξόρυξη του Πρίνου.

 

Για να αποκτήσει τα δικαιώματα ερευνών στην Ελλάδα και το εξωτερικό, όπου απαραίτητη προϋπόθεση ήταν η εμπειρία σε θέματα ασφάλειας, την εμπειρία των εργαζομένων του Πρίνου εκμεταλλευόταν και προέταξε ως εγγύηση, πχ. βλέπε την εν εξελίξει διεκδίκηση της υπόγειας αποθήκης Νότια Καβάλα.

 

Ξαφνικά, η εμπειρία δεν χρειάζεται για την ασφαλή λειτουργία των εγκαταστάσεων στον Πρίνο ούτε βέβαια και το απαραίτητο αριθμητικά προσωπικό. Όλα δηλαδή μπορούν να λειτουργήσουν τέλεια με λιγότερο και άπειρο προσωπικό.

 

Βασικές θέσεις μας ήταν και είναι ο σεβασμός των εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων, η χρηματοδότηση του κοιτάσματος Ε και τα θέματα Υγιεινής και Ασφάλειας των εγκαταστάσεων, του θαλάσσιου περιβάλλοντος και της τοπικής κοινωνίας.

 

Οι παραπάνω προϋποθέσεις για την εύρυθμη και ασφαλή λειτουργία του Πρίνου είναι ιερό καθήκον μας , το οποίο θα το υπηρετήσουμε με οποιοδήποτε κόστος".