γράφει η

Κάτια Γιαννουκάκου

 

Για τις συνθήκες εργασίας στο Νοσοκομείο Καβάλας, τα πιεστικά ωράρια των εφημεριών στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας αλλά και για την ανάγκη της στελέχωσης της Μονάδας με γιατρούς και προσωπικό μίλησε στον KavalaNews 102.8 και τον Τάσο Αποστολίδη, η αντιπρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Καβάλας Μαρία Βάλτου.

 

«Όλοι εμείς που υπηρετούμε στο Νοσοκομείο Καβάλας υπηρετούμε ένα κοινό όραμα. Θεωρούμε ότι η δημόσια είναι Υγεία είναι ένα ανθρώπινο αγαθό. 

 

Ακούστε τη συνέντευξη της αντιπροέδρου της Ε.Γ.ΕΣΥ.Κ. Μαρίας Βάλτου στον KavalaNews102.8

 

 

Πιστεύουμε ότι αξίζει το ιδιαίτερο ενδιαφέρον μας γιατί είναι ένα σύστημα Υγείας που απευθύνεται σε όλους τους ανθρώπους… έχοντες και μη...», είπε αρχικά η εντατικολόγος γιατρός στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας στο Νοσοκομείο Καβάλας όταν κλήθηκε να περιγράψει την κατάσταση που βιώνουν στην εργασία τους οι γιατροί της ΜΕΘ

 

Και τόνισε πως… «Το δημόσιο σύστημα Υγείας είναι η μόνη καταφυγή που έχει ο άνθρωπος σε ακραίες καταστάσεις όπως καταδεικνύεται με αυτή τη πανδημία». 

 

Μίλησε και για την «παγίδα» που κρύβεται πίσω από τη μεγάλη εικόνα της πανδημίας. Όπως είπε αυτή τη στιγμή το δημόσιο σύστημα υγείας έχει μετατραπεί ουσιαστικά σε σύστημα υγείας μίας νόσου. 

 

Αποτέλεσμα είπε είναι, να αποκλείονται όλες οι υπόλοιπες ιατρικές ανάγκες που δεν έχουν πάψει να τρέχουν παράλληλα. «Είναι πολλοί οι άνθρωποι αυτή τη στιγμή που δεν έχουν πρόσβαση στην Υγεία γιατί δεν έχουν τα χρήματα» επισήμανε. 

 

Αναφερόμενη στις εργασιακές συνθήκες στο Νοσοκομείο είπε ότι «ο εργασιακός χρόνος που οφείλει να απασχολείται ο γιατρός από τη νομοθεσία είναι φτιαγμένος έτσι για να μπορεί να διασφαλίσει ότι δεν θα είναι επικίνδυνος για την ανθρώπινη ζωή από τα εξαντλητικά ωράρια εργασίας». 

 

Μας θλίβει όταν η διοίκηση του Νοσοκομείου φέρεται χωρίς ενσυναίσθηση και προσπαθεί να υποβαθμίσει το γεγονός των εφημεριών σα να μην συμβαίνει τίποτα

 

«Οι γιατροί μας αν και δεν περισσεύουν στο Νοσοκομείο Καβάλας πρέπει να μετακινηθούν και να καλύψουν 4 εφημερίες αναισθησιολόγων στο Νοσοκομείο Σερρών και 2 εφημερίες εντατικολόγων στο Νοσοκομείο Ξάνθης», εξήγησε η κ Βάλτου

 

«Αυτή η κατάσταση με τις ελλείψεις σε γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό δεν προέκυψε ξαφνικά είναι η συνέπεια παρατεταμένων καταστάσεων μετά από τα μνημόνια να μην γίνονται προσλήψεις. 

 

Δεν έχει αλλάξει η κατάσταση ως προς τον τρόπο και τις αναλογίες προσλήψεων παρά τις αυξημένες ανάγκες», τόνισε. 

 

Όταν κλήθηκε να σχολιάσει την απάντηση του διοικητή του Νοσοκομείου Καβάλας Ντίνου Κλειτσιώτη ότι η διευθύντρια της ΜΕΘ ψεύδεται όταν λέει ότι δεν έχει επισκεφτεί τη Μονάδα από τότε που τοποθετήθηκε ως διοικητής, η κ. Βάλτου απάντησε πως «όποιος ανατρέξει στη διαδρομή της κ. Εύας Νάγκυ θα καταλάβει αν τέτοιος άνθρωπος και επιστήμονας θα μπορούσε ποτέ να ψεύδεται».