Μεγάλες είναι οι ζημιές που προκάλεσε ο παγετός της 9ης Απριλίου τόσο σε δενδρώδεις όσο και σε κηπευτικές καλλιέργειες στο Δήμο Νέστου αναφέρουν στην επιστολή τους προς τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ παραγωγοί της περιοχής. 

 

Όπως αναφέρουν τα ποσοστά των ζημιών είναι μεγάλα και θα φανούν πιο έντονα τις επόμενες μέρες.  

 

Στην επιστολή οι παραγωγοί αναφέρουν: 

 

Με την παρούσα επιστολή θέλουμε να σας υπενθυμίσουμε ότι τα δύο προηγούμενα χρόνια η περιοχή μας υπέστη μεγάλες καταστροφές από πλημμυρικά φαινόμενα από βροχόπτωση το 2018, διαδοχικές χαλαζοπτώσεις  το 2019 και  οι αποζημιώσεις που προέκυψαν απείχαν πολύ από την πραγματική ζημία.

Παρακαλούμε για τις ενέργειες σας ώστε να έχουμε αντικειμενικές και δίκαιες εκτιμήσεις.   

 

Σας επισυνάπτουμε έκθεση πραγματογνωμοσύνης από τους γεωπόνους των Ομάδων Παραγωγών της περιοχής μας.

 

ΘΕΜΑ: << Εκτιμήσεις ζημιών  καλλιεργειών  ακτινιδίων  και λοιπών δένδρων και κηπευτικών  της Επαρχίας Νέστου κατά το έτος 2021.>>  

 

Αγαπητοί κύριοι,

 

Βρισκόμαστε στη  δυσάρεστη όσο και  επείγουσα ανάγκη να επικοινωνήσουμε μαζί σας, λόγω των  σοβαρών  προβλημάτων που ανέκυψαν    το τελευταίο διάστημα και  συγκεκριμένα στις ζημίες που προκάλεσε  ο παγετός στις 9/4/2021.

 

 Οι χαμηλές θερμοκρασίες από  τις  12  βραδινής έως τις πρώτες πρωινές ώρες της  παρασκευής 9/4/2021που  καταγράφηκαν  από  τους μετεωρολογικούς  σταθμούς  στην  ευρύτερη παρανέστια  περιοχή είχαν  ως  αποτέλεσμα  την  καταστροφή  μεγάλου  αγροτικού  κεφαλαίου  της  επαρχίας  Νέστου. 

 

Το μέγεθος  της ζημίας είναι  αρκετά  μεγάλο στους  οφθαλμούς και  στους  καρποφόρους  βλαστούς (ακτινίδια , πυρηνόκαρπα ,γιγαρτόκαρπα, ελιές  ) καθώς    και  στο  φυτικό  κεφάλαιο  πρώιμων κηπευτικών υπό κάλυψη.

 

Όπως μακροσκοπικά  φαίνεται  στο χωράφι  ήδη  από  την επόμενη  ημέρα  στον   επιτόπιο   έλεγχο  που  πραγματοποιήσαμε   από  κοινού  όλοι  οι  εμπλεκόμενοι  φορείς  παρατηρείται  πολύ μεγάλη  ζημία   και  όλα  αυτά    σε βάρος της φετινής παραγωγής  .

 

Σύμφωνα  με  τις άμεσες παρατηρήσεις  , οι φετινές παραγωγές στα αγροτεμάχια που επλήγησαν  αναμένονται μειωμένες κατά 30-90%, ποσοστά καταστροφικά για τους αγρότες παραγωγούς και την εξέλιξη της δυναμικής  αυτής καλλιέργειας.

 

 Αναφορικά με την καλλιέργεια των ακτινιδίων  στην περιοχή μας,  η έκταση της έχει ξεπεράσει τα 19000 στρέμματα και αποτελεί μαζί με το σπαράγγι τη ραχοκοκαλιά της  αγροτικής οικονομίας  στην επαρχία Νέστου.

 

 Οι ομάδες παραγωγών οι  οποίες   δραστηριοποιούνται  και επενδύουν   εδώ  και  χρόνια  στην παραγωγή, τυποποίηση , συσκευασία και εμπορία αγροτικών προϊόντων, προσβλέπουν   στη στήριξη των αρμόδιων φορέων της Πολιτείας ,γι’ αυτό και σας παρακαλούμε  για  τις  άμεσες  ενέργειές σας,  προκειμένου  να καλυφθεί η απώλεια τόσο της φετινής παραγωγής με τη διαδικασία της των έγκυρων και  δίκαιων εκτιμήσεων   από τον ασφαλιστικό μας φορέα,  τον ΕΛ.Γ.Α.    όσο και  την ένταξη  σε  προγράμματα  στήριξης  του  αγροτικού  εισοδήματος την  επόμενη  χρονιά.

 

Την παρούσα πραγματογνωμοσύνη συνυπογράφουν οι κάτωθι τοπικοί γεωπόνοι,

 

Νικάκη Αριστέα Γεωπόνος ΕΑΣ ΚΑΒΑΛΑΣ

Μαραγκόζης Κων/νος Γεωπόνος ΑΣΣ NESPAR

Καρκάτζαλος Αναστάσιος Γεωπόνος ΑΣΣΝ ΝΕΣΤΟΣ

Αναγνωστίδου Έλενα Γεωπόνος ΑΣ ΑΣΣΟΣ