"Συμπληρώθηκε ένας χρόνος από την ανακοίνωση του πρώτου κρούσματος κορονοϊού στην Ελλάδα. Ο λαός μας καθημερινά συνεχίζει να δίνει τη μάχη για την υγεία και τη ζωή του. Συνεχίζει να μετράει τις συνέπειες της κυβερνητικής διαχείρισης της πανδημίας, που έχει ως βασικό κριτήριο τη θωράκιση της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων. Οι κάτοικοι του νησιού πληρώσαμε βαρύ τίμημα, 9 νεκροί συμπολίτες μας, εκατοντάδες νόσησαν, δεκάδες νοσηλεύτηκαν", αναφέρει σε ανακοίνωση η Τομεακή Επιτροπή Θάσου του ΚΚΕ

 

Αναλυτικά η ανακοίνωση:  

 

Η κυβέρνηση, ένα χρόνο τώρα δεν πήρε κανένα ουσιαστικό μέτρο για την προστασία του λαού και φέρει ακέραια την ευθύνη για τη διασπορά του ιού.

 

Όλο αυτό το διάστημα μας πάει από lockdown σε lockdown. Παρόλα αυτά,η κατάσταση δεν βελτιώνεται. Γιατί η πραγματική διασπορά γίνεται:

 

Στα σχολεία, όπου δεν πάρθηκε κανένα μέτρο για το ασφαλές άνοιγμα, οι διεκδικήσεις μαθητών, εκπαιδευτικών, γονιών και εργατικών σωματείων για την θωράκιση των σχολείων με περισσότερες αίθουσες για να μην στοιβάζονται 25-27 παιδιά σε αίθουσες κλουβιά, με προσλήψεις εκπαιδευτικών και προσωπικό καθαριότητας αντιμετωπίστηκαν με την βία και την συκοφαντία. 

 

Στους  χώρους δουλειάς όπου τα υγειονομικά πρωτόκολλα εφαρμόζονται κατά το πως βολεύει την εργοδοσία, κανένας έλεγχος δεν γίνεται από τις αρμόδιες υπηρεσίες. 

 

Στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και ιδιαίτερα στην περίοδο μεταφοράς των μαθητών, η αύξηση δρομολογίων για να αποφεύγετε ο συνωστισμός, θεωρήθηκε περιττό κόστος.

 

Γιατί κανένα lockdown δεν μπορεί να υποκαταστήσει τις προσλήψεις μόνιμου υγειονομικού προσωπικού, την επίταξη του ιδιωτικού τομέα της Υγείας, τη δημιουργία και στελέχωση νέων ΜΕΘ, την αποφασιστική ενίσχυση του Πρωτοβάθμιου Συστήματος Υγείας.

 

Είναι χαρακτηριστική η κατάσταση στο ΚΥ Πρίνου, ένα χρόνο μετά εξακολουθεί να υπάρχουν μεγάλες ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Οι χορηγίες διαφόρων επιχειρηματιών και τα δύο κοντέινερ που έστησαν στον προαύλιο χώρο του ΚΥ δεν σώζουν τις εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης, ενώ ο μοριακός αναλυτής που υπάρχει αποτελεί «ντεκόρ» αφού ο ΕΟΠΥΥ θεωρεί ακριβά τα μοριακά τεστ και δεν τα προμηθεύει. Η μονάδα αιμοκάθαρσης και το φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ έχουν μείνει στα χαρτιά. 

 

Ο απαραίτητος εμβολιασμός  μέχρι στιγμής, γίνεται με το σταγονόμετρο και  αφού διανύσει κάποιος πολλά χιλιόμετρα για να πάει και να γυρίσει σε Ελευθερούπολη και Καβάλα, γιατί δενπρομηθεύεται με εμβόλια το εμβολιαστικό κέντρο του ΚΥ Πρίνου.    Αυτή η κατάσταση είναι συνέχεια του γεγονότος ότι όλες οι κυβερνήσεις των τελευταίων χρόνων «φρόντισαν» να διατηρούν υποβαθμισμένο το δημόσιο σύστημα Υγείας.

 

Με πετσοκομμένους προϋπολογισμούς, με λουκέτο σε νοσοκομεία, με μειώσεις στο προσωπικό, με τον ιδιωτικό τομέα να θησαυρίζει με τον ανθρώπινο πόνο. Κλίνες, προσωπικό, τεστ, ιχνηλάτηση, μέτρα πρόληψης, όλα μπαίνουν στην «προκρούστεια κλίνη» της λογικής «κόστους – οφέλους». Η μετατροπή των νοσοκομείων σε νοσοκομεία μιας «νόσου» που έχει σοβαρές συνέπειες για την αντιμετώπιση σοβαρών ασθενειών (π.χ. καρδιοπάθειες, καρκινογενέσεις κ.ά.) είναι απαράδεκτη

 

Η κυβέρνηση αξιοποιώντας την πανδημία προχωράει την επίθεση στα εργατικά-λαϊκά δικαιώματα, δίχως φρένο. Ετοιμάζει νέο γύρο επίθεσης στα εργασιακά δικαιώματα με την καθιέρωση του 10ωρου, τις απλήρωτες υπερωρίες, το χτύπημα στην συνδικαλιστική δράση. Είναι εκατοντάδες οι εργαζόμενοι από τον χώρο του τουρισμού, της εστίασης και του εμπορίου στο νησί που είναι στο όριο της επιβίωσης χωρίς να ξέρουν αν γυρίσουν στη δουλειά τους.

 

Ακόμη  είναι δεκάδες οι αυτοαπασχολούμενοι που δεν ξέρουν αν ανοίξουν και αν αντέξουν να κρατήσουν ανοιχτά τα μαγαζιά τους το επόμενο διάστημα.

 

Είναι προκλητικό την ώρα που θεωρούνται «πεταμένα λεφτά» από την κυβέρνηση η ενίσχυση του Δημοσίου Συστήματος Υγείας, η ενίσχυση της παιδείας, να δίνονται επιδοτήσεις ( 4000 ευρώ για κάθε δρομολόγιο στην γραμμή Πρίνου-Καβάλας και 3.000 ευρώ στην γραμμή Κεραμωτής-Λιμένα) στις ναυτιλιακές εταιρίες για να βάλουν δρομολόγια για την εξυπηρέτηση των κατοίκων του νησιού. 

 

Αποδείχτηκε ξανά ότι ούτε στην πανδημία, ούτε στην κρίση είμαστε «όλοι μαζί». Οι εφοπλιστές με τους ναυτεργάτες, οι μεγαλοξενοδόχοι με τους εργαζόμενους και αυτοαπασχολούμενους στον τουρισμό, οι μαρμαράδες με τους εργαζόμενους στα λατομεία. Δεν δεχόμαστε να πληρώσουμε ξανά την κρίση τους.

 

Μιλούν για lockdown! Μας κοροϊδεύουν! Τα lockdown είναι μόνο για τον λαό, για να μην μιλάει, να μην οργανώνει την αντίσταση του απέναντι στην επίθεση που δέχεται  στην υγεία, στο εισόδημα , στο δικαίωμα στη σταθερή εργασία! 

 

Δυναμώνουν την καταστολή στους χώρους δουλειάς, στους χώρους εκπαίδευσης και στις γειτονιές!  Η οργή και η αγανάκτηση του εργαζόμενου λαού και της νεολαίας απέναντι στην ένταση της κρατικής καταστολής και στο όργιο της αστυνομοκρατίας δε μπορεί να κρυφτεί!

 

Το ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή, με παρεμβάσεις μέσα και έξω από την Βουλή, με τους  εκλεγμένους του συμβούλους στο Δημοτικό Συμβούλιο Θάσου, πρόταξε το ζήτημα της προστασίας της υγείας και συνολικά των δικαιωμάτων του λαού με συγκεκριμένες προτάσεις. Προτάσεις που απορρίφτηκαν από την δημοτική αρχή.

 

Συνεχίζουμε και δίνουμε όλες μας τις δυνάμεις, για να μείνει όρθιος ο λαός στις συνθήκες της νέας καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης και της πανδημίας, να οργανώσει την εργατική - λαϊκή αντίσταση και αντεπίθεση.

 

Έστω και τώρα:

 

- Να ενισχυθεί αποφασιστικά το ΚΥ Πρίνου με μαζικές προσλήψεις υγειονομικού προσωπικού, κάλυψη όλων των κενών. Άμεση προμήθεια εμβολίων και μοριακών τεστ. Άμεσα να ξεκινήσει η διαδικασία για μονάδα αιμοκάθαρσης και φαρμακείου του ΕΟΠΥΥ

 

- Να πραγματοποιούνται  μαζικά επαναλαμβανόμενα δωρεάν τεστ στον πληθυσμό. Να πραγματοποιούνται δωρεάν τεστ σε όσους εισέρχονται στο νησί. 

 

- Μέτρα προστασίας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς, στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, στα σχολεία.

 

- Στήριξη του εισοδήματος και των δικαιωμάτων των εργαζομένων, των αυτοαπασχολούμενων, των βιοπαλαιστών αγροτών. Προστασία των ανέργων. 

 

- Καμία περιστολή των δημοκρατικών δικαιωμάτων του λαού με πρόσχημα τον κορονοϊό.

 

- Να μπει τέρμα στην αστυνομοκρατία και την κρατική καταστολή.

 

- Επαρκεί δρομολόγια στην σύνδεση ΠρίνουΚαβάλας, χωρίς καμία επιδότηση.