γράφει η 

Κάτια Γιαννουκάκου

 

Ο κόσμος πρέπει να εμπιστευτεί την γνώμη των ειδικών επιστημόνων και να μη φοβάται να εμβολιαστεί είπε μιλώντας στον kavalanews 102,8 η Γενική γιατρός του ΕΣΥ Μαρία Μαλλιαρού. 

 

Τόνισε πως είναι ξεκάθαρο σε όλη την επιστημονική κοινότητα ότι δεν υπάρχει κίνδυνος με τα εμβόλια. Είπε πως πρόκειται για νέα φάρμακα και επισήμανε πως δεν υπάρχουν φάρμακα χωρίς παρενέργειες. 

 

«Αυτό που κάνουν οι επιστήμονες είναι να ελέγχουν τις παρενέργειες των φαρμάκων να κάνουν τη δουλειά τους και να ανακοινώνουν τα πορίσματά τους», είπε η κ. Μαλλιαρού. 

 

Αποτυπώνοντας την εντύπωση που έχει αποκομίσει μέχρι τώρα είπε πως η ψυχολογία του κόσμου απέναντι στο εμβόλιο δεν είναι καλή και τόνισε πως υπάρχει μια μεγάλη μερίδα του κόσμου που δεν έχει πειστεί για τον εμβολιασμό. 

 

«Δεν έχουμε καταφέρει να πείσουμε τον κόσμο πόσο σημαντικό είναι αυτό το βήμα που έχει κάνει η επιστημονική κοινότητα. Στην ουσία αυτό που θα πρέπει να μας ενδιαφέρει είναι ότι η επιστημονική κοινότητα δουλεύει μέρα νύχτα καταγράφοντας δεδομένα. Βλέπω μια δυσπιστία δυστυχώς, όμως όλοι θέλουμε να βγούμε έξω. Κάποια στιγμή πρέπει να συνεχίσουμε τις ζωές μας κι οι επιστήμονες μας δείχνουν το δρόμο», τόνισε. 

 

Αναφορικά με το αν κάποιος μπορεί να επιλέξει το εμβόλιο που θα κάνει, είπε πως αυτό δεν μπορεί να γίνει καθώς ακόμα και αν υπήρχε δικαίωμα επιλογής πως κάποιος μη ειδικός θα μπορούσε να αποφασίσει ποιο εμβόλιο θα κάνει. Διευκρίνισε πάντως ότι υπάρχουν πολλά δεδομένα για όλα τα εμβόλια από πολλές χώρες σε καθημερινή βάση και τόνισε πως αυτό που έχει σημασία είναι ότι ο εμβολιασμένος δεν θα νοσήσει βαριά, όπως θα νοσούσε χωρίς εμβόλιο. 

 

Οι εμβολιασμοί στη Θάσο έχουν αργήσει πολύ 

 

Η κ. Μαλλιαρού σχολιάζοντας την πορεία των εμβολιασμών στο νησί της Θάσου τόνισε πως έχουν αργήσει πολύ λέγοντας πως υπάρχει μεγάλη αγωνία στους νεότερους ανθρώπους που βρίσκονται στην παραγωγική διαδικασία. 

 

«Έχει χαθεί ένα μεγάλο χρονικό διάστημα δυστυχώς και αυτός ο κόσμος ανησυχεί πως θα ανοίξει ο τουρισμός», είπε, 

 

Αναφορικά με το ποσοστό της ανοσίας είπε πως «δεν είναι εύκολο να εκτιμήσεις αν θα υπάρχει ανοσία το καλοκαίρι. Στη Θάσο παρά το γεγονός ότι είχαμε αρκετά κρούσματα δεν μπορούμε να μιλάμε για φυσική ανοσία. Επίσης οι εμβολιασμοί πάνε πολύ αργά, τα ραντεβού για εμβολιασμούς είναι πολύ λίγα δυστυχώς και δεν ξέρω αν θα προλάβουμε να αποκτήσουμε ανοσία μέχρι το καλοκαίρι», είπε 

 

Ως κατακλείδα η κ. Μαλλιαρού τόνισε για ακόμα μια φορά «ότι πρέπει να εμπιστευτούμε τους επιστήμονες που δουλεύουν αδιάκοπα για να μπορέσουμε να ξεπεράσουμε αυτή την κατάσταση».