γράφει η 

Κάτια Γιαννουκάκου

 

Στο νομό Καβάλας διοχετεύτηκαν τα περισσότερα χρήματα που δόθηκαν από το Υπουργείο Οικονομικών στην Περιφέρεια ΑΜΘ για παρεμβάσεις αντιμετώπισης των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο Χρήστος Σταϊκούρας. 

 

Συγκεκριμένα από τα 590 εκατ. ευρώ που χορηγήθηκαν συνολικά στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης 

 

τα 173 εκατ. ευρώ αφορούν την Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας,

τα 109 εκατ. ευρώ την Περιφερειακή Ενότητα Δράμας,

τα 128 εκατ. ευρώ την Περιφερειακή Ενότητα Έβρου,

τα 93 εκατ. ευρώ την Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης και

τα 87 εκατ. ευρώ την Περιφερειακή Ενότητα Ροδόπης.

 

Τα στοιχεία ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών στη διάρκεια τηλεδιάσκεψης που έγινε την Παρασκευή 12 Μαρτίου με εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Παραγωγικών Φορέων, καθώς και Βουλευτές της ΝΔ από την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. 

 

Θέμα της τηλεδιάσκεψης ήταν «Η τρέχουσα κατάσταση της οικονομίας και οι προοπτικές της σε περιφερειακό επίπεδο». 

 

Πρόκειται για την πρώτη από μια σειρά τηλεδιασκέψεων που θα έχει το προσεχές διάστημα ο υπουργός Οικονομικών με εκπροσώπους των τοπικών κοινωνιών από τις 13 Περιφέρειες της χώρας.

 

Ο κ. Σταϊκούρας αναφέρθηκε επίσης στις παρεμβάσεις στα πεδία των αποκρατικοποιήσεων που έχουν δρομολογηθεί για την περιφέρεια ΑΜΘ. 

 

Για την περίπτωση της Καβάλας αναφέρθηκε στην αποκρατικοποίηση του λιμανιού της Καβάλας Φίλιππος Β λέγοντας πως έχει προκηρυχθεί ο διαγωνισμός και προχωράει η διαδικασία αποκρατικοποίησής του. Τόνισε πως μέχρι το τέλος Μαρτίου αναμένεται να γίνει η προεπιλογή όσων θα συμμετάσχουν στην Β΄ φάση του διαγωνισμού.

 

Στην Υπόγεια Αποθήκη Φυσικού Αερίου (ΥΑΦΑ) στην Καβάλα. Όπως είπε στις 29.6.2020 προκηρύχθηκε διαγωνισμός για τη μετατροπή του εξαντλημένου κοιτάσματος φυσικού αερίου του Ν. Καβάλας στην πρώτη ΥΑΦΑ της χώρας. Το κοίτασμα βρίσκεται 30 χλμ. νότια της Καβάλας με χωρητικότητα 360 εκατ. κυβικών μέτρων.

 

Στις 3.10.2020 υποβλήθηκαν τρεις Εκδηλώσεις Ενδιαφέροντος και μέχρι τέλος Μαρτίου θα γίνει η προεπιλογή όσων θα συμμετάσχουν στη Β΄ φάση του διαγωνισμού.

 

Στο ακίνητο (Αλάνα) στην Ν. Ηρακλείτσα για το οποίο τόνισε πως στις 18.5.2021 αναμένονται οι δεσμευτικές προσφορές στη διαγωνιστική διαδικασία που βρίσκεται, μέσω e-auction, σε εξέλιξη