γράφει η 

Κάτια Γιαννουκάκου 

 

Μέχρι τις 10 Μαρτίου θα συνεχίσει η αυξητική πορεία του επιδημιολογικού φορτίου στη χώρα και από τις 13 – 14 Μαρτίου θα αρχίσει η ύφεση των κρουσμάτων είπε μιλώντας στον kavalanews 102,8 ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης Δημοσθένης Σαρηγιάννης. 

 

Φάνηκε καθησυχαστικός όσον αφορά στα επίπεδα που θα κινηθεί το επιδημιολογικό φορτίο στην Καβάλα. Όπως τόνισε, η Καβάλα βρίσκεται στο όριο ωστόσο δεν θα δούμε σημαντική αύξηση του φορτίου στα επίπεδα του περασμένου Νοεμβρίου.

 

Αναφερόμενος στο νησί της Θάσου τόνισε πως θα συνεχίσει να υπάρχει μικρή επιβάρυνση με σκαμπανεβάσματα των κρουσμάτων τις επόμενες ημέρες. Όπως είπε τα επιδημιολογικά μοντέλα δείχνουν πως η Θάσος θα αρχίσει να βγαίνει από το κόκκινο μετά τις 20 Μαρτίου. 

 

Τέλος τόνισε πως τα μέτρα που λήφθηκαν χθες είναι κυρίως γεωγραφικά σύμφωνα με το επιδημιολογικό φορτίο της κάθε περιοχής. Υποστήριξε πάντως πως ένα ολικό lockdown με τη διακοπή κάθε δραστηριότητας για δέκα ημέρες θα σταματούσε τη διασπορά του ιού. 

 

«Έχουμε να αντιμετωπίσουμε μια επιθετική μετάλλαξη και πρέπει να ανακόψουμε την πορεία των κρουσμάτων. Είναι απαραίτητο να σταματήσουμε κάθε δραστηριότητα για δέκα ημέρες καθώς στη συνέχεια η άνοδος της θερμοκρασίας και η ηλιοφάνεια θα βοηθήσει σημαντικά για να ανακοπεί η διασπορά»

είπε συγκεκριμένα.