γράφει ο

Χρήστος Κελέσης

 

Πήραν πάλι φόρα εδώ και αρκετές ημέρες οι γνωστοί κακόψυχοι της Καβάλας και όχι μόνο, και αρχίζουν να βρίζουν και να λοιδορούν έναν από τους πιο αναγνωρισμένους παγκοσμίως συγγραφείς της Ελλάδας και κατά επέκταση της γενέτειρας τους πόλη Καβάλα. 

 

Θα έτριζαν τα κόκαλα των πρώην Δημάρχων Καβάλας , Παρτσαλίδη , Τσολάκη, Αθανασιάδη,(Εδώ μια δήλωση του δημάρχου τότε  Λευτέρη Αθανασιάδη στο περιοδικό "Υπόστεγο" την άνοιξη του 1995 για τον Βασίλη Βασιλικό) όταν στο συμβούλιο της Δημοτικής ενότητας, που έγινε την Παρασκευή με τηλεδιάσκεψη στις 13.30μμ, και  είχε κυρίαρχο θέμα την αλλαγή ονόματος της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Καβάλας από «Βασίλης Βασιλικός» σε «Λευτέρης Αθανασιάδης»

 

Την άθλια και ποταπή αυτή πρόταση έφερε προς συζήτηση η  πρόεδρος του συμβουλίου και πρώην Αστυνομικός Φωτεινή Κόγια, λες και άλλαζε την ταμπέλα του τυπογραφείου του πατέρα της. Τελικά έκανε μια  πολιτική κυβίστηση και το θέμα το πάει στη νομική υπηρεσία του Δήμου.

 

Ή  αρχηγός της παράταξης στην οποία ανήκει η Φωτεινή Κόγια, είχε ενημερωθεί πρώτη  από την ίδια, όπως το ανέφερε και η ίδια η πρώην δήμαρχος σε ραδιοφωνική της συνέντευξη, μάλιστα από τα λεγόμενα της  δεν την παρότρυνε να αφαιρέσει το σοβαρό αυτό θέμα από το σημερινό συμβούλιο.

 

Επί δημαρχίας του Κωστή Σιμιτσή το 2012 η δημοτική βιβλιοθήκη Καβάλας ονομάστηκε << Βασίλης Βασιλικός >>, προς τιμή στον συγγραφέα που γεννήθηκε σε αυτή την πόλη και έζησε μέχρι το τέλος των γυμνασιακών του χρόνων. Δώρισε τότε ο Βασίλης Βασιλικός 15.000 τόμους βιβλίων, και συνεχίζει να δωρίζει, που χιλιάδες Καβαλιώτες τα διάβασαν και συνεχίζουν να τα δανείζονται από το δανειστικό τμήμα της βιβλιοθήκης.

 

Δεν ήταν μόνο όμως μόνο αυτή η δωρεά που έκανε στην Καβάλα, αλλά πιο πολύ η βοήθεια που έδινε σε πολλά θέματα  που τις περισσότερες φορές  είχαν να κάνουν με τον καλλιτεχνικό χώρο. Με τις θέσεις που κατείχε κατά καιρούς, με τις  γνωριμίες και τις προσβάσεις του έδωσε  πολλές λύσεις. 

 

Όπως λέει και ο σοφός λαός " ουδείς προφήτης στον τόπο του" , έτσι εδώ και λίγες ημέρες στα social media  της πόλης μας, πολλοί σκατόψυχοι της πρώην προσφυγούπολης, της πόλης των καπνεργατών, της πρώτης πόλης στην Ελλάδα που εξέλεξε Κομμουνιστή Δήμαρχο τον Δημήτρη Παρτσαλίδη το 1934 , της πολυπολιτισμικής  πόλης του 18ου αιώνα, βρίζουν και λοιδορούν τον Βασίλη Βασιλικό. Αυτή η κυρία λοιπόν τώρα θέλει να ρίξει τον μεγάλο αυτόν συγγραφέα εις το πυρ το εξώτερον. 

 

Έναν άνθρωπο που υπερασπίστηκε και υπερασπίζεται την δημοκρατία με κάθε κόστος, έναν Δημοκράτη με απέραντη  ευαισθησία και αγάπη για τον συνάνθρωπο του. 

 

Τί κακό λοιπόν έκανε ο Βασίλης Βασιλικός;

 

Έκανε αυτό που θα έκανε ένας άνθρωπος του δικού του βεληνεκές, της δικής του ιστορίας. Υποστηρίζει ένα δίκαιο αίτημα ενός κρατούμενου, που στην συγκεκριμένη περίπτωση είναι ο Δημήτρης Κουφοντίνας.

 

Ασχέτως τι ειδεχθές πράξεις έκανε, ο συγκεκριμένος έγκλειστος των ελληνικών φυλακών δεν παύει να είναι κρατούμενος , να έχει τις ίδιες υποχρεώσεις και τα ίδια δικαιώματα με τον καθένα συγκρατούμενο του. Όπως όλοι γνωρίζουμε, θέλουμε να λεγόμαστε χώρα  Δημοκρατική, μια χώρα με νόμους όπως οι περισσότερες  Δυτικοευρωπαϊκές χώρες.

 

Κατηγορούμε τα μη δημοκρατικά καθεστώτα όπως π.χ.  Τουρκία, Ιράν, Σαουδική Αραβία,  Ρωσία , Μιανμάρ, και πολλά άλλα κράτη για καταπατήσεις ατομικών ελευθεριών, διώξεις, φυλακίσεις με βασανιστήρια ή ακόμα και με θανάτους . Όπως με θάνατο θέλει και  η συγκεκριμένη κυβέρνηση να τιμωρήσει τον καταδικασθέντα για συμμετοχή στην οργάνωση της 17 Νοέμβρη, που εδώ  και έναν μήνα ξεκίνησε απεργία πείνας με αίτημα την μεταφορά του στις φυλακές του Κορυδαλλού. 

 

Μην ξεχνάμε πριν έναν χρόνο πέθαναν από απεργία πείνας στην Τουρκία δύο μέλη του συγκροτήματος Grup Yorum, ή τραγουδίστρια Χελίν Μπολέκ, και ο Ιμπραχίλ Γκοκτσέκ. Που το μόνο που ήθελαν ήταν να παίζουν ελεύθερα την μουσική τους με το συγκρότημα τους. Όπως επίσης πέθανε για και μια δικηγόρος η Εμπρού Τιμτίκ  που  είχε κατηγορηθεί από το καθεστώς του Ερντογάν για ένταξη σε τρομοκρατική οργάνωση  ενώ ή ίδια ήθελε μια δίκαιη δίκη.

 

Σε τι διαφέρει λοιπόν η κυβέρνηση του Ερντογάν με την κυβέρνηση του Μητσοτάκη;

 

Και στο κύριο θέμα του κειμένου η κυρία Κόγια  στην εμπάθεια της στο πρόσωπο του Βασίλη Βασιλικού έβαλε μπροστά χωρίς καμιά ντροπή το όνομα του αείμνηστου δημάρχου Λευτέρη Αθανασιάδη.

 

Σε μια δήλωση της προχθές είπε ότι σέβεται σαν συγγραφέα και  διάβασε βιβλία του Βασίλη Βασιλικού, φαίνεται όμως με τις πράξεις της ότι τα μόνα βιβλία που μπορεί να διάβασε στα γυμνασιακά της χρόνια ήταν η " Κατερίνα", και το Cosmopolitan" , ενώ αργότερα κατά την επαγγελματική της σταδιοδρομία ίσως να διάβασε τα μυθιστορήματα του προσφάτως αποθανόντα συγγραφέα αστυνομικών μυθιστορημάτων Τζον Λε Καρρέ.

 

Ελπίζω η Καβάλα μας να μην γίνει πάλι διεθνώς ρεζίλι όπως τότε με τις παλινωδίες της προηγούμενης δημάρχου στο θέμα με το μνημείο για τους Εβραίους της Καβάλας, και να μη υπερισχύσουν οι ακραίες φωνές της μισαλλοδοξίας και του φανατισμού. Η Καβάλα το οφείλει στην ιστορία της.

 

Ύστ. Να αλλάξουμε και το όνομα της οδού Ελευθερίου Βενιζέλου γιατί τον Ιούλιο του 1915 ο Ελευθέριος Βενιζέλος ήθελε να θυσιάσει την Καβάλα και την Δράμα στην Βουλγαρία  στο βωμό της Μεγάλης ιδέας κατόπιν πιέσεων των μεγάλων δυνάμεων.