γράφει ο

Ευριπίδης Ταρασίδης

 

α) Ο Βασιλικός δεν είναι ένας απλός λογοτέχνης. Είναι μία τεράστια μορφή των Γραμμάτων. Αν δεν πιστεύετε εμένα, ρωτήστε έναν Γάλλο βιβλιόφιλο ή έναν καθηγητή λογοτεχνίας στην Ινδία ή κάποιον υπάλληλο βιβλιοθήκης στο Μανχάταν. Αν δεν πειστείτε, ρωτήστε τον Μάρτιν Σκορσέζε . Θα σας έλεγα να ρωτήσετε τον Σίντνεϊ Λιούμετ, τον Λιντσεϊ Άντερσον, τον Λουί Μαλ αλλά δεν θα τα καταφέρετε. 

 

β) Ο Βασιλικός ΔΕΝ υποστήριξε τον Κουφοντίνα. Τι είπε και έπαθαν αμόκ "δημοκράτες" και λιγότερο "δημοκράτες"; Να ισχύσει ΚΑΙ για τον Κουφοντίνα (όπως και για κάθε κρατούμενο) ο νόμος. Ξέρετε ποιος νόμος; Εκείνος που ψήφισε πριν κανένα δίμηνο η ΝΔ. Δηλαδή, για να το κάνω καθαρό , ένας βουλευτής της αντιπολίτευσης ζητά από την κυβέρνηση να ισχύσει ο δικός της νόμος! Ελλάδα 2021. 

 

γ) Η αγαπητή κ. Κουμανίδου, ο άνθρωπος πίσω από τη δημοτική βιβλιοθήκη της πόλης, είπε κάτι που από μόνο του είναι αρκετό για να πείσει τον πλέον δύσπιστο ότι η αλλαγή ονόματος θα είναι απ' τα τραγικότερα πράγματα που θα μπορούσαν να συμβούν στη μικρή μας πόλη. Είπε ότι ο Βασιλικός, κάθε δίμηνο στέλνει αθόρυβα δεκάδες βιβλία, καινούργιες και παλιές εκδόσεις, με αφιερώσεις των συγγραφέων, επιτρέποντας έτσι στη βιβλιοθήκη να μην δώσει χρήματα για αγορά νέων βιβλίων. Όχι, γιατί άκουσα από κάπου (δημοσίως) ότι μπορεί να ήθελε να αδειάσει την αποθήκη του.

δ) Ο Βασιλικός δεν παρανόμησε, δεν κατηγορείται για κάποιο ποινικό αδίκημα, δεν υπάρχουν εις βάρος του κατηγορίες, π.χ. για ασέλγεια, για διασπάθιση δημοσίου χρήματος, για συμμετοχή σε τρομοκρατικές ενέργειες. Το μόνο που έκανε ήταν να εκφράσει την άποψη του. Αλήθεια, από πότε κάτι τέτοιο είναι μεμπτό; Από πότε ένα σώμα αιρετών αποφασίζει τι είναι σωστό και τι λάθος; Από πότε δικαιούται μία πρόεδρος να προσβάλει βάναυσα ένα λογοτέχνη γιατί εκφράστηκε; 

ε) Η Ολυμπία Αθανασιάδη δήλωσε ότι ο αείμνηστος δήμαρχος δεν θα ήθελε να γίνει με τέτοιο τρόπο η απόδοση τιμών στο πρόσωπο του και ότι θα ήταν αντίθετος σε μία τέτοια απόφαση. Πιο απλά, δεν γίνεται. 

Επιμένω, σε περίπτωση που περάσει μία τέτοια πρόταση θα κινήσουμε γη και ουρανό για να ακυρωθεί στην πράξη. Δεν θα επιτρέψουμε σε ΚΑΝΕΝΑ να λογοκρίνει και να τιμωρεί. Και να πω και κάτι; Ανοίξ' τε και κανένα βιβλίο, διάολε! Νισάφι, που σας έπιασε ο καημός για τη λογοτεχνία!