Αντίστροφη μέτρηση για τη λήψη νέων μέτρων εξαιτίας της έξαρσης των κρουσμάτων κορωνοϊού έχει ξεκινήσει καθώς, πραγματοποιείται η σύσκεψη της ομάδας των λοιμωξιολόγων. Την Παρασκευή (5/2) θα συγκληθεί, η επιτροπή των ειδικών του υπουργείου Υγείας, όπως κάθε Παρασκευή για να καταλήξουν και να εισηγηθούν στην κυβέρνηση για το πώς θα κινηθεί η χώρα στο εξής απέναντι στο ενδεχόμενο τρίτο κύμα της πανδημίας.

 

Σενάριο 1: Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα υπάρχει η σκέψη του να κλείσει μερικώς το λιανεμπόριο, αλλά πιθανότατα μόνο για τις κόκκινες περιοχές και όχι για τις περιοχές που έχουν χαμηλότερο επιδημιολογικό φορτίο, όπως η Καβάλα, ενώ υπάρχουν αντιδράσεις στον εμπορικό κόσμο, για τον διαχωρισμό που επιχειρείται.

 

Σενάριο 2: Να επιστρέψουμε σε προ click inside εποχή, όταν ήταν ανοιχτά μόνο τα σούπερ μάρκετ, και τα καταστήματα που λειτουργούσαν με το καθεστώς του click away (Αττική και «κόκκινες περιοχές»). Στόχος των λοιμωξιολόγων είναι με τον περιορισμό του λιανεμπορίου να μειωθεί η μετακίνηση των πολιτών, ώστε να διακοπεί και η διασπορά που φαίνεται να έχει πάρει διαστάσεις και πάλι κυρίως στην Αττική αλλά και σε όλες τις «κόκκινες» περιοχές και γι’ αυτό δεν υπάρχει λόγοςγια πανελλαδικό λουκέτο

 

Αν τελικά ληφθούν κι ανακοινωθούν την Παρασκευή (4/2)  νέα μέτρα, θα έχουν άμεση ισχύ, πιθανότατα από τα ξημερώματα του Σαββάτου, 6 Φεβρουαρίου.

 

Στο… συρτάρι η απαγόρευση κυκλοφορίας από νωρίς

 

Η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 18:00, φαίνεται τελικά να μην μπορεί να είναι λειτουργική ειδικά στην Αττική, που πιθανώς θα δημιουργήσει αντίθετα αποτελέσματα με μεγαλύτερο συνωστισμό σε σούπερ μάρκετ και Μέσα Μεταφοράς.

 

Τα σχολεία (νηπιαγωγεία, Γυμνάσια, Λύκεια) δεν φαίνεται να επηρεάζονται και θα συνεχίσουν να λειτουργούν κανονικά, με εξαίρεση τα Λύκεια στις «κόκκινες περιοχές» όπου συνεχίζουν με τηλεκπαίδευση.