Γράφει η 

Ειρήνη Κοντογεωργίου

 

Όταν άλλοι Δήμοι αποφασίζουν πως δεν θα κοπεί ούτε ένα κλαδάκι από τα πάρκα τους ο Δήμος Θάσου αποφασίζει να κόψει 108.591 χκμ προστατευμένης μαύρης πεύκης, για την ηλεκτροδότηση ενός λατομείου.

 

Όταν άλλοι Δήμοι και οι επιτροπές τους συνεδριάζουν λόγω πανδημίας στο διαδίκτυο με ελεύθερη πρόσβαση σε κάθε ενδιαφερόμενο δημότη, ο δήμος Θάσου κάνει συνεδριάσεις “δια ζώσης κεκλεισμένων των θυρών” (για να μην μπει χωρίς άδεια στην αίθουσα συνεδιράσεων ο covid -19;). 

 

Συνάδουν αυτά με μια δημοκρατική χώρα ή μήπως θυμίζουν τριτοκοσμική περιοχή;  Ας προσπαθήσουμε να το διερευνήσουμε με αφορμή την απόφαση 166/2020 του Δημοτικού Συμβουλίου Θάσου, με την οποία:

 

1. Εγκρίνει την εισήγηση της απόφασης 69/2020 της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής για έκτακτη κάρπωση και κατασκευή ηλεκτρικού δικτύου από το Υψάριο ως το λατομείο “Φυσικοί λίθοι ΙΚΕ”

 

2. Εγκρίνει τη διάθεση 108.591 χκμ δασικών προϊόντων.

 

Ας αρχίσουμε λοιπόν από την εισήγηση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής. Διαβάζουμε ότι η απόφαση στηρίζεται μεταξύ άλλων σε κάποιες διατάξεις, όπως π.χ.«Εκμίσθωσις δημοσίων εκτάσεων προς αναδάσωσιν», σε έγγραφο του Δασαρχείου Θάσου “περί διόρθωσης συντεταγμένων” και σε εκτίμηση του ξυλώδους όγκου των ατόμων που πρέπει να απομακρυνθούν. Προσπαθώντας επομένως κανείς να αποκωδικοποιήσει την απόφαση συμπεραίνει ότι η Επιτροπή αποφασίζει την κατασκευή της υποδομής ηλεκτροδότησης ενός λατομείου και την μίσθωση της έκτασης από την πηγή ηλεκτροδότησης μέχρι το λατομείο για υλοτόμιση κι εμπορία της ξυλείας.

 

 Άρα το Δασαρχείο γνωμοδότησε ότι από την αναδασωτέα περιοχή πρέπει να απομακρυνθούν 108.591 χκμ δασικών προϊόντων, απομάκρυνση η οποία, εντελώς συμπτωματικά, εξυπηρετεί το έργο ηλεκτροδότησης. Για τον ορισμό μάλιστα της έκτασης χρειάστηκε να διορθωθούν συντεταγμένες (!).

 

Εντωμεταξύ στο νησί κυκλοφορεί η φήμη ότι ζητήθηκε εδώ κι ένα χρόνο σε δημοτικό συμβούλιο να παρουσιαστεί η σύμβαση παραχώρησης που υπογράφηκε μεταξύ του Δήμου Θάσου και της συγκεκριμένης λατομικής εταιρείας κι ακόμη περιμένουν αυτοί που το ζήτησαν. “Σιγά μην ενημερώσουν για τα κουμάντα που κάνουν σε αυτό που θεωρούν του παππού τους τσιφλίκι”, σχολιάζουν κάποιοι αλλά όχι εμείς που θεωρούμε ότι άμεσα, έστω και αργοπορημένα, ο δήμος θα δημοσιεύσει τη σύμβαση.  

 

Παρατηρούμε ότι ενώ στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής 2 μέλη ψήφισαν παρών και 3 υπέρ, στο τέλος αναγράφεται με κεφαλαία γράμματα ότι η απόφαση πάρθηκε ομόφωνα. Ενδιαφέρουσα λεπτομέρεια. Δεν μπορούμε επίσης παρά να παρατηρήσουμε ότι 2 μέλη της επιτροπής απουσίαζαν από τη συνεδρίαση κι ότι αν αυτά τα μέλη ήταν παρόντα θα μπορούσε η επίμαχη ψηφοφορία να έχει διαφορετικό αποτέλεσμα…                                                   

 

Στο Δημοτικό Συμβούλιο (3/11/2020) ζητήθηκε η υπερψήφιση της επίμαχης απόφασης της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής.  Και πάλι “κεκλεισμένων των θυρών λόγω πανδημίας”. Διαβάζουμε όμως ότι αυτή τη φορά δεν γράφτηκε η λέξη “ομόφωνα” στα πρακτικά. 3 ψήφισαν παρών, 7 ψήφισαν κατά και 12 υπέρ. Παρατηρούμε ωστόσο και πάλι κρίσιμες απουσίες.     

 

Ενέκριναν λοιπόν την απόφαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, που προβλέπει ότι ο Δήμος θα μισθώσει την έκταση των χιλιάδων προστατευόμενων στρεμμάτων, αφού διορθώθηκαν για άγνωστο λόγο οι συντεταγμένες της έκτασης. Οι μισθωτές σε 100 μέρες από την υπογραφή σχετικής σύμβασης και με δυνατότητα να γίνουν 130, θα εκτελέσουν την υλοτομία, θα εμπορευθούν την ξυλεία και θα την στοιβάξουν σύμφωνα με συγκεκριμένους όρους.

 

Ποια είναι η εικόνα σήμερα;

 

Δημότες που επισκέφτηκαν την περιοχή μιλούν όχι για καθαρισμό αλλά για αποψίλωση του δάσους. Σαν να λέμε, μαζί με κάποια ξερά κόπηκαν και πάρα πολλά χλωρά.

 

Προκύπτουν επομένως τα παρακάτω εύλογα ερωτήματα:

 

-Γιατί το Δασαρχείο “διόρθωσε” τις συντεταγμένες; Ευνοεί η αλλαγή συντεταγμένων  την λήψη της συγκεκριμένης απόφασης;

 

- Το έργο αυτό γίνεται στο πλαίσιο καθαρισμού του δάσους; Αν ναι δημοσιοποιήθηκε η σχετική μελέτη; Παρουσιάστηκε στο δημοτικό συμβούλιο;

 

- Είναι η περιοχή αυτή Νatura;

 

- Η μαύρη πεύκη προστατεύεται από τον νόμο;

 

- Το λατομείο που ηλεκτροδοτείται (με την άγνωστη ακόμη στους δημότες σύμβαση) είναι το ίδιο που είχε καταπατήσει 18 στρέμματα δάσους και “μπάζωσε” το ρέμα Μαριών με φερτές ύλες;

 

-Στις φωτογραφίες βλέπουμε ότι έχουν αφήσει στο έδαφος πλήθος κλαδιών. Όλοι ξέρουμε τι θα προκαλέσει κατά πάσα πιθανότητα αυτό το εύφλεκτο υλικό σε αυτή την τεράστια έκταση. Η συμφωνία τους δεν το προέβλεψε; Ποιος ήταν επιφορτισμένος με την επίβλεψη του έργου; 

 

Καλό είναι να απαντήσει ο Δήμος και να μην αφήνει τους δημότες να ασκούνται σε φανταστικά (?) σενάρια.

 

Καλό είναι επίσης ο Δήμος να ανοίξει τις συνεδριάσεις του στους κατοίκους μέσω διαδικτύου. Αυτά τα "κεκλεισμένων των θυρών" δεν συνάδουν  με τον δημοκρατικό έλεγχο και μπορεί να εκληφθούν ως εξόφθαλμη περιφρόνηση των δημοτών του νησιού. Χρόνια το ζητά η κοινωνία μας. Γιατί δεν υλοποιείται; 

 

Όλοι οι κάτοικοι του νησιού αλλά και ολόκληρου του νομού περιμένουν απαντήσεις, μιας και το θέμα πήρε ευρύτερη δημοσιότητα.

 

Δείτε Φωτογραφίες: