Πλησιάζει η ημερομηνία για την λεγόμενη νέα «Ψηφιακή Μετάβαση» στην Καβάλα και τη Θάσο, κατά την οποία όσοι διαθέτουν τηλεόραση ή/και εξωτερικό τηλεοπτικό δέκτη, πρέπει να κάνουν επανασυντονισμό για να «πιάσουν» τα κρατικά και τα ιδιωτικά τηλεοπτικά κανάλια σε νέες συχνότητες. 

 

Η Καβάλα και η Θάσος περιλαμβάνονται στην 6η Περίοδο Ψηφιακής Μετάβασης, μαζί με τη Δράμα, την Ξάνθη, ένα τμήμα της Ροδόπης, τις Σέρρες κι ένα τμήμα της Χαλκιδικής

 

Η ημερομηνία της μετάβασης για τη συντριπτική πλειοψηφία των περιοχών στη βορειοανατολικη Ελλάδα (πλην Έβρου) είναι στις 26 Φεβρουαρίου 2021. 

 

Οι περιοχές της Καβάλας και της Θάσου που επηρεάζονται νωρίτερα

 

Στο μεταξύ, αυτή την εβδομάδα και συγκεκριμένα στις 15 Ιανουαρίου, γίνεται η μετάβαση στο Κέντρο Εκπομπής «Πλάκα» στον Έβρο.

 

Αυτό εξυπηρετεί και κάποιες περιοχές στη Θάσο (μέρος των οικισμών Λιμένας, Μακρύαμμος, Παναγία, Χρυσή Αμμουδιά, Ποταμιά, Σκάλα Ποταμιάς, Κοίνυρα) και ορισμένες στο ηπειρωτικό τμήμα του νομού Καβάλας (μέρος των χωριών: Εκλεκτό, Νέος Ξεριάς, Ζαρκαδιά, Ελαφοχώρι, Λιμνιά και Βουνοχώρι). 

 

Την ίδια ημέρα θα γίνει η μετάβαση στο σύνολο του νομού Έβρου και της Σαμοθράκης συμπεριλαμβανομένης καθώς και σε ένα τμήμα του νομού Ροδόπης. 

 

Σημειώνεται ότι η μετάβαση στις τελικές, διεθνώς κατοχυρωμένες τηλεοπτικές συχνότητες, έχει ήδη γίνει στα νησιά του Βορείου Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και τις Κυκλάδες. 

 

Οι αλλαγές αφορούν τόσο στην ΕΡΤ όσο και στα ιδιωτικά κανάλια που εκπέμπουν μέσω Digea. 

 

Οι τηλεθεατές των περιοχών αυτών θα χρειαστεί να προβούν σε επανασυντονισμό των δεκτών τους στις νέες συχνότητες ενώ δεν απαιτείται η αγορά νέου εξοπλισμού.

 

Διευκρινίζεται ότι στις 15 Ιανουαρίου πρέπει να κάνουν επανασυντονισμό όσοι εξυπηρετούνται από τα Κέντρα Εκπομπής Πλάκα, Πύθιο, Κήποι, Πεντάλοφος, Διδυμότειχο και Σουφλί.  

 

Από τις 26 Φεβρουαρίου επανασυντονισμό πρέπει να κάνουν όσοι εξυπηρετούνται από τα Κέντρα Εκπομπής Βασιλάκι (Καβάλα), Τούμπα - Υψάριο (Θάσος), Κορύλοβος (Δράμα) και όλα τα υπόλοιπα Κέντρα Εκπομπής στην Ξάνθη και τις Σέρρες. 

 

Η μετάβαση στο σύνολο της χώρας θα έχει ολοκληρωθεί έως τα τέλη  Σεπτεμβρίου.

 

Οι αλλαγές στις τηλεοπτικές συχνότητες έρχονται με βάση ευρωπαϊκή οδηγία η οποία είχε ως αποτέλεσμα την αποδέσμευση μέρους του φάσματος το οποίο τώρα θα χρησιμοποιηθεί για την ανάπτυξη εφαρμογών 5G

 

Πως γίνεται επανασυντονισμός δέκτη

 

Για την πραγματοποίηση του συντονισμού χρειάζεται να ακολουθήσετε τα εξής βήματα:

 

1. Να μεταβείτε στο μενού του δέκτη σας

 

2. Να επιλέξετε «Εγκατάσταση» αν διαθέτετε αποκωδικοποιητή ή «Ρυθμίσεις» αν διαθέτετε τηλεόραση (ενδέχεται να χρησιμοποιούνται και διαφορετικές διατυπώσεις ανάλογα τον δέκτη).

 

3α. Να πραγματοποιήσετε αυτόματο συντονισμό, όπου ο δέκτης αναζητά και αποθηκεύει στη μνήμη όλα τα διαθέσιμα προγράμματα

 

3β. Είτε να πραγματοποιήσετε χειροκίνητο συντονισμό, όπου αποθηκεύει στη μνήμη τα προγράμματα συγκεκριμένης συχνότητας

 

4. Στο τέλος της αναζήτησης πατάτε ΟΚ/ ΝΑΙ

 

5. Επιλέγετε έξοδο (exit) ώστε να παρακολουθήσετε το πρόγραμμα που επιθυμείτε.

 

Σε ορισμένες περιπτώσεις ίσως χρειαστεί να επαναφέρετε τον δέκτη σας στις εργοστασιακές του ρυθμίσεις.

 

Ακόμη κι εάν κάνει κάποιος τώρα επανασυντονισμό, πριν από την ψηφιακή μετάβαση στις νέες συχνότητες, θα βρει νέα κανάλια και συγκεκριμένα τα 3 HD κανάλια της κρατικής τηλεόρασης ΕΡΤ καθώς και τα δορυφορικά κανάλια: ΡΙΚ SAT, TV5 MONDE, BBC & DW. Δείτε λεπτομέρειες ΕΔΩ 

 

**Αν χρειάζεστε βοήθεια για τον συντονισμό των καναλιών στην Καβάλα, μπορείτε να επικοινωνήσετε στο 6996998080 με τον τεχνικό Γιώργο Ντάγκαλη.