Σε λειτουργία τέθηκε την Δευτέρα (11/1) η πλατφόρμα emvolio.gov.gr στην οποία οι πολίτες μπορούν να κλείνουν τα ραντεβού τους για το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού. Η πλατφόρμα ουσιαστικά άνοιξε για την κατηγορία άνω των 85 ετών, καθώς είναι οι πρώτοι που θα εμβολιαστούν από τους πολίτες από τις 20 Ιανουασρίου.

 

«Η πλατφόρμα έχει ήδη ανέβει. Αλλά θα ξεκινήσω από τα φαρμακεία και τα ΚΕΠ. Πηγαίνοντας σε ένα φαρμακείο μπορώ από τώρα να κλείσω το ραντεβού μου, ενώ στα ΚΕΠ, ένα τρίτο πρόσωπο με εξουσιοδότηση μπορεί να μας κλείσει το ραντεβού. Ο τρίτος δρόμος είναι η άυλη συνταγογράφηση. Έχουν ήδη ξεκινήσει να λαμβάνουν μηνύματα. Συνολικά 50.000 συμπολίτες μας άνω των 85 ετώνέχουν εγγραφεί. Εκεί προτείνουμε στοχευμένα ραντεβού» δήλωσε ο υπουργός ψηφιακής διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης.

 

Ετσι στις 20 Ιανουαρίου ξεκινά η δεύτερη φάση εμβολιασμού των πολιτών άνω των 85 ετών, σύμφωνα με την προτεραιοποίηση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών. Υπολογίζεται ότι στη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα ανήκουν περισσότερα από 100.000 άτομα τα οποία θα κάνουν το εμβόλιο κατά του κορονοϊού. Παράλληλα, στις 20 Ιανουαρίου ολοκληρώνεται και η πρώτη φάση του σχεδίου «Ελευθερία» με τον εμβολιασμό των υγειονομικών δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, που ξεκίνησε στις 4 Ιανουαρίου.

 

Επίσης, μέχρι τις 20 Ιανουαρίου θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία εμβολιασμού των φιλοξενουμένων και εργαζομένων σε γηροκομεία, μονάδες χρόνιας φροντίδας και κέντρα αποκατάστασης. Αναμένεται να κάνουν το εμβόλιο περίπου 120.000 άτομα.

 

Μέχρι την Κυριακή, 10 Ιανουαρίου, είχαν κάνει το εμβόλιο με την πρώτη δόση του εμβολίου 44.080 άτομα. Στόχος είναι μέχρι το τέλος του μήνα να κάνουν το εμβόλιο 220.000 άτομα, έχοντας εξασφαλίσει γι' αυτούς και τη δεύτερη δόση του εμβολίου της Pfizer.

 

«Πολύ δύσκολο το σύστημα εμβολιασμού των υπερηλίκων που ανακοίνωσε ο κ. Πιερεκάκης» σχολίασε ο παθολόγος γιατρός και ο παθολόγος και πρόεδρος της επιτροπής νοσοκομειακών λοιμώξεων νοσοκομείου Καβάλας Ξενοφών Κροκίδης.

 

Πως θα κλείσετε ραντεβού μέσα από το emvolio.gov.gr

 

Οι πολίτες  μπορούν να ελέγξουν μέσω της πλατφόρμας αν ανήκουν στην πληθυσμιακή́ ομάδα που δύναται να εμβολιαστεί́ την τρέχουσα χρονική́ περίοδο. Μέσω της «αναζήτησης» μπορεί να δει κανείς αν ανήκει στην πληθυσμιακή́ ομάδα που μπορεί να εμβολιαστεί́ την τρέχουσα περίοδο με βάση τον ΑΜΚΑ και το επώνυμο του.

 

Σημειώνεται ότι οι πολίτες μπορούν επίσης να απευθυνθούν στα πλησιέστερα ΚΕΠ ή Φαρμακεία για τον έλεγχο προτεραιότητας εμβολιασμού.

 

Εφόσον έχουν τη δυνατότητα, η πλατφόρμα τους προτρέπει να προγραμματίσουν ραντεβού́ στη σελίδα emvolio.gov.gr/app.

 

Διαφορετικά́, η πλατφόρμα εμφανίζει αυτόματο ενημερωτικό́ μήνυμα.