Μέχρι σήμερα οι ιδιώτες γιατροί δεν έχουν συμπεριληφθεί σε καμία λίστα προτεραιότητας για το εμβόλιο του κορωνοϊού, παρότι πολλές ειδικότητες έρχονται σε επαφή με πιθανά κρούσματα αφού εξετάζουν ασθενείς στα ιατρεία τους.

 

«Είναι επιβεβλημένη ανάγκη να εμβολιαστούν οι ιδιώτες γιατροί καθώς δεν έχουν εγκαταλείψει τα ιατρεία τους και στηρίζουν την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας όλο αυτό το διάστημα. Οι Ιατρικοί Σύλλογοι κάνουν έκκληση για να εμβολιαστούν άμεσα οι ιδιώτες. Συντασσόμαστε μαζί με τους νοσοκομειακούς και να γίνουν οι εμβολιασμοί όσο δυνατόν γρηγορότερο», τονίζει στο KavalaNews.GR η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Καβάλας, Αναστασία Αντωνίου.

 

«Το 75% των ιδιωτών θέλουν να εμβολιαστούν. Το σωστό είναι να εμβολιαστούν αυτοί αλλά και το προσωπικό που έχουν στα ιατρεία τους. Ακόμα όμως δεν έχει διευκρινιστεί ούτε ο χρόνος εμβολιασμού αλλά ούτε που θα γίνει ο εμβολιασμός. Σε ερώτηση που απευθύναμε στο υπουργείο μας είπαν ότι ο εμβολιασμός των ιδιωτών γιατρών θα γίνει σε δημόσια δομή, πιθανόν στον νοσοκομείο, αλλά ακόμα δεν ξέρουμε πότε», σημειώνει η κ. Αντωνίου.  

 

Από τους γιατρούς του Ιατρικού Συλλόγου Καβάλας το 75% δηλώνει πρόθυμο να εμβολιαστεί σύμφωνα με την κ. Αντωνίου, όπως και το 65% των νοσοκομειακων γιατρών: «Με αυτόν τον τρόπο θα γίνουν παράδειγμα και για τους υπόλοιπους συμπολίτες μας. Ο εμβολιασμός θα μας σώσει από την πανδημία. Δεν υπάρχει αμφιβολία για την ασφάλεια του εμβολίου. Ήδη έχουν γίνει εκατομμύρια εμβολιασμοί και οι αλλεργικές αντιδράσεις είναι σπάνιες. Έχουν αναφερθεί κάτω από δέκα παγκοσμίως». 

 

Με τα μέχρι τώρα δεδομένα προτεραιότητα θα δοθεί σε γιατρούς της «πρώτης γραμμής» όπως: πνευμονολόγους, παθολόγους, γενικούς ιατρούς και ΩΡΛ.

 

Οδοντίατροι: "Είμαστε εκτεθειμένοι στον ιό" 

 

Επιστολή προς την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών απέστειλε η Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία (ΕΟΟ), ζητώντας να ξεκινήσει άμεσα ο εμβολιασμός των Οδοντιάτρων της χώρας, κατά του κορωνοϊού.

 

Όπως επισημαίνεται στην επιστολή, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, οι Οδοντίατροι που εργάζονται μεν με «πρωτόκολλο αυξημένης επαγρύπνησης» βρίσκονται ψηλά στη λίστα μεταξύ των υγειονομικών που κινδυνεύουν να νοσήσουν από κορωνοϊό κατά την άσκηση του επαγγέλματός τους. Λόγω της δημιουργίας αερολύματος κατά τη διάρκεια της εργασίας και της εγγύτητας με το πρόσωπο των ασθενών, οι Οδοντίατροι ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου και γι’ αυτό το λόγο ζητούν από την πολιτεία να ενταχθούν κατά προτεραιότητα στο εμβολιαστικό πρόγραμμα.

 

«Υπάρχει ανταπόκριση. Μέχρι στιγμής περίπου 50 άτομα από τα 110 μέλη εκδήλωσαν ενδιαφέρον για να εμβολιαστούν. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κάποια προτεραιότητα στους οδοντιάτρους και ειδικά στους ιδιώτες. Είναι ακόμα θολό το τοπίο. Σαν Ομοσπονδία έχουμε στείλει ήδη έγγραφο στους αρμόδιους να υπάρξει προτεραιοποίσης και στους ιδιώτες. Είμαστε ήδη εκτεθειμένοι λόγω της δουλειάς και της χρήσης του τροχού. Δεν έχουμε κλείσει τα ιατρεία μας», δηλώνει ο πρόεδρος του Οδοντιατρικού Συλλόγου Καβάλας, Συμεών Τσετίνης.  

 

«Θα πρέπει όλοι να προσέχουμε και να τηρούμε όλα τα περιοριστικά μέτρα διότι υπάρχει μία χαλαρότητα. Δεν χρειάζεται να αρρωστήσει κάποιος κοντινός μας για λάβουμε υπόψιν τον ιό. Υπάρχει ακόμα κόσμος που αμφισβητεί κάποια πράγματα», επισημαίνει ο κ. Τσετίνης.  

 

Η προτεραιότητα

 

Όπως δήλωσε η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, το θέμα θα συζητηθεί αύριο σε ειδική συνάντηση όπου αναμένεται να είναι και εκπρόσωποι των ελευθεροεπαγγελματιών γιατρών.

 

Σύμφωνα με το πρόγραμμα του εμβολιασμών του υπουργείου Υγείας σήμερα 4 Ιανουαρίου επρόκειτο να ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί των γιατρών που εργάζονται σε ιδιωτικές κλινικές.

 

Σύμφωνα με την κ. Θεοδωρίδου, προτεραιότητα αναμένεται να δοθεί στους ιδιώτες γιατρούς με συγκεκριμένες ειδικότητες που κινδυνεύουν περισσότερο να μολυνθούν από τον κορωνοϊό.

 

Στη συνάντηση που θα γίνει αναμένεται να καθορισθεί και το πιθανό χρονοδιάγραμμα των εμβολιασμών στους ιδιώτες γιατρούς.

 

Η κ. Θοεδωρίδου σημείωσε πάντως ότι δεν έχουν όλες οι ειδικότητες των γιατρών τον ίδιο κίνδυνογι’ αυτό και θα τεθεί μία προτεραιότητα.