Στα σενάρια ανασχηματισμού στην κυβέρνηση στις αρχές του έτους, απάντησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος λέγοντς πως: «νέα χρονιά, νέο ξεκίνημα». Ο Στέλιος Πέτσας επεσήμανε ότι ανασχηματισμό κάνει ο Πρωθυπουργός όταν εκείνος κρίνει σκόπιμο, ενώ ήδη έχουν ξεκινήσει τα σενάρια για τους… αμετακίνητους και τα νέα πρόσωπα. 

 

Οι «αμετακίνητοι»

 

Σύμφωνα με tanea.gr στην τελευταία κατηγορία, οι «αμετακίνητοι» όπως προκύπτει από τις πληροφορίες, εμφανίζονται οι υπουργοί: 

 

Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, 

                         

Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης, 

 

Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, 

 

Ναυτιλίας Γιάννης Πλακιωτάκης 

 

Αλλωστε ο Πρωθυπουργός δεν επιθυμεί σαρωτικό ξήλωμα υπουργών, που ενδεχομένως να έστελνε λάθος μηνύματα στους πολίτες, αλλά θα επιδιώξει «ανακατέματα» για βελτίωση στην απόδοση έργου. Και εδώ εντοπίζονται τα μεγαλύτερα ερωτηματικά, με τις πληροφορίες συγκεχυμένες για το ποιοι στην πραγματικότητα βρίσκονται σε «γκρίζα ζώνη». Πέρα από στελέχη που έχουν θέσει εαυτούς στο μικροσκόπιο του Μαξίμου λόγω αστοχιών στα χαρτοφυλάκιά τους, όπως ενδεικτικά οι υπουργοί Εργασίας Γιάννης Βρούτσης και Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης, διακινούνται πολλαπλά σενάρια καραμπόλας και σε κορυφαία χαρτοφυλάκια.

 

Όπως αναφέρουν tanea.gr «γαλάζια στοιχήματα» μοιράζονται ενδεικτικά για τη Νίκη Κεραμέως, από τη μία ότι θα κρατήσει την Παιδεία εν αναμονή και σημαντικών νομοθετημάτων και από την άλλη ότι θα μετακομίσει σε άλλα λημέρια - της Ενέργειας για παράδειγμα, άρα προκαλώντας ντόμινο για τον Κωστή Χατζηδάκη και πάει λέγοντας. Παράλληλα επανέρχονται οι πληροφορίες για μετακίνηση του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα.

 

Τα νέα πρόσωπα

 

Στους κόλπους της της γαλάζιας Κοινοβουλευτικής Ομάδας διακινείται το όνομα του πρώην επιτρόπου Δημήτρη Αβραμόπουλου ως ένα πρόσωπο που θα μπορούσε να ανοίξει έναν νέο κύκλο δράσης, χωρίς απαραιτήτως αυτό να σημαίνει σχέδιο υπουργοποίησής του, όπως εκτιμούσε και κυβερνητική πηγή. Με εμφανή ήδη την πρωθυπουργική στροφή στη βάση της ΝΔ αναμένεται στοχευμένη αξιοποίηση προσώπων που έχουν αποκτήσει καλό δίαυλο συνεννόησης με τα κεντρικά και οι δυνατότητές τους αξιολογούνται με θετικό πρόσημο. 

 

Ανάμεσά τους είναι: 

 

- ο βουλευτής Επικρατείας Χρήστος Ταραντίλης, 

 

- η τριάδα των διεθνολόγων, Αγγελος Συρίγος, Δημήτρης Καιρίδης και Τάσος Χατζηβασιλείου, 

 

- έμπειρα κοινοβουλευτικά στελέχη, όπως οι Θοδωρής Ρουσόπουλος, Σπήλιος Λιβανός, Κώστας Γκιουλέκας, Χρήστος Κέλλας ή ο γραμματέας της ΚΟ Σταύρος Καλαφάτης.