Ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Παγγαίου, της παράταξης «Σωστή Επιλογή», Δημήτρης Μπαταλογιάννης, απέστειλε στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάκη Βορίδη επιστολή, με την οποία ζητά έκτακτα μέτρα για την στήριξη των σταφυλοπαραγωγών του Δήμου Παγγαίου, οι οποίοι έχουν υποστεί ανεπανόρθωτη ζημιά από την πανδημία και τις απανωτές κακές χρονιές για το προϊόν τους.

 

Στην επιστολή του ο κ. Μπαταλογιάννης αναφέρει τα εξής:  «Αξιότιμε κύριε Υπουργέ Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μάκη Βορίδη, 

Όπως γνωρίζετε ήδη, η μειωμένη ζήτηση των υφιστάμενων επιτραπέζιων και οινοποιήσιμων ποικιλιών σταφυλιού από τους καταναλωτές και εμπόρους, έχει οδηγήσει σε αδιέξοδο τους Έλληνες αμπελοκαλλιεργητές. 

 

Ιδιαίτερα η φετινή χρονιά κλείνει ως μια από τις πιο καταστροφικές για την εμπορία των σταφυλιών, ενώ ήταν εξαιρετική όσον αφορά την ποιότητα τους και αρχικά φαινόταν πως θα ήταν μια πολλά υποσχόμενη χρονιά για τη διάθεση της παραγωγής.

 

Ωστόσο αυτές οι προσδοκίες διαψεύστηκαν και για τους σταφυλοπαραγωγούς του Δήμου Παγγαίου Καβάλας, για τους οποίους αποτελεί μονοκαλλιέργεια. 

 

Όσον αφορά για παράδειγμα αναφέρουμε ότι στην πρώιμη ποικιλία Victoria, οι τιμές παραγωγού ξεκίνησαν στις αρχές Αυγούστου στα 40 με 50 λεπτά το κιλό, ενώ μετά τις 20 Αυγούστου, αν και η τιμή έπεσε στα 20-25 λεπτά το κιλό, εν τούτοις μεγάλες ποσότητες σταφυλιών λόγω πανδημίας έμειναν αδιάθετες να σαπίζουν στα αμπέλια. 

 

Αξίζει να σας θυμίσουμε πως πέρυσι εξαιτίας των έντονων βροχοπτώσεων χάθηκε το 50% της παραγωγής και η συγκομιδή ολοκληρώθηκε στα τέλη Σεπτεμβρίου με αρνητικό πρόσημο. 

 

Κύριε Υπουργέ, 

Καταλαβαίνετε ότι οι αγρότες μας μπήκαν σε έναν φαύλο κύκλο καταστροφής. Πολλοί είναι εκείνοι που αδυνατώντας να αποπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους, αναγκάζονται εκ των πραγμάτων να εκποιήσουν μέρος της περιουσίας τους σε γη, αναζητώντας λύση στα οικονομικά τους αδιέξοδα

 

Παράλληλα, διατηρούν όρθια όλη την αλυσίδα παραγωγής της τοπικής κοινωνίας που θα πρέπει να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της

Όλοι αναγνωρίζουν την σημαντική επίδραση της πανδημίας του κορωνοϊού στην παγκόσμια αγορά την οποία αντικατοπτρίζουν τα επίσημα στοιχεία. 

 

Ωστόσο οι αποζημιώσεις που έχετε θεσπίσει μέχρι τώρα για τους σταφυλοπαραγωγούς, σε σχέση με την παροχή οικονομικής ενίσχυσης στους παραγωγούς σπαραγγιού με 270€ / στρέμμα και πατάτας με 200€ / στρέμμα, μόνο σαν «φιλοδώρημα» μπορούν να χαρακτηριστούν. 

 

Για τους λόγους αυτούς ζητούμε:  

  • Την γενναία ενίσχυση των σταφυλοπαραγωγών του Δήμου Παγγαίου της τάξης των 300 ευρώ ανά στρέμμα τουλάχιστον, για να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις ανάγκες τους.  
  • Την κατ’ εξαίρεση στήριξη de minimis των σταφυλοπαραγωγών μας για τους οποίους η μονοκαλλιέργεια αποτελεί την μοναδική πηγή εσόδων τους. 

 

Μην ξεχνάτε κύριε Υπουργέ ότι το αίτημα των παραγωγών μας είναι δίκαιο, και αφορά έναν αμπελώνα 30.000 στρεμμάτων, του Δήμου Παγγαίου, που θεωρείται ο κατ’ εξοχήν πυλώνας καλλιέργειας του προϊόντος, στην περιφέρεια της Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης

δελτίο Τύπου