Πρόταση για την απαλλαγή και τις μειώσεις ανταποδοτικών τελών σε λαϊκές οικογένειες κατέθεσε στον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου Καβάλας ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης Λαϊκή Συσπείρωση Χρήστος Ποτόλιας. Συγκεκριμένα αναφέρει: 

 

κ. Πρόεδρε

 

Ως Λ.Σ. με γνώμονα τις ανάγκες των λαϊκών στρωμάτων, στο φόντο της συνεχιζόμενης αντιλαϊκής πολιτικής και παρόλο το ασφυκτικό νομοθετικό πλαίσιο και τη μείωση της κρατικής χρηματοδότησης, θεωρούμε ότι πρέπει να εξαντληθούν όλα τα περιθώρια από το Δήμο για να υλοποιηθούν μέτρα πραγματικής ανακούφισης των λαϊκών οικογενειών.

 

Θεωρούμε ότι είναι εφικτό και κυρίως αναγκαίο, οι απαλλαγές και οι μειώσεις των ανταποδοτικών τελών σε «ευπαθείς κοινωνικές ομάδες» (θέμα 2ο Η.Δ.), να είναι οι ακόλουθες (αντιγράφουμε από σχετική απόφαση του δήμου Πάτρας):

 

ΆποροιΠλήρης απαλλαγή

Πολύτεκνοι με τέσσερα τέκνα και άνω, με ετήσιο οικογενειακό εισόδημα έως 30.000 €:Πλήρης απαλλαγή.

Πολύτεκνοι με τέσσερα τέκνα και άνω, με ετήσιο οικογενειακό εισόδημα από 30.001 έως 40.000 Απαλλαγή 50%.

Τρίτεκνοι με τρία τέκνα με ετήσιο οικογενειακό εισόδημα έως 25.000 €Πλήρης απαλλαγή.

Τρίτεκνοι με τρία τέκνα με ετήσιο οικογενειακό εισόδημα από 25.001 έως 30.000 €Απαλλαγή κατά το 50%.

Άτομα με αναπηρία με ποσοστό μεγαλύτερο ή ίσο του 67% και ετήσιο οικογενειακό εισόδημα έως 30.000 €: Πλήρης απαλλαγή.

Άτομα με αναπηρία με ποσοστό μεγαλύτερο ή ίσο του 67% και ετήσιο οικογενειακό εισόδημα από 30.001 έως 40.000 €: Απαλλαγή 50%.

Χήρος-Χήρα που δεν έχει τελέσει άλλο γάμο,  με  1 ή 2 τέκνα και ετήσιο οικογενειακό εισόδημα έως 20.000 €: Πλήρης απαλλαγή

Μονογονεϊκές οικογένειες των περιπτώσεων απόκτησης τέκνου/ων χωρίς γάμο ή χωρίς σύμφωνο συμβίωσης των γονέων, με προστατευόμενα τέκνα και ετήσιο οικογενειακό εισόδημα έως 20.000 €: Πλήρης απαλλαγή

Μακροχρόνια Άνεργοι (πάνω από 1 έτος) οι οποίοι  είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ,  δηλώνουν στην φορολογική δήλωση μόνο μία κατοικία έως 120 τ.μ.  για τον χώρο  κύριας χρήσης και έχουν ετήσιο οικογενειακό εισόδημα έως 7.000 €: Απαλλαγή 50%.

Μακροχρόνια Άνεργα Ζευγάρια (πάνω από 1 έτος) οι οποίοι  είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ,  δηλώνουν στην φορολογική δήλωση μόνο μία κατοικία έως 120 τ.μ. για τον χώρο κύριας χρήσης και έχουν ετήσιο οικογενειακό εισόδημα έως 7.000 €: Πλήρης απαλλαγή

Δικαιούχοι ΚΕΑ που δηλώνουν στην φορολογική δήλωση μόνο μία κατοικία έως 120 τ.μ. για τον χώρο κύριας χρήσης: Απαλλαγή 50%.

Εργαζόμενοι που βρίσκονται σε αναστολή: Πλήρης απαλλαγή

Αυτοαπασχολούμενοι που βρίσκονται σε αναστολή με εισόδημα κάτω από 12.000 : Πλήρης απαλλαγή

 

Το διαχρονικό επιχείρημα όλων των διοικήσεων που πέρασαν από το Δήμο μας ότι δεν υπάρχουν χρήματα για να υλοποιήσουν τέτοια αιτήματα, παρόλο που στα λόγια δήθεν θέλουν, το επικαλούνται γιατί θέλουν να κρύψουν ότι υλοποιούν την κυβερνητική πολιτική που θέλει την αύξηση των ίδιων εσόδων των δήμων, δηλαδή το ξεζούμισμα όλο και περισσότερο των δημοτών, αντί να διεκδικήσουν την αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης, προοπτική που ούτε για τα μάτια του κόσμου δεν προσεγγίζουν. 

 

Καβάλα 21-12-2020

ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ

ΠΟΤΟΛΙΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ