Συνεχίζεται η προετοιμασία για τον επικείμενο εμβολιασμό προς αντιμετώπιση του κορωνοϊού. Προτεραιότητα θα έχουν υγειονομικοί, ευπαθείς ομάδες και μετά ο γενικός πληθυσμός. 

 

"Πρέπει να το κάνει ο κόσμος. Το πρόβλημα για το πρώτο εμβόλιο τουλάχιστον είναι η διανομή και η σωστή διαφύλαξη του στους -70 βαθμούς κελσίου. Τα νούμερα από τις σφυγμομετρήσεις δεν είναι καλά. Κάτω από 50% θέλει να το κάνει και θα γίνει μία καμπάνια ώστε να ανέβει το ποσοστό. Επενδύουμε πολλά στο εμβόλιο αλλά το ζητούμενο είναι αν θα το κάνει αρκετός κόσμος", είπε στο KavalaNews.GR o παθολόγος και διευθυντής ΕΣΥ Γενικού Νοσοκομείου Καβάλας, Ξενοφών Κροκίδης. 
 

"Ναι" στο εμβόλιο το λέει το 43%

 

Σε έρευνα της Κάπα Research που διενεργήθηκε το διάστημα 4-7 Δεκεμβρίου και σε αυτήν συμμετείχαν 1.010 άτομα (άνδρες και γυναίκες, 17 ετών και άνω) και από τις 13 Περιφέρειες της χώρας, δείχνει:  

 

- «θετικό» το 43% των Ελλήνων,

 

- «πιο επιφυλακτικό» το 27%

 

- «αρνητικό» το 27%.

 

Μάλιστα σημειώνεται πως πιο θετικοί απέναντι στο εμβόλιο είναι οι άνδρες ηλικίας άνω των 55 ετών.

 

Οι αιτίες ανησυχίας που επικαλούνται όσοι λένε πως δεν θα το κάνουν:

 

Το 35% των ερωτηθέντων ανησυχεί για την ταχύτητα που γίνονται οι κλινικές δοκιμές του εμβολίου, το 28% για τις παρενέργειες, ενώ το 20% δεν εμπιστεύεται τις ελληνικές Αρχές και τον μηχανισμό του κράτους.

 

"Σωστά συζητάμε για τις παρενέργειες κ.α. αλλά όλα τα θέματα έχουν ένα όριο. Πρόκειται για θέμα υγείας. Επίσης το ερώτημα είναι τι γίνεται με τους υγειονομικούς. Πρέπει να θωρακιστούν για να παραμείνουν στη μάχη", λέει ο διευθυντής του ΕΣΥ του νοσοκομείου Καβάλας. 
 

Επίσης όπως αναφέρει ο κ. Κροκίδης επικαλούμενος μελέτη του κ. Σύψα είναι ότι για τους υγειονομικούς: "όπως και στον αντιγριπικό εμβολιασμό τα ποσοστά δεν είναι καλά, η διάθεση να εμβολιαστούν δεν είναι καλό και αυτό είναι ό,τι χειρότερο".