"Η Λαϊκή Συσπείρωση με σταθερότητα και υπευθυνότητα  όλα τα τελευταία χρόνια τοποθετήθηκε για το ζήτημα της αξιοποίησης του παλιού Νοσοκομείου, που με ευθύνες όλων των κυβερνήσεων και των διοικήσεων του Δήμου Καβάλας εγκαταλείφθηκε, απαξιώθηκε, μετατράπηκε σε εστία μόλυνσης", αναφέρει μεταξύ άλλων σε ανακοίνωση του επικεφαλής της δημοτικής παράαξης Χρήστος Ποτόλιας. 

 

Οι ίδιες ευθύνες βαραίνουν κυβερνήσεις και δημοτικές αρχές για τόσα δημόσια και δημοτικά κτίρια που παραμένουν κουφάρια, αντί να αξιοποιηθούν για τις ανάγκες των καβαλιωτών σε υγεία, παιδεία, πολιτισμό, αθλητισμό, αποκέντρωση δημόσιων και δημοτικών υπηρεσιών για την κυκλοφοριακή αποσυμφόρηση του κέντρου (καπναποθήκες, πρώην Σανατόριο, πρώην Ορθοπεδική, Διόνυσος, παλιά Δικαστήρια, Στρατόπεδα, Σφαγεία, πρώην ΤΑΚ κ.α.).

 

Σε κάθε περίπτωση προβάλλονται τα κάθε λογής υπαρκτά ή μη γραφειοκρατικά προβλήματα ως οι αιτίες για την απαράδεκτη αυτή κατάσταση που οδηγεί στην πλήρη αδράνεια, την απαξίωση, ενώ θα μπορούσαν να δοθούν ουσιαστικές λύσεις.

 

Η μονόπλευρη «αντιπαράθεση» όλα αυτά τα χρόνια γύρω από το ιδιοκτησιακό χρησιμοποιήθηκε με διάφορους τρόπους για πολιτικές καριέρες, με κακόγουστα «σόου», με αιφνιδιαστικές επισκέψεις υπουργών για τηλεοπτικά πλάνα, με «αυτοψίες», λες και δεν είναι γνωστά τα χάλια του εγκαταλελειμμένου παλιού Νοσοκομείου.

 

Όλα αυτά έκρυβαν και κρύβουν τη στρατηγική σύμπλευση όλων των δημοτικών παρατάξεων και των κυβερνήσεων που συμφωνούν στην «αξιοποίησή» του, ξεπουλώντας μια ακόμα ιδιοκτησία του λαού σε «ιδιώτη επενδυτή». Τα «καλά» τέτοιου είδους επενδύσεων ο λαός της Καβάλας, τα έχει βιώσει στο πετσί του, με τελευταίο παράδειγμα τη διέλευση του αγωγού TAP από τα χωράφια μας!

 

Η αλήθεια είναι πως κυβέρνηση και δημοτική αρχή βλέπουν τώρα μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να προχωρήσουν τα σχέδια τους για το ξεπούλημα ενός ακόμα φιλέτου. Αυτό που δεν μπορούσε να γίνει την προηγούμενη δεκαετία της καπιταλιστικής κρίσης, όπως και τόσα άλλα project που αφορούν την περιοχή μας (ενεργειακά έργα, σιδηροδρομική Εγνατία, ξεπούλημα αεροδρομίου «Μέγας Αλέξανδρος», λιμανιού «Φίλιππος Β», αλάνας Ηρακλείτσας κ.α.) προχωράει τώρα.. 

 

Η Λαϊκή Συσπείρωση και χθες και σήμερα υποστηρίζει πως ένα είναι το ιδιοκτησιακό καθεστώς του κάτω Νοσοκομείου, 100% ιδιοκτησία του Καβαλιώτικου λαού, γιατί το έκτισε με ιδρώτα, χρήμα και αίμα. Μία επιβάλλεται να είναι και η χρήση του: εξυπηρέτηση των αναγκών του λαού της Καβάλας και όχι των σχεδίων για «αξιοποίηση» που προτείνουν υποταγμένες σε επιχειρηματικά συμφέροντα, τοπικές και κεντρικές πολιτικές δυνάμεις.    

 

Τώρα να στραφούν οι «συντονισμένες» προσπάθειες σε κράτος, σε Περιφέρεια, σε Ε.Ε. και όπου αλλού ώστε να βρεθούν οι αναγκαίοι πόροι για την αξιοποίηση των εγκαταστάσεων του κ. Νοσοκομείου, στην κατεύθυνση της εξυπηρέτησης των σύγχρονων αναγκών του λαού της Καβάλας και όχι μόνο.

 

Τώρα υλοποίηση του διαχρονικού αιτήματος της πόλης για δημιουργία σύγχρονου κέντρου πρωτοβάθμιας φροντίδας Υγείας αστικού τύπου. Μονάδας πλήρως εξοπλισμένης με μόνιμο προσωπικό και μέσα, με 24ωρη λειτουργία, για πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας των κατοίκων των ανατολικών συνοικιών της πόλης που τόσο έχουν ανάγκη, ανάγκη που επιβεβαιώθηκε τραγικά με την «πίεση» που δέχτηκε το Νοσοκομείο της πόλης μας εν μέσω πανδημίας.  

 

Τώρα δημιουργία φοιτητικής εστίας για τη λύση του στεγαστικού προβλήματος των φοιτητών του ΔΙΠΑΕ

 

Οι περίφημοι «επενδυτές» που βρίσκονται στο «κατώφλι» μας, ας χτυπήσουν άλλη πόρτα. Η περιουσία των Καβαλιωτών που την άφησαν να ρημάξει τόσα χρόνια, δε χαρίζεται στο όνομα των «επενδυτικών οραμάτων» τους, που θα πάρουν «μπιρ παρά» στα χάλια που είναι. «Επενδυτικών» σχεδίων που θα υλοποιήσουν αφού εξασφαλίσουν τζάμπα χρήμα από κράτος, φτηνό δανεισμό από τράπεζες με εγγυητή το κράτος (ξέρουμε σε ποιον τελικά καταλήγει ο λογαριασμός), χωρίς να ρισκάρουν ούτε Ευρώ από την περιουσία τους.

 

Έχει εμπειρία πλέον η εργατική τάξη, γνωρίζει πολύ καλά τι ισχύει στο καθεστώς εργασίας, στις αμοιβές, συνολικά στις εργασιακές σχέσεις, στα ασφαλιστικά δικαιώματά της, στο όνομα κάθε φορά της «ανάπτυξης» τους. «Ευχαριστούμε» δε θα πάρουμε….."