Άνοιξαν την Δευτέρα (14/12) τις πόρτες τα κομμωτήρια και τα κουρεία όλης της χώρας. Τα ψαλίδια έχουν πάρει "φωτιά", με την ατζέντα των ραντεβού να γεμίζει. 

 

Πρώτη μέρα που ανοίγουν τα κομμωτήρια και ο κόσμος δείχνει και στην Καβάλα να προσαρμόζεται στα νέα δεδομένα. Είναι τυπικός με το να κλείνει ραντεβού και περιμένει υπομονετικά τη σειρά του για κούρεμα. Τα ψαλίδια έχουνε πάρει "φωτιά" από νωρίς το πρωί, και όπως λένε οι ιδιοκτήτες των κομμωτηρίων, έτσι θα είναι μέχρι και τις εννέα το βράδυ.

 

"Υπάρχει κίνηση. Αυτή η εβδομάδα είναι σχεδόν κλεισμένη, ενώ υπάρχουν και ραντεβού για την επόμενη. Τα ραντεβού είναι συγκεκριμένη ώρα, ανάλογα τι θα κάνει ο κάθε πελάτης (κούρεμα, βαφή). Ανάλογα βάζεις και το επόμενο ραντεβού ώστε να καθαρίσεις και να απολυμάνεις τον χώρο", λέει στο KavalaNews.GR η πρόεδρος του συλλόγου κομμωτών Καβάλας, Έφη Κυριακίδου.

 

"Κάνουμε και χρέη ψυχολόγου"

 

Ο κόσμος φαίνεται να έχει προσαρμοστεί και είναι τυπικός με τα ραντεβού του. Ωστόσο αρκετοί περίμεναν να ανοίξουν τα κομμωτήρια και για... ψυχολογικούς λόγους ώστε να βγουν για λίγο από την καραντίνα του σπιτιού τους. 

 

"Εμείς κάνουμε και χρέη ψυχολόγου. Χαίρονται οι πελάτες γιατί όλοι έχουμε ανάγκη την επαφή. Γνωριζόμαστε με τους περισσότερους. Μιλάμε για ευχάριστα πράγματα, όχι μόνο για τον covid. Μπούχτισε ο κόσμος" λέει χαρακτηριστικά η κ. Κυριακίδου.

 

"Απλά επιβιώνουμε" 

 

Ωστόσο μπορεί τα κομμωτήρια να άνοιξαν σε σχέση με καταστήματα από άλλους κλάδους, αλλά τα οικονομικά προβλήματα παραμένουν με την παρτίδα να μην... σώζεται. 

 

"Έχουμε σοβαρό πρόβλημα. Σήμερα άνοιξα και είχα δέκα φακέλους με λογαριασμούς. Δεν σώζεται η παρτίδα, αλλά τουλάχιστον κάποια θα τα καλύψουμε. Απλά επιβιώνουμε. Ίσως μπορέσει να καλυφθεί ένα κομμάτι των εξόδων" επισημαίνει η πρόεδρος του συλλόγου κομμωτών Καβάλας. 

 

Πώς λειτουργούν τα κομμωτήρια
 

Το προαιρετικό ωράριο λειτουργίας κομμωτηρίων και κουρείων είναι από τις 7:00 έως τις 21:00. Η λειτουργία τους θα γίνεται αποκλειστικά με ραντεβού και η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική για το προσωπικό και τους πελάτες. Όσον αφορά τη μετακίνηση προς τα κομμωτήρια, οι πολίτες θα πρέπει να στέλνουν SMS στο 13033 δηλώνοντας τον κωδικό 2.

 

Η λειτουργικά των κομμωτηρίων αφορά: στις υπηρεσίες κομμωτηρίων και άλλες υπηρεσίες καλλωπισμού/ΚΑΔ 96.02.10, τις υπηρεσίες κομμωτηρίων γυναικών και κοριτσιών/ΚΑΔ 96.02.11, τις υπηρεσίες κομμωτηρίου και καλλωπιστηρίου γυναικών, που απασχολεί μέχρι και δύο τεχνίτες κομμωτές/ΚΑΔ 96.02.11.01, τις υπηρεσίες κομμωτηρίου και καλλωπιστηρίου γυναικών, που απασχολεί πάνω από δύο, τεχνίτες κομμωτές/ΚΑΔ 96.02.11.02, τις υπηρεσίες κομμωτηρίων και κουρείων ανδρών και αγοριών/ΚΑΔ 96.02.12, τις υπηρεσίες κουρείου/ΚΑΔ 96.02.12.01, τις υπηρεσίες κουρείου ή κομμωτηρίου ανδρών, που απασχολεί μέχρι και δύο τεχνίτες/ ΚΑΔ 96.02.12.02, τις υπηρεσίες κουρείου ή κομμωτηρίου ανδρών, που απασχολεί πάνω από δύο τεχνίτες/ΚΑΔ 96.02.12.03 και με τις κάτωθι προϋποθέσεις:

 

- Τέσσερα άτομα έως 100 τ.μ. και ένα άτομο για κάθε 15 τ.μ. επιπλέον.

 

- Απόσταση δύο μέτρων μεταξύ των θέσεων εργασίας.

 

- Οι πελάτες προσέρχονται μόνο κατόπιν ραντεβού μέσω τηλεφώνου ή ηλεκτρονικών μέσων.

 

- Οι επιχειρήσεις οφείλουν κατά την ημερήσια έναρξη λειτουργίας τους να συμπληρώνουν κατάλογο με τα ραντεβού των πελατών, ο οποίος επιδεικνύεται στα ελεγκτικά όργανα.

 

- Έναρξη λειτουργίας τη Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2020.

 

- Προαιρετικό (διευρυμένο) ωράριο λειτουργίας από τις 7 π.μ. έως τις 9 μ.μ..

 

- Δυνατότητα λειτουργίας τις Κυριακές 20 και 27 Δεκεμβρίου 2020.