Ερώτηση στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κατέθεσε η βουλεύτρια Καβάλας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Τάνια Ελευθεριάδου με την οποία ζητά να αποζημιωθούν οι αμπελοπαραγωγοί της Καβάλας των οποίων η παραγωγή ζημιώθηκε λόγω Covid-19.

 

Στην ερώτηση, η οποία είναι η δεύτερη που αφορά το συγκεκριμένο ζήτημα, τονίζεται ότι η φετινή ήταν μια πολύ κακή χρονιά για τα επιτραπέζια σταφύλια, όσον αφορά την εμπορική τους κίνηση, λόγω της πανδημικής-οικονομικής κρίσης. Αυτό φάνηκε από τις πρώιμες ποικιλίες (Βικτώρια) συνεχίστηκε με τις ποικιλίες χωρίς κάλυψη, Σουλτανίνα και Ιτάλια και συνεχίζεται και τώρα με τις υπό κάλυψη όψιμες ποικιλίες.

 

Σύμφωνα, μάλιστα, με τον πρόεδρο του τμήματος Ανατολικής Μακεδονίας του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, Ζαφείρη Μυστακίδη «πρέπει να ενταχθεί το σταφύλι στις πληττόμενες από τον covid19 καλλιέργειες», καθώς «ούτε το 50% μπόρεσε να απορροφηθεί, ως συνέπεια των επιπτώσεων του covid19». Είναι εξάλλου χαρακτηριστική η αναφορά του στα ποσά που αφορούν την αποζημίωση ανά στρέμμα σχετικά με την αποζημίωση που ανακοινώθηκε ότι εξασφαλίστηκε πρόσφατα, τα οποία χαρακτηρίζει εξευτελιστικά.

 

Η κ. Ελευθεριάδου ρωτά τον υπουργό εάν προτίθεται να καλύψει καλύψετε  την απώλεια εισοδήματος λόγω κακή εμπορίας αξιοποιώντας όλα τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία που έχει το υπουργείο (de minimis, ταμείο αλληλεγγύης, ταμείο στήριξης λόγω πανδημίας, κ.α.).

 

Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης 

Ερώτηση προς τον κ. 

Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

 

Θέμα: Άμεση αποζημίωση των παραγωγών της Π.Ε. Καβάλας των οποίων η παραγωγή ζημιώθηκε λόγω COVID-19

 

Καταστροφική θεωρείται η χρονιά για τους παραγωγούς της ΠΕ Καβάλας, οι οποίοι λόγω της πανδημικής κρίσης βλέπουν αδιάθετο ένα μεγάλο ποσοστό των προϊόντων τους. Μάλιστα, για το θέμα έχουν σταλεί δεκάδες επιστολές στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και έχουν κατατεθεί αντίστοιχες αναφορές από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης, χωρίς να υπάρξει κάποια παρέμβαση από την ηγεσία του Υπουργείου. 

 

Συγκεκριμένα, στις 29/10/2020 κατέθεσα ερώτηση (αρ. πρ. 1182) στην οποία προτείνεται να καλυφθεί η απώλεια εισοδήματος λόγω πανδημικής κρίσης, των αμπελοπαραγωγών της ΠΕ Καβάλας. Στην ερώτηση τονίζεται ότι «η φετινή ήταν μια πολύ κακή χρονιά για τα επιτραπέζια σταφύλια, όσον αφορά την εμπορική τους κίνηση, λόγω της πανδημικής-οικονομικής κρίσης. Αυτό φάνηκε από τις πρώιμες ποικιλίες (Βικτώρια) συνεχίστηκε με τις ποικιλίες χωρίς κάλυψη, Σουλτανίνα και Ιτάλια και συνεχίζεται και τώρα με τις υπό κάλυψη όψιμες ποικιλίες. Παράλληλα, λόγω των έντονων βροχοπτώσεων που σημειώθηκαν από 26/9 έως 13/10 (δηλαδή την περίοδο συγκομιδή) στην περιοχή της Καβάλας, ζημιώθηκαν (σχίσιμο ρώγας) τα όψιμα σταφύλια. Ο ΕΛ.Γ.Α. σύμφωνα με τον κανονισμό ασφάλισης καλύπτει αυτή τη ζημία, οπότε άρχισε να δέχεται τις αντίστοιχες δηλώσεις.»

 

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του τμήματος Ανατολικής Μακεδονίας του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, Ζαφείρη Μυστακίδη «πρέπει να ενταχθεί το σταφύλι στις πληττόμενες από τον covid19 καλλιέργειες», καθώς «ούτε το 50% μπόρεσε να απορροφηθεί, ως συνέπεια των επιπτώσεων του covid19». Μάλιστα, χαρακτήρισε εξευτελιστικά τα ποσά που αφορούν την αποζημίωση ανά στρέμμα σχετικά με την αποζημίωση που ανακοινώθηκε ότι εξασφαλίστηκε πρόσφατα. 

Επειδή, το σταφύλι αποτελεί την προμετωπίδα της αγροτικής παραγωγής για την Καβάλα.

Επειδή, η φετινή καταστροφική χρονιά θα επηρεάσει και τις επικείμενες παραγωγές αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα στήριξης.

 

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Προτίθεστε να καλύψετε  την απώλεια εισοδήματος λόγω κακή εμπορίας αξιοποιώντας όλα τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία που έχει το υπουργείο (de minimis, ταμείο αλληλεγγύης, ταμείο στήριξης λόγω πανδημίας, κ.α.);

 

Η ερωτώσα βουλεύτρια

Σουλτάνα (Τάνια) Ελευθεριάδου