Οι "μεγάλες αλυσίδες καταστημάτων", εξυπηρετούν πλέον… κανονικά τους πελάτες τους, λειτουργούν νόμιμα, διαθέτουν κι άλλα προϊόντα, κι όχι μόνο χριστουγεννιάτικα είδη, φέρνοντας όμως μεγάλες αντιδράσεις.

 

Εκμεταλλεύονται «παράθυρο» της υπουργικής απόφασης που διέπει τη λειτουργία της αγοράς εν μέσω καραντίνας. Η απόφαση αυτή, επιτρέπει τις «πωλήσεις χονδρικής». Ως τέτοιες, ερμηνεύονται από τους λογιστές οι «συναλλαγές με τιμολόγιο».

 

Καταργήθηκαν τα μέτρα για τις αλυσίδες

αντιδράσεις από τα τοπικά καταστήματα

 

Οι εκατοντάδες χιλιάδες επαγγελματίες μπορούν να αγοράσουν έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή, ηλεκτρικές συσκευές που είναι «απαραίτητες για τη δουλειά» μέσα από το κατάστημα ηλεκτρικών ειδών. Αρκεί να μπορούν να αποδείξουν την επαγγελματική τους ιδιότητα και να ζητήσουν την έκδοση τιμολογίου και όχι απόδειξης.

 

Καταστήματα με οικοδομικά υλικά, μαγαζιά με ηλεκτρικά είδη αλλά και άλλοι επαγγελματίες, κράτησαν τα ρολά ανοικτά (όπως και στο πρώτο lockdown) για να εξυπηρετούν τους επαγγελματίες πελάτες τους.
 

Ωστόσο, το μέτρο επεκτάθηκε τις τελευταίες ημέρες, καθώς στο «παιχνίδι» μπήκαν μεγάλες και οργανωμένες αλυσίδες καταστημάτων, λόγω των courier που αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα στην παράδοση των παραγγελιών με αποτέλεσμα ο βαθμός δυσαρέσκειας των πελατών να αυξάνεται.

 

Καλούν με μηνήματα τον κόσμο να ψωνίσει στα μαγαζιά! 

 

Έτσι, δεδομένου ότι μέσα στον Δεκέμβριο κάθε μέρα μετράει, δόθηκε ανοικτά η δυνατότητα σε επαγγελματίες πελάτες να ψωνίσουν κανονικά και με τον νόμο από το φυσικό κατάστημα και όχι από το e-shop.

 

Οι δε αλυσίδες έχουν επιδοθεί τις τελευταίες ημέρες σε έναν βομβαρδισμό μηνυμάτων προς τους πελάτες τους μέσα από τα αρχεία επικοινωνίας που έχουν κρατήσει. Με τα μηνύματα αυτά, ο κόσμος καλείται να προσέλθει στα φυσικά καταστήματα για να ψωνίσει.

 

 

Το κόλπο με τους δευτερεύοντες ΚΑΔ

 

"Βάλανε τους μεγάλους που έχουν δευτερεύοντες ΚΑΔ ως χονδρική να μπορούν να είναι ανοιχτά και να πωλούν με τιμολόγια. Οι τελευταίοι που μείναμε στο άρμα του επιχειρείν είναι οι μικρολιανοέμποροι.

 

Πρόκειται για αθέμιτο ανταγωνισμό και κοροϊδία. Το τραίνο για εμάς χάθηκε από το Νοέμβριο που μας έκλεισαν " σχολίασε στο KavalaNews.GR ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Καβάλας, Βασίλης Λεμονίδης
 

 

"Παρελκυστικές πρακτικές πωλήσεων λιανικής με τον «μανδύα» της χονδρικής" 

 

Η επιστολή της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) προς τον υπουργό Ανάπτυξης, Άδωνι Γεωργιάδη: 
 

"Ενόψει της επέκτασης των μέτρων που ανακοινώθηκε με την νέα Υπουργική Απόφαση ισχύος από 7 μέχρι 14 Δεκεμβρίου, θέλουμε έγκαιρα να θέσουμε υπόψη σας την πρότασή μας για μια επιβεβλημένη εκ μέρους σας παρέμβαση, που θα αποτρέψει τη δημιουργία συνθηκών αθέμιτου ανταγωνισμού και ταυτόχρονα θα διασφαλίσει την εφαρμογή των επιδιωκόμενων υγειονομικών όρων.
 

Συγκεκριμένα αναφερόμαστε σε μεγάλες επιχειρήσεις, οι οποίες – όψιμα όπως φαίνεται – ανακάλυψαν την…. χονδρική πώληση προς επαγγελματίες, σαν να μην τους έφταναν οι πλήρεις υπηρεσίες e-commerce που διαθέτουν και παρέχουν.

 

Χρησιμοποιούν λοιπόν παρελκυστικά μία διάταξη του νόμου που σκοπό έχει να διασφαλίσει την ομαλή λειτουργία του χονδρικού εμπορίου (άρθρο 1 παρ. 2, 3, 4 και 5 ΥΑ Δ1α/Γ.Π.οικ.78363/5-12-2020) και η οποία επιτρέπει την παρουσία επαγγελματιών, ώστε να πουλήσουν ….λιανικά!

 

Επικαλούμαστε δημόσιες αναγγελίες, όπως αυτή της επιχείρησης «Πλαίσιο», η οποία στην διαδικτυακή διεύθυνση https://www.plaisio.gr/campaign/2020/12-December/202012-OpenStores ανοίγει κατά δήλωσή της 12 (!!!) καταστήματα για δήθεν χονδρική πώληση, τα οποία περιμένουν τους επαγγελματίες να ψωνίσουν με τιμολόγιο. Ανάμεσα στους επαγγελματίες ωστόσο είναι μηχανικοί, δικηγόροι, λογιστές και πάμπολλοι άλλοι, οι οποίοι φυσικά δεν θα προστρέξουν για να αγοράσουν προϊόντα χονδρικής με σκοπό την μεταπώληση, αλλά για ίδια χρήση, δηλαδή λιανική!!

 

Επειδή δε οι «επαγγελματίες» κάπως θα πρέπει να πάνε στους συγκεκριμένους χώρους «χονδρικής» όπως αντίστοιχα και οι εργαζόμενοι που θα δουλέψουν σε αυτούς, με τον τρόπο αυτό ανοίγει μια επικίνδυνη πόρτα πλαγιοκόπησης όχι μόνο των όρων θεμιτού ανταγωνισμού απέναντι στα καταστήματα που είναι κλειστά αλλά και των κανόνων για την αποφυγή συγκεντρώσεων και συναθροίσεων, που με κόπο προσπαθεί να διατηρήσει η Πολιτεία σε μια κουρασμένη πλέον και άρα επιρρεπή κοινωνία.

 

Ο λόγος που ο νομοθέτης έκλεισε τα καταστήματα ήταν για να αποφευχθούν οι μετακινήσεις των καταναλωτών και των εργαζομένων στις επιχειρήσεις λιανικής. Αντίστοιχα, ο λόγος που άφησε την χονδρική ανοιχτή και επέτρεψε την πώληση με τιμολόγιο, ήταν για να εφοδιάζονται οι επιχειρήσεις λιανικής με αγαθά σε συνθήκες lockdown και όχι να χρησιμοποιούνται με σκοπό την εικονική χονδρική πώληση, η οποία ακυρώνει τα περιοριστικά μέτρα και αυτομάτως θέτει τους κλειστούς συναδέλφους μας σε σαφές ανταγωνιστικό μειονέκτημα.

 

Είναι ανάγκη τώρα που είναι ακόμα νωρίς, να λάβετε τα αναγκαία μέτρα ώστε να μην επεκταθεί το φαινόμενο και να περιληφθεί ρητά στην ως άνω Υπουργική Απόφαση ότι η έκδοση τιμολογίων γίνεται μόνο σε επιχειρήσεις του πελατολογίου που μεταπωλούν. Σε αντίθετη περίπτωση, παρακάμπτονται χωρίς πειστικό λόγο τα δημόσια μέτρα για τον περιορισμό της πανδημίας και ανοίγει στην ουσία ένα μεγάλο μέρος της αγοράς, δημιουργώντας περαιτέρω προβλήματα στις εμπορικές επιχειρήσει που είναι κλειστές με κρατική εντολή.

 

Ελπίζουμε στην αναγνώριση από εσάς της σπουδαιότητας της επισήμανσής μας και στην υλοποίηση των προτάσεών μας, ώστε να προστατευτούν τα δημόσια περιοριστικά μέτρα, να διαφυλαχθούν οι ήδη εύθραυστες ισορροπίες της αγοράς από όσους όψιμα θέλουν να εκμεταλλευτούν τα «παραθυράκια» του νόμου και εντέλει να διατηρηθεί το επιχειρηματικό κεφάλαιο της χώρας ακέραιο".