Ο Παναγιώτης Τσαγανός, με καταγωγή από την Καβάλα, ο οποίος κατοικεί στη Ζάκυνθο είναι δότης μυελού των οστών και μόλις ενημερώθηκε ότι κατάφερε να σώσει ένα παιδάκι από την Θεσσαλονίκη, εξέφρασε τη συγκίνηση και τη χαρά. 
 

Σύμφωνα με το όσα γράφει η εφημερίδα "Ημέρα" ο Παναγιώτης Τσάγανος λέει: «Ενημερώθηκα από την εφημερίδα σας. Δεν γνώριζα κάτι. Χαίρομαι πολύ που μπόρεσα να σώσω έναν άνθρωπο. Χαίρομαι που ακούω κάτι τόσο ευχάριστο λίγες μέρες πριν τα Χριστούγεννα. Θα πρέπει όλοι να βοηθάμε τον συνάνθρωπο μας με ότι μέσα έχουμε. 

 

Θέλω να δώσω ένα μήνυμα σε όλους τους Ζακυνθινούς. Αν μπορέσουν, να αφιερώσουν πέντε λεπτά για να δώσουν αίμα ή μισή ώρα για να δώσουν μυελό των οστών. Εγώ θα συνεχίσω να δίνω αίμα και θα συνεχίσω να βοηθάω, γιατί αυτό έχω μάθει στη ζωή μου. Να βοηθάω»…

 

Ο Παναγιώτης παρότρυνε και άλλους ανθρώπους να ακολουθήσουν το παράδειγμα του και να γίνουν εθελοντές δότες μυελού των οστών ή εθελοντές αιμοδότες. «Ήταν ευλογία από τον Θεό και θα ήθελα αν μπορέσουν να το κάνουν και άλλοι. Θα νιώσουν πολύ καλά με τον εαυτό τους».
 

 

Εθελοντής δότης από 18 ετών 
 

Ο Παναγιώτης Τσαγανός αποφάσισε να γίνει αρχικά εθελοντής αιμοδότης όταν ήταν 18 ετών. Αυτό που τον είχε παρακινήσει ήταν η βοήθεια που θα προσέφερε σε όποιον είχε ανάγκη. Από τότε μέχρι και σήμερα, δεν έχει σταματήσει και κάθε τρεις μήνες, δίνει αίμα. «Εθελοντής αιμοδότης και για μυελό των οστών αλλά και για αιμοπετάλια είμαι από τότε που έκλεισα τα 18 μου χρόνια. Από τότε δίνω κάθε 90 μέρες αίμα και δίνω συνήθως και αιμοπετάλια.

 

Μυελό των οστών έχω δώσει δυο φορές. Είναι πολύ σημαντικό να μπορείς να βοηθήσεις τον συνάνθρωπο σου. Συνήθως οι περισσότεροι δίνουν αίμα όταν υπάρχει πρόβλημα με κάποιοι συγγενικό τους πρόσωπο. Όταν δεν έχουν πρόβλημα, δεν πάει κανένας. Αλλά συνήθως η ρόδα γυρίζει και χρειάζεσαι αίμα. Πρέπει να δίνεις αίμα συνέχεια. Αν μπορείς να γίνεις εθελοντής αιμοδότης να γίνεις, είναι καλό για την υγεία σου και επειδή μπορείς να βοηθήσεις κάποιον συνάνθρωπό σου».

 

Ο ίδιος είπε για τη διαδικασία «όταν δίνεις μυελό των οστών πάει σε μια Παγκόσμια Τράπεζα και εκεί βλέπουν οι γιατροί τα στοιχεία και δίνουν ανάλογα το τι χρειάζεται στον ασθενή. Οι γιατροί έδωσαν αυτό που είδαν και χαίρομαι που έσωσα ένα παιδάκι».

 

"Στη ζωή μου έμαθα να βοηθάω"

 

Ο κ. Τσαγανός κατάγεται από τον Ν. Καβάλας, όμως αγάπησε τη Ζάκυνθο και πήρε την απόφαση να μείνει μόνιμα εδώ. Θέλησε, τέλος, να στείλει ένα ξεχωριστό μήνυμα: «Εγώ δεν είμαι από Ζάκυνθο, αλλά από τον Νομό Καβάλας. Έχω έρθει στη Ζάκυνθο για προσωπικούς και επαγγελματικούς λόγους και θα μείνω εδώ. Θέλω να δώσω ένα μήνυμα σε όλους τους Ζακυνθινούς.  Εγώ θα συνεχίσω να δίνω αίμα έτσι κι αλλιώς και θα συνεχίσω να βοηθάω, γιατί αυτό έχω μάθει στη ζωή μου».

 

Σύμφωνα με την εφημερίδα "Ημέρα", η οικογένεια του παιδιού από τη Θεσσαλονίκη η οποία επιθυμεί να κρατήσει την ανωνυμία της , ευχαριστεί με όλη της την καρδιά τον Παναγιώτη. Θέλησαν μόνο να δημοσιοποιήσουν την ιστορία για να του πουν ένα μεγάλο ευχαριστώ.