Μετά την λύση στο ιδιοκτησιακό καθεστώς του παλιού νοσοκομείου Καβάλας και την απεμπλοκή του Δημοσίου το οποίο δεν αξιώνει πλέον δικαιώματα επί του συγκεκριμένου ακινήτου, το βάρος πέφτει στην αξιοποίηση του οικοπέδου. 

 

"Μία προσπάθεια έφτασε στο τέλος της και τώρα αρχίζει η άλλη προσπάθεια, η αξιοποίηση των κτιρίων. Αυτό που είναι στα σχέδια, είναι η μελέτη που έγινε τα προηγούμενα χρόνια επί διοίκησης Κωστή Σιμιτσή το 2009 να επικαιροποιηθεί και να ετοιμαστεί, κάνοντας παράλληλα διάφορες επαφές με επενδυτές. Για να γίνει η μίσθωση χρειάζεται διαγωνισμός ώστε να μπορέσει κάποιος να το πάρει", είπε στο πλαίσιο διαδικτυακής συνέντευξης Τύπου την Τρίτη (8/12), ο δήμαρχος Καβάλας, Θόδωρος Μουριάδης

 

"Από το 2009 έχουν αλλάξει πολλά πράγματα στην κοινωνία μας. Δεν αποκλείουμε καμία επένδυση. Θα μπορούσε να γίνει ξενοδοχείο ή γηροκομείο πολυτελείας που υπάρχουν και κάποιοι ενδιαφερόμενοι, υπάρχουν πολλές λύσεις και προτάσεις. Δεν θα μείνουμε αποκλειστικά στο ξενοδοχείο γιατί μπορεί να μην βρεθεί κι επενδυτής σε αυτή τη δύσκολη περίοδο που είμαστε τώρα. Πρέπει να εξετάσουμε κι άλλες λύσεις", τόνισε ο δήμαρχος Καβάλας. 

 

Επίσης όπως είπε ο κ. Μουριάδης τις επόμενες μέρες θα μπουν στο εσωτερικό του κτιρίου συνεργεία του Δήμου ώστε να καθαρίσουν τον χώρο και να σφραγίσουν τα παράθυρα και να μην υπάρχει πρόσβαση. 

 

Το οικόπεδο και το κτίριο συνολικού εμβαδού 6.044,3 τ.μ., ανήκει κατά 89% στον Δήμο Καβάλας και κατά 11% στο Δημόσιο μέσω της 4ης Υ.ΠΕ. 

 

Ο δηλώσεις του Δημάρχου Καβάλας, Θόδωρου Μουριάδη 

 

Ο Δήμαρχος Καβάλας, Θόδωρος Μουριάδης, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου, τόνισε με έμφαση ότι "μια σημαντική διεκδίκηση έφτασε στο τέλος της και αρχίζει πλέον η προσπάθεια αξιοποίησης του παλιού νοσοκομείου, με βάση τη μελέτη σεναρίων που εκπόνησε  πριν από 12 χρόνια η εταιρία Planet και σε συνεργασία με την 4η ΥΠΕ".

 

Παράλληλα, ευχαρίστησε τον Υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα και τον Υφυπουργό Οικονομικών, αρμόδιο φορολογικής πολιτικής και δημόσιας περιουσίας, Απόστολο Βεσυρόπουλο, διότι "αποδέχτηκαν",όπως ανέφερε, "την επιχειρηματολογία του Δήμου Καβάλας και έλυσαν οριστικά ένα χρόνιο πρόβλημα για την περιοχή μας".

 

Ιδιαίτερη μνεία έκανε, επίσης, στην καθοριστικής σημασίας συνδρομή του βουλευτή Καβάλας, Μακάριου Λαζαρίδη, τονίζοντας χαρακτηριστικά πως στην προκειμένη περίπτωση δικαιώνεται η άποψη "οι άριστοι συνεργάζονται", καθώς και στον δικηγόρο του Δήμου Καβάλας, Απόστολο Αγελαράκη, για την άριστη διαχείριση της εν λόγω υπόθεσης σε νομικό επίπεδο.

 

Τέλος, ο Δήμαρχος Καβάλας απέμεινε τα εύσημα για την προσπάθεια που κατέβαλλαν τα προηγούμενα χρόνια οι προκάτοχοι, Στάθης Εριφυλλίδης, Κωστής Σιμιτσής και Δήμητρα Τσανάκα και ευχαρίστησε τόσο την πρώην, όσο και τη νυν Προϊσταμένη της Κτηματικής Υπηρεσίας Καβάλας, Βασιλική Μιχαλάκογλου και Μαρία Μάνου, αντίστοιχα.

 

To Ιστορικό 

 

2008: Ανάθεση μελέτης σεναρίων για την αξιοποίηση του παλαιού νοσοκομείου από την εταιρία Planet, με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας 

 

2009: Παρουσιάστηκε δημοσίως η μελέτη της Planet, η οποία εξέτασε διάφορες εναλλακτικές προτάσεις για την αξιοποίηση του παλαιού νοσοκομείου (ξενοδοχείο ιαματικού τουρισμού, εμπορικό κέντρο, αστικές κατοικίες, ιδιωτική νοσηλευτική μονάδα και εκπαιδευτικό ίδρυμα).

 

2012: Ο Δήμος Καβάλας, ύστερα από ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, υπέγραφε Προγραμματική Σύμβαση με την 4η Υγειονομική Περιφέρεια για την αξιοποίηση του παλαιού νοσοκομείου 
 

 

2016: Εξεδόθη απόφαση του Γενικού Γραμματέα Δημόσιας Περιουσίας, η οποία έκανε αποδεκτή την υπ' αριθμ. 40/2014 γνωμοδότηση του Ά τμήματος του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου Δημοσίων Κτημάτων και Ανταλλάξιμης Περιουσίας, απ' όπου προέκυπτε δήθεν αποκλειστική κυριότητα του Ελληνικού Δημοσίου 

 

2019: Ξεκίνησαν οι επισκέψεις του σημερινού Δημάρχου Καβάλας, Θόδωρου Μουριάδη, προκειμένου να δικαιωθεί η διαχρονική Δήμου Καβάλας 
 

 

2020(4/12): Γνωμοδότηση του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου Δημοσίων Κτημάτων και Ανταλλάξιμης Περιουσίας και απόφαση της Γενικής Διεύθυνσης Δημόσιας Περιουσίας και Κοινωφελών Περιουσιών, με τις οποίες το ελληνικό δημόσιο δεν αξιώνει πλέον δικαιώματα επί του παλαιού νοσοκομείου!