Διαδικτυακή εκδήλωση με θέμα «Πανδημία & μικρομεσαίες επιχειρήσεις: Ο ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης & η επόμενη μέρα» διοργάνωσε το απόγευμα της Τρίτης 1 Δεκεμβρίου η δημοτική παράταξη του Δήμου Καβάλας «Συμπαράταξη Πολιτών». Την εκδήλωση συντόνισε η δημοσιογράφος Βούλα Κεχαγιά.

 

Στόχος της εκδήλωσης ήταν να καταγραφούν οι προβληματισμοί, οι προτάσεις και οι νέες προτεραιότητες που πρέπει να τεθούν από την Τοπική Αυτοδιοίκηση για τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. 

 

Επιπλέον συζητήθηκε το πώς και το πόσο η πανδημία έχει πλήξει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις στο Δήμο Καβάλας, καθώς και τα μέτρα που πρέπει να λάβει το κράτος και η Τοπική Αυτοδιοίκηση για τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και εργαζομένων σε αυτές ώστε να αποφευχθούν τα λουκέτα το επόμενο διάστημα. 

 

Όπως τόνισε στην τοποθέτησή του ο δημοτικός σύμβουλος Άρης Βέρρος η Τοπική Αυτοδιοίκηση από την πλευρά της στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό από την κεντρική κυβέρνηση γεγονός που δεν αφήνει μεγάλα περιθώρια δράσης για τη στήριξη των τοπικών επιχειρήσεων. Μέσα σε αυτές τις δυσκολίες είπε ο κ. Βέρρος τα μέτρα που μπορεί να πάρει ο Δήμος Καβάλας για τη στήριξη των επιχειρήσεων είναι η μείωση των λειτουργικών εξόδων στις μικρές και τις μεσαίες επιχειρήσεις αλλά και των καταστημάτων. Αυτό που μπορεί να γίνει, είπε, είναι να ζητήσει ο Δήμος Καβάλας απο την Αποκεντρωμένη Διοίκηση και να επιτύχει την πλήρη απαλλαγή των δημοτικών τελών για όλο το χρονικό διάστημα διαρκεί η πανδημία κι όχι μόνο για την περίοδο που λειτουργεί το lockdown.

 

Στη συζήτηση συμμετείχε και ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Καβάλας Μάρκος Δέμπας ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε πως οι επαγγελματίες δεν θέτουν μαξιμαλιστικές προτάσεις και ζήτησε να υπάρξουν δραστικές λύσεις, από την Τοπική Αυτοδιοίκηση όπως η μεγάλη μείωση των δημοτικών τελών ώστε να στηριχθούν στη δύσκολη αυτή κατάσταση που βιώνουν. Πρότεινε επίσης την υλοποίηση δράσεων τουριστικής προβολής με πρωτοβουλία του Δήμου με στόχο την τουριστική ενίσχυση του Δήμου. 

 

Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Καβάλας Βασίλης Λεμονίδης τόνισε πως το 90% των μελών του συλλόγου είναι αυτοαπασχολούμενοι. Η δεύτερη καραντίνα είπε έβαλε τον κλάδο του εμπορίου στην εντατική είπε και επισήμανε πως υπάρχει τρόπος από την πλευρά του Δήμου να λυθεί ένα μεγάλο μέρος των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις με τη μείωση των δημοτικών τελών. Ζήτησε επίσης μεταξύ άλλων την άρση της αναγκαστικής είσπραξης για χρέη προς το Δήμο, τη συνεργασία του Δήμου με τις επιχειρήσεις για τη δημιουργία προωθητικών ενεργειών για τη στήριξη της τοπικής αγοράς. 

 

Για την κατάσταση που επικρατεί στον ξενοδοχειακό κλάδο αναφέρθηκε στην τοποθέτησή του ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ξενοδόχων Καβάλας Αντώνης Μιτζάλης. 

 

Όπως τόνισε ξενοδοχεία ανοιχτά – κλειστά με απαγόρευση κυκλοφορίας δεν μπορεί να σημαίνει κάτι για την τουριστική κίνηση. Προτεραιότητα έχει η υγεία, είπε αλλά από εκεί και πέρα για τα ξενοδοχεία στην περιοχή η φετινή η χρονιά είναι τελειωμένη είτε αρθεί το lockdown μια εβδομάδα ή σε δυο πριν τις γιορτές τα ξενοδοχεία δεν θα έχουν τζίρους. 

 

Τόνισε πως ο κλάδος περιμένει ανάκαμψη στο δεύτερο εξάμηνο του 2021 κι αφού έχει βρεθεί το εμβόλιο. Μέχρι τότε είπε «θα πρέπει να αντέξουμε είτε με τη βοήθεια του Δήμου, είτε με ο,τιδήποτε άλλο. Σε κάθε μορφή βοήθειας θα προσέθετα και τη μη είσπραξη τελών αιγιαλού και παραλίας από τους Δήμους που πέρυσι εισπράχθηκαν», τόνισε.