Ανάρπαστες έχουν γίνει αυτές τις ημέρες στα φαρμακεία οι βιταμίνες και τα συμπληρώματα για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού, την ίδια ώρα που παραμένουν άδεια τα ράφια από αντιγριπικά εμβόλια. 

 

Οι πωλήσεις βιταμινών έχουν αυξηθεί αυτές τις μέρες γιατί οι πολίτες πιστεύουν ότι έτσι μπορούν να θωρακίσουν τον οργανισμό τους, ενώ έχουν μειωθεί οι πωλήσεις καλλυντικών, λένε οι φαρμακοποιοί. Ωστόσο παραμένει υψηλή η ζήτηση σε μάσκες και αντισηπτικά και η κίνηση στα φαρμακεία έχει μια σχετική μείωση.

 

"Ο βιταμίνες έχουν μεγάλη ζήτηση. Πάντα ζητούν τη συμβουλή του φαρμακοποιού και για ενδυνάμωση του ανοσοποιητικού", λέει στο KavalaNews.GR η πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Καβάλας, Σίσσυ Ρακιτζή

 

Σε ο,τι αφορά τα αντιγριπικά εμβόλια, εξαντλήθηκαν από τα ράφια πολλών φαρμακείων που φέτος έχουν σημαντικά αυξημένη ζήτηση εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού (δες ΕΔΩ).  Υπάρχει ένα κενό σε ότι αφορά τις νέες παρτίδες, καθώς το lockdown επηρέασε και αυτόν τον τομέα.

 

Στις 25 Νοεμβρίου πιθανόν θα έρθουν στην Ελλάδα 800 χιλιάδες αντιγριπικά εμβόλια. "Πρόκειται για την τελική ποσότητα που θα συμπληρώσει τα 4,2 εκατ. Τα περιμέναμε 15-20 Νοεμβρίου. Δεν είναι τα εμβόλια θα που γεμίσουν τα φαρμακεία. Αυτά είναι προγραμματισμένα από τις προπαραγγελίες των φαρμακείων", είπε η κ. Ρακιτζή. 

 

"Αυτή τη στιγμή κυκλοφορούν 6,5 εκατ. συνταγές εμβολίων. Οι φαρμακοποιοί δεν είναι υπεύθυνοι για το ποιον θα εμβολιάσουμε. Δεν είμαστε εμείς που θα κάνουμε την επιλογη. Εκτελούμε τις συνταγές με τη σειρά που έρχονται", επισημαίνει η πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Καβάλας.