εγκληματική πολιτική της υποχρηματοδότησης και της εμπορευματοποίησης από όλες διαχρονικά τις κυβερνήσεις, σε συνδυασμό με την άρνηση της σημερινής κυβέρνησης να πάρει μέτρα ενίσχυσης του συστήματος Υγείας μετά το πρώτο κύμα της πανδημίας, ενώ είχε το χρόνο να το κάνει, μας έφερε στο χείλος του γκρεμού", αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους εργατικά σωματεία της Καβάλας. 

 

Τα εργατικά σωματεία του νομού σχεδιάζουν διαδήλωση την Τρίτη 10/11 στις 11.00 στην είσοδο του νοσοκομείου, τηρώντας όπως λένε όλα τα μέτρα προστασίας. 

 

Η ανακοίνωση: 

 

"Ακόμα και τώρα, που τα Νοσοκομεία είναι στο παραπέντε, μας κουνάνε το δάχτυλο και μας μιλάνε για τη προσωπική μας ευθύνη, για να συγκαλύψουν την κρατική ευθύνη. Το θράσος τους είναι απύθμενο! Τολμά ο πρωθυπουργός μάλιστα να κάνει λόγο για «ανεξήγητη εκθετική ανάπτυξη των κρουσμάτων, που εκπλήσσει ακόμα και τους επιστήμονες και εκτινάσσει την πίεση στο σύστημα Υγείας».

 

Είναι αυτή η κυβέρνηση που κάνοντας τα χατίρια των επιχειρηματικών ομίλων του τουρισμού και των μεταφορών, το καλοκαίρι έδινε το πράσινο φως για 100% πληρότητα στα αεροπλάνα, 85% στα πλοία και στα χερσαία σύνορα, δειγματοληπτικούς ελέγχους που έφταναν μόλις στο 12% όσων εισέρχονταν στη χώρα. Που άνοιξε τα σχολεία με τις ίδιες καθαρίστριες με πέρυσι, με 25άρια και 28άρια τμήματα, με τα ΜΜΜ να «παστώνουν σαν σαρδέλες εργαζόμενους και μαθητές. Όλα στο όνομα του δημοσιονομικού κόστους, που ισχύει μόνο αν πρόκειται για λαϊκές ανάγκες και όχι για τις επιδοτήσεις, τις φοροαπαλλαγές, τα κάθε λογής προνόμια σε τραπεζίτες, εφοπλιστές και βιομήχανους.

 

Είναι αυτή η κυβέρνηση που άφησε αθωράκιστο το σύστημα υγείας, που ακόμα και σήμερα δεν επιτάσσει τον ιδιωτικό τομέα της υγείας, αλλά χρυσοπληρώνει και επιδοτεί τα παράσιτα, τους μεγαλοκλινικάρχες, τα μεγάλα διαγνωστικά κέντρα. Που στην Καβάλα στο προηγούμενο κύμα της πανδημίας έκλεισε τα Περιφερειακά Ιατρεία του Νομού, τώρα μεταφέρει προσωπικό από τις κλινικές του νοσοκομείου για να καλύψει την κλινική COVID, το ίδιο θα κάνει για να στελεχώσει τις ΜΕΘ – COVID. Με την ίδια μέθοδο του «κόψε ράψε» μετατρέπει τις 12 κλίνες ΜΕΘ σε ΜΕΘ COVID και δημιουργεί άλλες 6 για τις υπόλοιπες ανάγκες. Μόνο που αυτές οι 6 αντιστοιχούν στην πληρότητα 50% των 12 που υπήρχαν και που πολλές φορές μέσα στο χρόνο ήταν καλυμμένες σε αυτό το ποσοστό. Δηλαδή λαμβάνοντας υπόψη και τα περιστατικά που πιθανόν να προκύψουν από γειτονικούς Νομούς πάμε για λειτουργία στην «κόψη του ξυραφιού».

 

Είναι αυτή η κυβέρνηση που αναστέλλει τα χειρουργεία σε ποσοστό 80%, ακυρώνει όλες τις τακτικές εξετάσεις κλείνοντας τα εξωτερικά ιατρεία του Νοσοκομείου. Δεν έκανε τίποτα για να στελεχώσει τις κλινικές με υγειονομικό προσωπικό, με τραυματιοφορείς που είναι ελάχιστοι και επιβαρύνεται έτσι το έργο του νοσηλευτικού προσωπικού. Φορτώνει με επιπλέον εξετάσεις το Κέντρο Υγείας Καβάλας λες και έχει το προσωπικό που είχε άλλοτε (πάνω από 80 γιατρούς όλων των ειδικοτήτων, ενώ τώρα μόλις 10 μόνιμοι και 5 επικουρικοί γιατροί 5 ειδικοτήτων). Με λίγα λόγια μετατρέπει το ΕΣΥ σε «ΕΣΥ μιας νόσου», αδιαφορώντας για τις επιπτώσεις στην υγεία του λαού, για τους χρόνια πάσχοντες, για όσους έχουν ανάγκη για τακτική παρακολούθηση, για επεμβάσεις.

 

Τα αλλεπάλληλα κρούσματα στους χώρους δουλειάς, αποδεικνύουν ότι κυβέρνηση και εργοδότες, με την επίκληση της ατομικής ευθύνης, αφήνουν έκθετους τους εργαζόμενους στους κινδύνους της πανδημίας την ίδια ώρα που οι δημόσιες μονάδες Υγείας δεν προετοιμάστηκαν κατάλληλα για να καλύψουν τις ανάγκες του λαού. Η Υγεία πνίγεται μπροστά στην ανάγκη να λειτουργεί η οικονομία, ενώ οι μεγάλες κουβέντες κατά τη διάρκεια του πρώτου κύματος της πανδημίας για ιεράρχηση της ανθρώπινης ζωής, όπως και τα χειροκροτήματα στους «ήρωες» εργαζόμενους, έχουν πάει περίπατο.

 

Η κυβέρνηση αντί να πάρει μέτρα για την προστασία της υγείας μας και για να μη μείνει καμιά λαϊκή οικογένεια χωρίς εισόδημα βρήκε την ευκαιρία με την πανδημία να βγάλει στο σφυρί την πρώτη κατοικία, να βάλει στο γύψο τα συνδικάτα, να απαγορεύσει συγκεντρώσεις και απεργίες, να καταργήσει το 8ωρο. Ούτε λίγο ούτε πολύ να νομοθετήσει  ό,τι ζητάει ο Σύνδεσμος Ελλήνων  Βιομηχάνων.

 

Τώρα που οι δυσκολίες μεγαλώνουν με το lockdown, τα σωματεία μας δεν θα μείνουν με σταυρωμένα χέρια, δεν θα μας πιάσουν στον ύπνο, θα κλιμακώσουμε τον αγώνα μας για μέτρα προστασίας των εργαζομένων και του λαού από την πανδημία, ενάντια στην εντεινόμενη αντεργατική επίθεση και το νομοσχέδιο - έκτρωμα με τις νέες σαρωτικές ανατροπές που ετοιμάζεται να φέρει η κυβέρνηση. Προετοιμάζουμε ισχυρή απεργιακή απάντηση στις 26 Νοέμβρη, ξεδιπλώνοντας τις επόμενες μέρες έναν πλούσιο αγωνιστικό σχεδιασμό, για να μάθουν όλες και όλοι τι ετοιμάζει η κυβέρνηση.

 

Απαιτούμε εδώ και τώρα:

 

Δωρεάν τεστ, άδειες με αποδοχές στους ευπαθείς εργαζόμενους και στα θετικά κρούσματα.

 

Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, όλων των ειδικοτήτων στο Νοσοκομείο και στα Κέντρα Υγείας του Νομού.

 

Επίταξη των ιδιωτικών κλινικών και των ιδιωτικών διαγνωστικών κέντρων στο Ν. Καβάλας.

 

Εδώ και τώρα πύκνωση των δρομολογίων στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

 

 Ουσιαστικά μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς και στα σχολεία, με 15 παιδιά ανά τάξη, προσλήψεις εκπαιδευτικών και εξασφάλιση του εξοπλισμού που απαιτείται για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση γι' αυτές τις εβδομάδες.

 

Κανένας εργαζόμενος, άνεργος, δεν πρέπει να μείνει χωρίς αξιοπρεπές εισόδημα.

 

Το έκτακτο επίδομα πρέπει να αφορά όλους τους ανέργους χωρίς προϋποθέσεις.

 

Να αποσυρθεί το νέο αντεργατικό έκτρωμα, που η κυβέρνηση έδωσε ήδη στη δημοσιότητα.

 

ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΜΑΣΚΕΣ ΕΧΟΥΜΕ ΦΩΝΗ

 

ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΒΑΛΟΥΜΕ LOCKDOWN ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΛΑΪΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ!"