Σχέδιο ενόψει καραντίνας διαμορφώνουν στον Δήμο Καβάλας και γι’ αυτό  το μεσημέρι της Παρασκευής (6/11) οι επικεφαλής των παρατάξεων του Δήμου προχώρησαν σε μία διαδικτυακή ειδική συνεδρίαση.

 

Η συζήτηση κινήθηκε κυρίως γύρω από την κοινωνική πολιτική, την υλική και ψυχολογική βοήθεια που πρέπει να παρέχει ο Δήμος, καθώς και για τη στήριξη της αγοράς που πλήττεται, ενώ στο επίκεντρο βρέθηκε το ενδεχόμενο επίταξης ξενοδοχείου καραντίνας, κάτι που τέθηκε σχεδόν απ΄όλους όσους συμμετείχαν.

 

Ποτόλιας, Παππάς και Βέρρος τόνισαν ότι πρέπει εφόσον αυξηθούν τα κρούσματα να γίνει επίταξη ξενοδοχείου που θα φιλοξενήσει τα κρούσματα. Ο κ. Βέρρος έθεσε ακόμα και το ενδεχόμενο επίταξης ιδιωτικών κλινικών ώστε να νοσηλευτούν κι εκεί ασθενείς όταν το νοσοκομείο αρχίσει να ασφυκτιά. Επίσης ο κ. Παππάς έκανε λόγο πως πρέπει να βρεθεί ένας χώρος ώστε τα άτομα που δεν έχουν τη δυνατότητα να απομονωθούν στο σπίτι λόγω έλλειψη χώρων, να κάνουν εκεί την καραντίνας τους.

 

Η… συζήτηση για τα τεστ συνεχίζεται

 

«Είδαμε από πού μπορούμε να τα πάρουμε, πρόκειται για 1.000 rapid test (κόστος 15 ευρώ) όμως υπάρχει ένα εμπόδιο. Δεν μπορεί να τα κάνει οποιοδήποτε, πρέπει να γίνονται από το νοσοκομείο ή από τον ιατρικό σύλλογο. Είμαστε σ’ επαφή με τον ιατρικό σύλλογο», είπε ο Θόδωρος Μουριάδης.

 

Η αγορά ζητά στήριξη

 

Ο δήμαρχος έκανε λόγο για τη νέα απόφαση της αποκεντρωμένης για ακύρωση της απόφασης του δημοτικού συμβουλίου για μείωση των τελών στα καταστήματα για όλο το χρόνο. Θα γίνει εκ νέου προσπάθεια, σημείωσε ο κ. Μουριάδης ή άλλη λύση είναι να μειωθούν τα τέλη του 2021 κατά 30-40% ώστε να «ισοφαριστεί» με την προηγούμενη απόφαση.

 

Επίσης έγινε αναφορά στην επιστολή του εμπορικού συλλόγου Καβάλας η οποία περιείχε μία σειρά  προς τον δήμαρχο (δες ΕΔΩ)

 

«Πολλά από αυτά θα τα κάνουμε. Απαλλαγή παγίου από ύδρευση έχει ήδη δρομολογηθεί, ενώ υπο συζήτηση είναι η έκπτωση ενοικίου για τα δημοτικά ακίνητα, ενώ θα γίνει και διαφημιστική καμπάνια. Επίσης σχεδιάζονται χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις στους πεζοδρόμους και στον Άγιο Νικόλαο.

 

Καθαριότητα

 

Οι καθαρίστριες οι οποίες δεν έχουν αντικείμενο στα γυμνάσια και τα λύκεια θα μοιραστούν σε δημοτικά και νηπιαγωγεία. Αν χρειαστεί θα μπουν και σε κοινόχρηστους χώρους. Έχει γίνει προμήθεια εξοπλισμού για την καθαριότητα για  να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος του προσωπικού.

 

Ο Γιώργος Μιχαηλίδης από την πλευρά του αναφέρθηκε στην επέκταση για την ψηφιακή κάλυψη δημοτών μέσω διαδικτύου.

 

Ο Μπάμπης Δράκος έκανε λόγο πως ο Δήμος πρέπει να αναλάβει δράση για φαγητό ή προϊόντα που μπορούν να διανεμηθούν σε άτομα που το έχουν ανάγκη.

 

Ενισχύεται το «Βοήθεια στο Σπίτι»

 

“Υπάρχει η εμπειρία από το προηγούμενο lockdown. Ενεργοποιήσαμε το «Βοήθεια στο σπίτι ακόμα πιο ενισχυμένο με προσωπικό ΚΑΠΗ, από αθλητικές εγκαταστάσεις και όποιο προσωπικό δεν απασχολείται σε άλλη υπηρεσία.  Το προσωπικό αγγίζει τα 20-25 άτομα και ο αριθμό μπορεί να αυξηθεί» είπε ο Θόδωρος Μουριάδης.

 

Από την κοινωνική υπηρεσία του δήμου αυτοκίνητα είναι σε ετοιμότητα ώστε να συνδράμουν αν χρειαστεί για τους ηλικιωμένους για ψώνια και φάρμακα. Η διαδικασία είναι απλή: παίρνουν ΑΜΚΑ το πάνε στο γιατρό για τη συνταγή, αγοράζουν και το πηγαίνουν στο σπίτι. Αφορά οποιονδήποτε πολίτη που αντιμετωπίζει προβλήματα και όχι μόνο τους εγγεγραμμένους. 

 

Η ομάδα εθελοντών

 

Στα σκαριά βρίσκεται η δημιουργία δικτύου εθελοντών για να υποστηρίξουν τους ανθρώπους που είναι σε καραντίνα και ζουν μόνοι τους και δεν έχουν κάποια βοήθεια από άλλους. Μέχρι να γίνει αυτό το δίκτυο εθελοντών η εξυπηρέτηση θα γίνεται από το «Βοήθεια στο Σπίτι».

 

Γραμμή ψυχολογικής βοήθειας και για κακοποιημένες γυναίκες

 

Υπάρχει  η γραμμή βοήθειας, για όσους έχουν ψυχολογικά προβλήματα, ενώ θα υπάρχει γραμμή και για τις κακοποιημένες γυναίκες. Θα επικοινωνούν με το τηλεφωνικό κέντρο ώστε να τους κατευθύνει. Πρόκειται για δύο ψυχολόγους και δύο κοινωνικούς λειτουργούς.

 

Αύξηση ενδοοικογενειακής βίας

 

Σοκ προκαλούν τα στοιχεία σχετικά με τις κακοποιημένες γυναίκες. Όπως είπε δήμαρχος Καβάλας: «τα περιστατικά είχαν αυξηθεί τουλάχιστον κατά 30%. Το τηλεφωνικό κέντρο είναι 2513500000 θα λειτουργεί μέχρι τις 5 το απόγευμα, μετά θα υπάρχει υπάλληλος ώστε την επόμενη μέρα να τους τηλεφωνεί ο δήμος.

 

Το παρών στην διαδικτυακή συζήτηση έδωσε ο δήμαρχος Θόδωρος Μουριάδης, ο Μπάμπης Δράκος δημοτικός σύμβουλος της παράταξης «Ανάσα για τον Δήμο, ο επικεφαλής της ΚΑΠ Βαγγέλης Παππάς, ο επικεφαλής της Συμπαράταξης Πολιτών Άρης Βέρρος, ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Χρήστος Ποτόλιας καθώς και ο αντιδήμαρχος Γιώργος Μιχαηλίδης και ο υπεύθυνος κοινωνικών υπηρεσιών Αλέξης Βρεττός.

 

 

Δείτε το βίντεο από την ειδική συνεδρίαση: