Τρεις καταγγελίες έφτασαν το πρωί της Τετάρτης 4 Νοεμβρίου στο Σωματείο Επαγγελματιών του Λιμένα σχετικά με επιτήδειους που προσπαθούν να εξαπατήσουν επαγγελματίες και να τους αποσπάσουν χρήματα εμφανιζόμενοι ως εκπρόσωποι του Δήμου Θάσου. 

 

 

γράφει η 

Κάτια Γιαννουκάκου

 

 

Συγκεκριμένα, άγνωστος τηλεφώνησε το πρωί της Τετάρτης σε αρτοποιό τον Λιμένα προσποιούμενος συγκεκριμένο αντιδήμαρχο του Δήμου Θάσου. Ο δράστης ζήτησε από τον αρτοποιό να αγοράσει για λογαριασμό του Δήμου 750 κιλά ψωμί για μια εθελοντική, υποτίθεται, δράση που ήθελε να διοργανώσει. Ρώτησε την τιμή μονάδας για το κάθε ψωμί και στη συνέχεια το συνολικό ποσό που θα κοστίσει στον Δήμο η αγορά τους. Μάλιστα ο δράστης φάνηκε να γνωρίζει αρκετά καλά τον αρτοποιό, λέγοντας του πληροφορίες για τον ίδιο και την οικογένειά του, προφανώς για να γίνει πιστευτός μιας και ο πραγματικός αντιδήμαρχος τον οποίο υποδυόταν, γνωρίζεται αρκετά καλά με τον επαγγελματία. Επιπλέον η κλήση γινόταν από εμφανή κι όχι απόρρητο αριθμό. 

 

 

Στη συνέχεια ζήτησε από τον αρτοποιό να του δώσει το ΙΒΑΝ του λογαριασμού της τράπεζας που συνεργάζεται και το e-mail του για να του κάνει, όπως είπε, απευθείας την πληρωμή και να του στείλει την απόδειξη κατάθεσης. Στην απορία του επαγγελματία ότι τα πράγματα με το δημόσιο δεν γίνονται έτσι και πως υπάρχει κάποια διαδικασία, ο δράστης του απάντησε πως τα πράγματα άλλαξαν. 

 

 

Ωστόσο έδωσε στο δράστη το ΙΒΑΝ του λογαριασμού του και λίγο αργότερα ο δράστης του τηλεφώνησε για να του πει πως του είχε καταθέσει το ποσό και του ζήτησε να δει στο e- mail του την απόδειξη. Ο επαγγελματίας πράγματι είδε ότι του είχε σταλεί μια απόδειξη στην οποία αναγραφόταν το ποσό των 11.500 ευρώ. Ρώτησε τον δράστη τι ποσό ήταν αυτό και τότε αυτός εμφανίστηκε έκπληκτος λέγοντας πως έχει γίνει λάθος. Το πρώτο πράγμα που έκανε ο επαγγελματίας ήταν να ελέγξει τον λογαριασμό του και διαπίστωσε πως το συγκεκριμένο ποσό ουδέποτε του είχε κατατεθεί. Όταν το είπε στο δράστη του απάντησε πως επειδή το ποσό μεταφέρθηκε από άλλη τράπεζα υπάρχει μια καθυστέρηση δυο ημερών για να φανεί στο λογαριασμό του. 

 

 

Τότε άρχισε η διαπραγμάτευση. Ο δράστης ζητούσε από τον επαγγελματία να του δώσει το ποσό πίσω γιατί έγινε λάθος και θα καταστρεφόταν. Όταν ο επαγγελματίας του είπε ότι δεν έχει αυτό το ποσό κι ότι θα έπρεπε να περιμένει να φανούν τα χρήματα στο λογαριασμό του για να τα του επιστρέψει, ο  δράστης άρχισε να γίνεται αρκετά πιεστικός εκλιπαρώντας τον να του δώσει έστω 5.000 ευρώ τώρα γιατί τα χρειαζόταν και τα υπόλοιπα όταν φανούν τα χρήματα. Ο επαγγελματίας που κατάλαβε ότι κάτι δεν πήγαινε καλά, κατήγγειλε το γεγονός στο σωματείο επαγγελματιών του Λιμένα και στη συνέχεια ενημερώθηκε ο δήμαρχος και η αστυνομία. Όπως διαπιστώθηκε, ο δράστης με τον ίδιο τρόπο χρησιμοποιώντας το όνομα του συγκεκριμένου αντιδημάρχου προσπάθησε να εξαπατήσει ένα ακόμα αρτοποιό στον Λιμένα κι έναν στον Ποτό. Ωστόσο στην περίπτωση του αρτοποιού στον Ποτό έτυχε να πέσει σε συμμαθητή και φίλο του συγκεκριμένου αντιδημάρχου που γνώριζε πολύ καλά τη φωνή του και δεν έπεσε στην παγίδα του δράστη. 

 

 

Για το θέμα ο Δήμος Θάσου εξέδωσε και ανακοίνωση και αναφέρει τα εξής:

 

 

Επιτήδειοι τηλεφωνούν σε επιχειρηματίες της Θάσου, ως εκπρόσωποι του Δήμου, ζητώντας την κατάθεση χρημάτων σε διάφορους τραπεζικούς λογαριασμούς.

 

Σε ανακοίνωσή του ο Δήμος Θάσου τονίζει πως ουδεμία σχέση έχει: «Σας εφιστούμε την προσοχή σας», επισημαίνει.