Σε κατάθεση δύο ερωτήσεων προχώρησε η βουλεύτρια Καβάλας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Τάνια Ελευθεριάδου σχετικά με τις αποζημιώσεις καλλιεργητών Ηλίανθων λόγω εκτεταμένων πλημμυρικών φαινομένων στα Τενάγη των Φιλίππων και σχετικά με την κάλυψη απώλειας εισοδήματος αμπελοπαραγωγών Καβάλας λόγω κακής εμπορίας λόγω COVID-19.

 

Σε ό,τι αφορά τους παραγωγούς ηλίανθου που επλήγησαν από την κακοκαιρία δύο φορές εντός του 2020 με αποτέλεσμα να σπείρουν αργότερα, να δουν τις καλλιέργειες τους να καταστρέφονται και να μην μπορούν να αποζημιωθούν, καθώς παρήλθε το προβλεπόμενο όριο αποζημίωσης που θέτει ο Οργανισμός του ΕΛΓΑ, η κ. Ελευθεριάδου ζητά από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης αφενός να γνωστοποιήσει τις κινήσεις στις οποίες αναμένεται να προβεί για να αποζημιώσει τους παραγωγούς και αφετέρου να ξεκαθαρίσει αν συμμερίζεται τις δηλώσεις Λαζαρίδη με τις οποίες ουσιαστικά αποκαλύπτει ότι ο ΕΛΓΑ θα επιστρέψει στις πρακτικές των κατ΄ εξαίρεσιν αποζημιώσεων που τον χρέωσαν την προηγούμενη δεκαετία με περίπου 4 δις. Ευρώ.

 

Σχετικά με τις αποζημιώσεις των αμπελοπαραγωγών λόγω κακής εμπορίας λόγω COVID-19 καλεί τον Υπουργό να καλύψει την απώλεια εισοδήματος αξιοποιώντας όλα τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία που έχει το υπουργείο (de minimis, ταμείο αλληλεγγύης, ταμείο στήριξης λόγω πανδημίας, κ.α.) και να τοποθετηθεί απέναντι στις παραπλανητικές δηλώσεις Λαζαρίδη-Αντωνιάδη οι οποίες, ούτε λίγο ούτε πολύ καλούν τους αγρότες να δηλώσουν ζημιές που δεν εμπίπτουν στον σχετικό κανονισμό, χωρίς να έχει ληφθεί καμία σχετική απόφαση και χωρίς να έχει δοθεί καμία σχετική εντολή.