Το μήνυμα για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου και η σημασία που έχει αυτή η μέρα για την πορεία των Ελλήνων περιλαμβάνουν οι δηλώσεις των βουλευτών της Καβάλας.

 

Γιάννης Πασχαλίδης – Βουλευτής Καβάλας Ν.Δ.

 

«Σαν σήμερα πριν από 80 χρονια, η Ελλάδα στάθηκε εμπόδιο στα σχέδια των Δυνάμεων του Άξονα!

 

Το ηρωικό "ΟΧΙ" αντηχούσε απ' άκρη σ' άκρη σε όλη την Ελλάδα, καθώς η γενιά των παππούδων και των πατέρων μας επιβιβαζόταν στο τρένο με κατεύθυνση το μέτωπο.

 

Το θάρρος, ο ηρωισμός και η αυτοθυσία οδήγησαν τις ελληνικές δυνάμεις σε ιστορικές νίκες απωθώντας τους επίδοξους Ιταλούς κατακτητές.

 

Η παραδοχή του Winston Churchill : "Οι ήρωες πολεμούν σαν Έλληνες" έμεινε ιστορία!

 

Ζήτω η 28η Οκτωβρίου 1940!

Ζήτω το ΟΧΙ!

 Ζήτω η Ελλάδα!»

 

Μακάριος Λαζαρίδης – Βουλευτής Καβάλας Ν.Δ.

 

«Ημέρα ιστορικής μνήμης και ανείπωτης εθνικής υπερηφάνειας η σημερινή. Τέτοια μέρα, στις 28 Οκτωβρίου 1940, γράφτηκε με χρυσά γράμματα μία από τις σημαντικότερες σελίδες της νεότερης ελληνικής ιστορίας. 

 

Με το ηρωικό ΟΧΙ του Ιωάννη Μεταξά και του Ελληνικού λαού η πατρίδα μας ενεπλάκη σε έναν πόλεμο που δεν τον ήθελε, αλλά και δεν μπορούσε να αποφύγει. Διακυβεύονταν η ελευθερία μας, η εθνική μας κυριαρχία, η ίδια η επιβίωση του λαού μας.

 

Με ηρωισμό και αυταπάρνηση οι Έλληνες αγωνίστηκαν για τα πιο μεγάλα ιδανικά τους, πετυχαίνοντας, παρά τις τεράστιες δυσκολίες, αυτό που για κάποιους φαινόταν ακατόρθωτο. H φετινή επέτειος, 80 χρόνια αργότερα, βρίσκει τη χώρα μας σε μια κρίσιμη συγκυρία. Οι κλιμακούμενες προκλήσεις της Τουρκίας και η πανδημία του κορωνοϊού με όλες τις συνέπειές της, δοκιμάζουν τον ελληνικό λαό, ο οποίος και αυτή τη φορά απαιτείται να επιδείξει εγρήγορση, αποφασιστικότητα, εθνική ομοψυχία και ενότητα».

 

Τάνια Ελευθεριάδου – Βουλευτής Καβάλας ΣΥΡΙΖΑ

 

«Η μικρή Ελλάδα πριν 80 χρόνια ύψωσε το βλέμμα της στο φασισμό και το ναζισμό.

 

Ο ελληνικός λαός με την ηρωική του αντίσταση, με τη θυσία του, την αυταπάρνηση του έστειλε ένα ηχηρό μήνυμα ενάντια στις πιο σκοτεινές ιδέες που αντιμετώπισε η ανθρωπότητα. Η 28η Οκτωβρίου αποτελεί ημέρα τιμής όλων εκείνων που πολέμησαν και θυσιάστηκαν για την ελευθερία στα βουνά της Πίνδου και στην Εθνική Αντίσταση ενάντια στους επίδοξους κατακτητές και τους ντόπιους συνεργάτες τους.

 

Η σημερινή μέρα δείχνει το δρόμο προς στο μέλλον. Ένα δρόμο μακριά από του νοσταλγούς του φασισμού και του ναζισμού, με ελευθερία και δημοκρατία.

 

Οφείλουμε σήμερα να απομονώσουμε τις φωνές της μισαλλοδοξίας, του αυταρχισμού, της ακροδεξιάς στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Οφείλουμε να συνεχίσουμε τον αγώνα για την υπεράσπιση της Ελευθερίας, της Δημοκρατίας και των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων».