Την αύξηση της στρατιωτικής θητείας στους 12 μήνες προανήγγειλε από τη Θάσο όπου βρέθηκε το πρωί της Κυριακής 18 Οκτωβρίου ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος. Όπως τόνισε, «ο Έβρος με τον δεδομένο σχεδιασμό και την αύξηση στης στρατιωτικής θητείας στους 12 μήνες όχι μόνο δεν αποδυναμώνεται αλλά ενισχύεται». 

 

 

Τι ισχύει σήμερα 

Η θητεία μέχρι και τα τέλη της δεκαετίας του ’90 έφτανε και τα δύο χρόνια. Την περίοδο 2000-2004 άρχισε μια μεγάλη μείωση από 24 σε 18 μήνες και μετά σταδιακά στους 12 μήνες. 

 

 

Η τάση αυτή συνεχίστηκε μέχρι το 2009, όταν η θητεία μειώθηκε με απόφαση του τότε υπουργού Άμυνας Βαγγέλη Μεϊμαράκη στους 9 μήνες.

 

 

Με νόμο του 2005 προβλέπεται ότι η κανονική, πλήρης θητεία είναι 24 μήνες κι ο εκάστοτε υπουργός Εθνικής Άμυνας έχει τη δυνατότητα να τη μεταβάλει κατόπιν απόφασής του, με ελάχιστο όριο τους 6 μήνες πλήρους θητείας και τους 3 μήνες μειωμένης. 

 

 

Στην ουσία, η κυβέρνηση δεν χρειάζεται σήμερα να νομοθετήσει από την αρχή αλλά αρκεί μια απόφαση υπουργού για να αυξηθεί η πραγματική θητεία από τους 9 στους 12 μήνες.