Εξαιτίας των επιπτώσεων του κορωνοϊού αλλά και της εξ’ αποστάσεως εκπαίδευσης πολλοί είναι οι φοιτητές που δεν μπαίνουν στη διαδικασία αναζήτησης στέγης, είτε επιλέγουν να καθυστερούν όσο μπορούν την ενοικίαση κατοικίας. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα αρκετά σπίτια, σύμφωνα με τα μεσιτικά γραφεία, να είναι ξενοίκιαστα.

 

 Στην Καβάλα τα τμήματα του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος θα λειτουργούν εξ’ αποστάσεως με εξαίρεση κάποια εργαστήρια τα οποία πρέπει να γίνονται διά ζώσης. Τα δεδομένα όμως ίσως αλλάξουν καθώς υπάρχει η πρόταση που έχει τεθεί υπό συήτηση για παραχώρηση κτιρίων στο κέντρο της Καβάλας, ώστε να παραδίδονται εκεί τα μαθήματα.

 

Τα… μαζεύουν οι τεταρτοετείς

 

«Φέτος έχουμε μία προσέλευση γύρω στο 60%» δήλωσε στο KavalaNews.GR η μεσίτρια Κυβέλη Κουμπάρου. «Έντονα παρατηρείται επίσης το φαινόμενο τεταρτοετής να αδειάζουν τα σπίτι τους νωρίτερα από το κανονικό. Υπάρχουν σπίτια προς διάθεση, περιποιημένα και σε καλή κατάσταση». Οι τιμές είναι σχεδόν ίδιες με άλλες χρονιές, ωστόσο υπάρχει μία πτώση τη συγκεκριμένη περίοδο. «Υπάρχουν σπίτια που οι ιδιοκτήτες διατίθενται να συζητήσουν και να το προσφέρουν σε καλύτερη τιμή».  Σε ότι αφορά την ζήτηση που θα υπάρξει έκανε την εκτίμηση ότι «Πιθανόν θα δούμε κίνηση από το νέο εξάμηνο, από τον Φεβρουάριο» ανάλογα και το πώς θα εξελιχθεί η πορεία του κορωνοϊού στην χώρα.

 

«Η προσέλευση των φοιτητών δεν είναι η περσινή»

 

«Η σεζόν με τους φοιτητές έχει τελειώσει. Φέτος ήρθαν πολλοί λιγότεροι διότι δεν ήξεραν αν θα ανοίξει το πανεπιστήμιο. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν ανοίκιαστα σπίτια στην Καβάλα», είπε στο KavalaNews.GR η κτηματομεσίτρια, Αλεξία Μπαμπατζίκου. Τη συγκεκριμένη εποχή υπάρχουν και ευκαιρίες σε ότι αφορά την τιμή καθώς δεν υπάρχει ιδιαίτερη ζήτηση. «Την πρώτη βδομάδα του Σεπτεμβρίου ήρθε ένα μεγάλο κύμα ενοικιαστών, η τιμή κυμαινόταν στα ίδια επίπεδα με πέρυσι. Από εκεί και πέρα υπάρχει τάση προς τα κάτω και προτείνουμε τους πελάτες να κατεβούν οι τιμές».

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι φοιτητές από γειτονικούς νομούς όπως Ξάνθη, Δράμα, ακόμα και από Σέρρες και Αλεξανδρούπολη επιλέγουν να αφήνουν τα σπίτια τους.