Αίσθηση έχει προκαλέσει η δημόσια παρέμβαση, με άρθρο στην Καθημερινή, ενός πολύ παλιού στελέχους της ΝΔ, σχετικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών. 

 

Πρόκειται για τον Σέργιο Τσίφτη, ο οποίος διετέλεσε νομάρχης Χίου και νομάρχης Ρεθύμνου με επιλογή της κυβέρνησης Κώστα Μητσοτάκη (1990-1993) και περιφερειάρχης βορείου Αιγαίου με επιλογή της κυβέρνησης Κώστα Καραμανλή (2004-2007). Εκτός από αυτοδιοικητικά πόστα, είχε αναλάβει και πλήθος θέσεων στον κομματικό μηχανισμό έχοντας μεταξύ άλλων διατελέσει γραμματέας Οργανωτικού και μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου, πολλάκις εκλεγμένος στην Κ.Ε. της Ν.Δ. Διαχρονικά είναι πολύ κοντά στην οικογένεια Μητσοτάκη, με συνεργασία τόσο με τον πατέρα του Κυριάκου Μητσοτάκη όσο και με τη Ντόρα Μπακογιάννη. 

 

Το άρθρο του στην «Καθημερινή» το οποίο αναδημοσιεύεται από πολλά περιφερειακά μέσα ενημέρωσης, αναφέρει τα εξής: 

 

 

Πρόσφατα τα φτερά των μαχητικών της Πολεμικής μας Αεροπορίας πέταξαν στον ουρανό της Βόρειας Μακεδονίας συνοδεύοντας βομβαρδιστικό αεροσκάφος των ΗΠΑ. Δεν είναι βέβαια η πρώτη φορά, καθώς το ΝΑΤΟ έχει εκχωρήσει στην Ελλάδα την από αέρος προστασία και την επιτήρηση του FIR της μικρής γειτονικής μας χώρας που δεν διαθέτει πολεμικά αεροσκάφη. 

 

Τον ρόλο αυτό διεκδικούσε λυσσωδώς να αναλάβει η Τουρκία και αν το επετύγχανε, σε συνδυασμό με τη δημιουργία ναυτικής βάσης στην Αυλώνα της Αλβανίας, θα ολοκλήρωνε την από Β και ΒΔ περικύκλωση της Ελλάδος, η οποία αποτελεί μόνιμο στόχο του τουρκικού αναθεωρητισμού. Δεν το επέτυχε γιατί προέκυψε η συμφωνία των Πρεσπών και η συνακόλουθη ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ.

 

Σημειωτέον, όταν γίνονταν οι συζητήσεις για την υπογραφή της συμφωνίας, ήταν ήδη σε πλήρη έξαρση η εναντίον της Ελλάδος τουρκική επιθετικότητα με πληθώρα υπερβάσεων, παραβάσεων και υπερπτήσεων. Την ίδια περίοδο, στο εσωτερικό της χώρας σκιαμαχούσαμε εναντίον ενός εχθρού, τον οποίο σήμερα έχουμε αναλάβει να προστατεύουμε

 

Συλλαλητήρια –μικρά στην αρχή σε λίγες πόλεις στη Βόρεια Ελλάδα– που στη συνέχεια έγιναν μαζικά και εξελίχθηκαν σε μαζικότατα, μόνο όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε τελικά την άδεια (η απόφασή του με εξέπληξε) σε κάποιους βουλευτές του να παρευρεθούν σε αυτά. 

 

Οι λίγοι βουλευτές έγιναν πολλοί και τελικά το ζήτημα μετατράπηκε σε τμήμα της αντιπολευτικής ατζέντας της Νέας Δημοκρατίας. Πολλοί νεοδημοκράτες μετείχαν σε αυτά με τη βεβαιότητα ότι βοηθούσαν στη φθορά της κυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

 

Σήμερα η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έχει να αντιμετωπίσει (και το κάνει πολύ καλά) έναν πραγματικό και επικίνδυνο εχθρό

 

Πρωτίστως απαιτείται η δημιουργία αρραγούς εθνικού μετώπου. Γι’ αυτό –και όχι για λόγους πολιτικής αβρότητας– είναι απαραίτητο η Νέα Δημοκρατία να ζητήσει μια καθυστερημένη συγγνώμη από τον ΣΥΡΙΖΑ (που ρισκάρισε και την ενδοκυβερνητική του σταθερότητα με τους Μακεδονομάχους εταίρους του των ΑΝΕΛ), για λογαριασμό εκείνων των στελεχών της που εξετράπησαν σε απαράδεκτους χαρακτηρισμούς ακόμα και για προδοσία. 

 

Να απευθύνει επίσης ένα ευχαριστώ που χάρις στη συμφωνία των Πρεσπών η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη μπορεί απερίσπαστη να αναπτύξει τις πρωτοβουλίες της (διπλωματικές και στρατιωτικές) και να οικοδομήσει τις συμμαχίες της προκειμένου να αντιμετωπίσει την τουρκική απειλή. 

 

Αν η συγγνώμη και το ευχαριστώ είχαν προηγηθεί, ίσως το «Παρών» του ΣΥΡΙΖΑ για την κύρωση της ελληνοαιγυπτιακής συμφωνίας να ήταν «Ναι».