Η αυθαίρετη δόμηση είναι κάτι το οποίο ταλανίζει τη χώρα εδώ και πολλά χρόνια, αλλά και την περιοχή μας. Τόσο στο ηπειρωτικό κομμάτι όσο και στο νησί της Θάσου. «Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις αυθαίρετων κατασκευών, από μικρές έως μεγάλες οι οποίες αν δεν τακτοποιηθούν, δεν μπορούν να αξιοποιηθούν από τους ιδιοκτήτες τους» δήλωσε στο KavalaNews.Gr ο πρόεδρος του ΤΕΕ ΑΜ Απόστολος Παυλίδης

 

με τους μηχανικούς να ζητούν από το αρμόδιο υπουργείο παράταση στην προθεσμία που λήγει το βράδυ της Τετάρτης (30/9) για αυθαίρετα κατηγορίας 5.

 

Οι μηχανικοί της χώρας βρίσκονται στα… κάγκελα και ζητούν κατηγορηματικά από τον υπουργό Ενέργειας, να ανακοινώσει παράταση στις προθεσμίες τουλάχιστον μέχρι το τέλος του έτους και την έναρξη λειτουργίας της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου.

 

Σε ότι αφορά τα αυθαίρετα κατηγορίας 5, δηλαδή κάποιες περιπτώσεις αυθαιρεσιών που είτε δεν έχουν οικοδομική άδεια, είτε έχουν καταπατήσει κοινόχρηστο χώρο, μέχρι τις 30/9 έχουν το δικαίωμα υπαγωγής και έπειτα παύουν να το έχουν.

 

«Πλέον πολλοί ιδιοκτήτες που έχουν στην κατοχή τους ακίνητα και δεν γνωρίζουν σε ποιο επίπεδο αυθαιρεσίας εντάσσονται, αν ανακαλύψουν αργότερα ότι είναι κατηγορίας 5 δεν μπορούν να κάνουν τακτοποίηση, που σημαίνει ότι δεν θα έχουν δικαίωμα να μεταβιβάσουν ή να αξιοποιήσουν το συγκεκριμένο ακίνητο», είπε ο κ. Παυλίδης.

 

«Δεν έχει νόημα το χρονικό ορόσημο της 30ης Σεπτεμβρίου, δεδομένου ότι ο ισχύον νόμος προβλέπει ότι μετά τη λήξη της προθεσμίας, θα πρέπει οποιαδήποτε διαδικασία αφορά αυθαίρετα να περνά μέσα από την ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίου. Πρόκειται για νέα εφαρμογή που θα αναπτύξει το ΤΕΕ και θα αφορά κάθε κτίριο ξεχωριστά, αλλά η ηλεκτρονική ταυτότητα δεν είναι έτοιμη» σημειώνει ο Απόστολος Παυλίδης και συνεχίζει: «Επομένως έχουμε ένα νομικό κενό. Δεν προβλέπεται από τη νομοθεσία δεν είναι σε εφαρμογή, άρα θα προκύψει ένα κενό. Το υπουργείο λέει ότι θα φέρει νομοθετική ρύθμιση. Εμείς ως ΤΕΕ λέμε να αποφύγουμε ένα νέο νόμο, να μείνουμε σε αυτόν που έχουμε, να δοθεί μία εύλογη παράταση, να ολοκληρωθεί η διαδικασία ομαλά, να ανακουφιστούν τόσο οι μηχανικοί όσο και οι πολίτες, μέχρι να μπορέσουμε να θέσουμε σε λειτουργία την εφαρμογή ηλεκτρονικής ταυτότητας κτιρίων".

 

Σε ότι αφορά της κατηγορίες μέχρι 4, οι πολίτες μπορούν μετά τις 30/9 να υποβάλλουν δηλώσεις τακτοποίησης έως το 2026, αλλά θα πληρώνουν προσαύξηση 20% από 1η Οκτωβρίου και 5% για κάθε χρόνο που θα ακολουθήσει».

 

«Το μείζων πρόβλημα αφορά την κατηγορία 5 και και υπάρχουν πολλοί πολίτες συνιδιοκτήτες ακινήτων που δεν γνωρίζουν ότι έχουν στην κατοχή τους αυθαίρετη κατασκευή τύπου 5. Θα το ανακαλύψουν όταν κάνουν κάποια μεταβίβαση ή κάποια άλλη ενέργεια και θα βρεθούν σε μεγάλη έκπληξη αν δεν προλάβουν μέχρι την προθεσμία που θα δοθεί να κάνουν της σχετική δήλωση υπαγωγής».  

 

Σήμερα το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας με επιστολή του κάνει μία ύστατη προσπάθεια ζητά από τον υπουργό να εισακουστούν να αιτήματα τους.