Περιοδεία στο νησί της Θάσου πραγματοποίησε το πρωί της Παρασκευής 25 Σεπτεμβρίου η βουλευτής Καβάλας του ΣΥΡΙΖΑ Τάνια Ελευθεριάδου. Εκεί ενημερώθηκε για τις εργασίες αποκατάστασης από τις πρόσφατες πλημμύρες που έπληξαν την περιοχή. 

 

Συγκεκριμένα η κ. Ελευθεριάδου αναφέρει: 

Είχα την ευκαιρία να επισκεφτώ, το πρωί της Παρασκευής τα Λιμενάρια, συνοδευόμενη από τον υπεύθυνο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Καβάλας, Κώστα Μορφίδη και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ Θάσου, και να μιλήσω με τους κατοίκους του χωριού σχετικά με την εξέλιξη των εργασιών αποκατάστασης, καθώς και την πορεία των αντιπλημμυρικών έργων.

Αφορμή στάθηκαν τα θλιβερά γεγονότα της Θεσσαλίας με το πέρασμα του κυκλώνα "Ιανός", ο οποίος άφησε πίσω του κατεστραμμένες υποδομές, πλημμυρισμένα σπίτια και-δυστυχώς- νεκρούς. Συγκρατώ την απάντηση που μου έδωσαν στο ερώτημα μου, τι θα γινόταν αν η κακοκαιρία "περνούσε" από την Θάσο: "Θα πνιγόμασταν", μου απάντησαν! 

 

Περπάτησα με τους κατοίκους στο χωριό ώστε να δω τα απομεινάρια της κακοκαιρίας του Αυγούστου, αλλά και του περασμένου Νοεμβρίου καθώς και τα έργα τα οποία πρέπει ΑΜΕΣΑ να ολοκληρωθούν. Δυστυχώς η κατάσταση δεν είναι καλή. Αν δεν γίνουν ΑΜΕΣΑ απαραίτητες παρεμβάσεις και σε δεύτερο χρόνο αν δεν προχωρήσει ένα σχέδιο αντιπλημμυρικής προστασίας, σύντομα οι κάτοικοι του νησιού θα βιώσουν τις ίδιες ακραίες καταστάσεις. 

Επισκεφτήκαμε στη συνέχεια, συνοδευόμενοι από τους δημοτικούς συμβούλους Δημήτρη Θεοδωρίδη και Ιωάννη Παπαγεωργίου τον δήμαρχο Θάσου, Λευτέρη Κυριακίδη με σκοπό να την ενημέρωση μας για την πορεία των έργων και για τις άμεσες παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν, καθώς και για τις αποζημιώσεις που έχουν λαμβάνειν οι πλημμυροπαθείς του νησιού. 

 

Δυστυχώς, από το κράτος έχουν αποζημιωθεί οι κάτοικοι (για τις πλημμύρες του Νοέμβρη) μόνον για τις απολεσθείσες οικιακές τους συσκευές, με περίπου 35.000 ευρώ. Καμία επιχείρηση δεν έχει αποζημιωθεί, ενώ δεν έχουν ολοκληρωθεί οι αποκαταστάσεις έργων και υποδομών. Επίσης, τα ρέματα δεν έχουν ακόμα καθαριστεί, ενώ υπάρχουν και αρκετές εκκρεμότητες σε άλλα εξαιρετικά σημαντικά έργα στο νησί όπως η αποκατάσταση της Ιρλανδικής διάβασης, ο δρόμος Μαριές-Σκάλα Μαριών, ο δρόμος του Κάστρου (Λιμενάρια) κ.α..

 

Όσο το Υπουργείο Υποδομών και το Υπουργείο Περιβάλλοντος δεν καταστρώνουν (επιτέλους) ένα ολιστικό σχέδιο αντιμετώπισης των πλημμυρικών φαινομένων και όσο η Περιφέρεια ΑΜ-Θ κωλυσιεργεί να ολοκληρώσει σημαντικά έργα που θα αναβαθμίσουν την αντιπλημμυρική προστασία του νησιού, φαινόμενα όπως αυτά του προηγούμενου Νοεμβρίου, θα είναι συνεχώς μπροστά μας. Σε κάθε περίπτωση, η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε θωρακίσει με 4,5 περίπου εκατομμύρια τη Θάσο μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2016.