Τα σχολεία άνοιξαν φέτος με πολλά και ιδιαίτερα σοβαρά προβλήματα. Προβλήματα που έχουν ως αιτία την υγειονομική κρίση στο καθεστώς της πανδημίας και είναι κατανοητά. 

 

Αλλά και προβλήματα που έχουν την ρίζα τους στις πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας και είναι ασυγχώρητα, ιδίως αν αναλογιστούμε ότι μεσολάβησε ένα εξάμηνο απόλυτης αδράνειας μεταξύ του ξεσπάσματος της πανδημίας και της έναρξης της σχολικής χρονιάς.

 

-  Η κυβέρνηση επέλεξε να μην μειώσει τους μαθητές ανά τμήμα (μάλιστα αύξησε τους μαθητές στην Πρωτοβάθμια εκπαίδευση). Η Υπουργός Παιδείας επιχείρησε να κρύψει αυτήν την επιλογή αναφερόμενη στο μέσο όρο των μαθητών ανά τμήμα πανελλαδικά. Μίλησε για 17 μαθητές ανά τμήμα, ενώ η πραγματικότητα βοά…

 

-  Η κυβέρνηση επέλεξε να μην κάνει μόνιμες προσλήψεις εκπαιδευτικών, αλλά ούτε κάλυψε ακόμη όλα τα κενά με αναπληρωτές.

 

-  Η κυβέρνηση επέλεξε να μην αυξήσει τα δρομολόγια των σχολικών λεωφορείων με αποτέλεσμα οι μαθητές να στοιβάζονται σε κάθε μετακίνηση.

 

-  Η κυβέρνηση αναγκάστηκε να μοιράσει από μία μάσκα προστασίας στους μαθητές. Μάσκες που στις περισσότερες περιπτώσεις ήταν ακατάλληλες.

 

- Με τις επιλογές της η κυβέρνηση μετέτρεψε σε υγειονομικές βόμβες τα σχολεία και έχει θέσει σε κίνδυνο την υγεία του συνόλου του πληθυσμού.

 

Για τη λογική του παραλόγου που επικρατεί στους κυβερνητικούς κύκλους, αλλά και την εικόνα που φιλοτεχνούν τα καλοταϊσμένα από αυτήν μέσα επικοινωνίας, κυβερνητικές ευθύνες απλά δεν υπάρχουν. Αν υπάρχουν ευθύνες για τους τριψήφιους αριθμούς κρουσμάτων που ανακοινώνονται καθημερινά, αυτές είναι ατομικές και αφορούν τους πολίτες,  την νέα γενιά και τους πρόσφυγες.

 

Όμως ο κοινωνικός αυτοματισμός και η λογική του διαίρει και βασίλευε είναι συστατικά στοιχεία της δεξιάς ιδεολογίας που ποτέ δεν υπολογίζει τις καταστροφικές συνέπειες που μπορεί να έχουν στην κοινωνική συνοχή.

 

Το να επιρρίπτει ευθύνες για τις καταλήψεις ο τοπικός βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας στους εκπαιδευτικούς έχει μόνο μια εξήγηση : εκτός από την πραγματικότητα, έχει μαλώσει και με τους καθρέφτες.