Με την αφορμή της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς, κλιμάκιο της Λαϊκής Συσπείρωσης Θάσου, επισκέφτηκε σχολεία της περιοχής. Όπως ήταν αναμενόμενο, τα σχολεία της Θάσου δεν αποτελούν την εξαίρεση.

 

Μέσα σε αυτήν την πρωτόγνωρη κατάσταση, λόγω covid, ο δήμος, ακολουθώντας πιστά την γραμμή του Υπουργείου Παιδείας και της Κυβέρνησης, υιοθετεί την γραμμή της ατομικής ευθύνης.

 

Και ενώ όλοι οι επιστήμονες υπογραμμίζουν την σημασία της συστηματικής απολύμανσης των κοινόχρηστων χώρων και την τήρηση των κοινωνικών αποστάσεων, η πραγματικότητα είναι τελείως διαφορετική. 

 

Τάξεις με 20 και 25 παιδιά, σχολεία με μία καθαρίστρια μειωμένου ωραρίου για 150 μαθητές, αντισυπτικά που δεν έχουν φτάσει στα σχολεία, δείχνουν την αδιαφορία που χαρακτηρίζει αυτή τη πολιτική για την υγεία των μαθητών, των δασκάλων και γενικά της κοινωνίας. Με ημίμετρα δεν είναι δυνατόν να υπάρξει προστασία.

 

Πάγια θέση μας είναι ότι οι σχολικές καθαρίστριες πρέπει να έχουν μόνιμη και σταθερή δουλειά, με αξιοπρεπείς μισθούς και όχι φιλοδωρήματα.  Ξέρουμε ότι η Δημοτική αρχή θα προσπαθήσει να κρυφτεί πίσω από τις κυβερνητικές επιλογές. Όμως την καλούμε να απαντήσει γιατί δεν αξιοποιεί την δυνατότητα που έχει, να επεκτείνει το ωράριο των εργαζόμενων στην καθαριότητα μερικής απασχόλησης.

 

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ

 

 Κονδύλια για την απασχόληση και των 13 καθαριστριών/των στο δήμο μας με πλήρες ωράριο, με «ρήτρα» να μην επιτρέψει ο Δήμος το άνοιγμα των σχολείων της πόλης αν δεν ικανοποιηθεί το αίτημα.

 

 Εξασφάλιση κατάλληλων χώρων, ώστε να διασφαλίζονται οι απαραίτητες αποστάσεις σε κάθε τάξη και αποφασιστική μείωση του αριθμού μαθητών ανά τάξη, ώστε κανένα τμήμα να μην έχει πάνω από 15 μαθητές. Άμεση αξιοποίηση σχολείων που έκλεισαν τα προηγούμενα χρόνια και άλλων κρατικών υποδομών.

 

 Έκτακτο κονδύλι από τον κρατικό προϋπολογισμό, ώστε να προσληφθεί ο απαραίτητος αριθμός εκπαιδευτικών και καθαριστριών/των που να ικανοποιεί την παραπάνω συνθήκη για περισσότερα τμήματα με λιγότερους μαθητές.

 

 Εξασφάλιση κονδυλίων στις σχολικές επιτροπές για την προμήθεια με το απαραίτητο υλικό (Μέσα Ατομικής Προστασίας, είδη καθαρισμού, αντισηπτικά κ.λπ.).

 

  Διενέργεια μαζικών επαναλαμβανόμενων τεστ σε εκπαιδευτικούς, μαθητές και καθαριστριών/των.

 

ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΘΑΣΟΥ