«Καθάρισε» για τις σχολικές καθαρίστριες ο Υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος, ο οποίος με την ιδεοληπτική του εμμονή και την προχειρότητα που διακατέχει ολόκληρη την Κυβέρνηση αφήνει εκτεθειμένες σχολικές μονάδες της Καβάλας.

 

Συγκεκριμένα, για τον Δήμο Καβάλας η ποσόστωση πλήρους και μερικής απασχόλησης αντιστρέφεται αυθαίρετα, με αποτέλεσμα από τις 86 εργαζόμενες που προσλήφθηκαν με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, μόλις οι 14 είναι πλήρους απασχόλησης. Οι υπόλοιπες είναι 3ωρης απασχόλησης (και όχι 4ωρης ως είθισται), θα υποστούν σημαντική μισθολογική μείωση και θα κινδυνέψουν να μην μπορέσουν να βγουν ούτε στο επίδομα ανεργίας, μετά την λήξη της σύμβασης τους. 

 

Να σημειωθεί ότι σε περιοχές όπως η Καβάλα, η Δράμα, η Εύβοια, η Άρτα, η Κοζάνη, η Καλαμάτα, κ.λ.π εγκριθήκαν 60-80% θέσεις μερικής απασχόλησης και μονό 20-40% θέσεις πλήρους απασχόλησης, εν αντιθέσει με Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Τρίκαλα (του προέδρου της ΚΕΔΕ) που το 90% των εγκριθεισών θέσεων είναι πλήρους απασχόλησης. Κάτι τέτοιο γίνεται στο πλαίσιο των πελατειακών σχέσεων της Κυβέρνησης με συγκεκριμένους «γαλάζιους» δήμαρχους.

 

Μάλιστα, το επικοινωνιακό τέχνασμα του κ. Θεοδωρικάκου, σύμφωνα με το οποίο αυξήθηκαν κατά 1300 οι θέσεις πλήρους απασχόλησης σε σχέση με πέρσι, δεν πείθει κανένα, διότι μειώνει, ταυτόχρονα, τις αποδοχές 2000 περίπου συμβασιούχων εργαζομένων, κυρίως όσων είχαν από́ 8-12 αίθουσες στη σύμβαση έργου, στην προσπάθεια να ισοσκελιστεί́ μέρος του ελλείμματος της μισθολογικής διαφοράς των πλήρως απασχολουμένων, αφού́ τα επιπλέον 28 εκατομμύρια ευρώ́ που διέθεσε για φέτος δεν επαρκούσαν για την κάλυψη του συνόλου της μισθοδοσίας των πλήρως απασχολουμένων.

 

Η Καβάλα βρίσκεται για μία ακόμα φορά στο περιθώριο. Οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν είναι πολλοί και δεν αρκεί η υπεράνθρωπη προσπάθεια των καθαριστριών για κρατήσουν καθαρά τα σχολεία. Θα πρέπει η Κυβέρνηση άμεσα να ανατρέψει την κατάσταση, διαφορετικά θα είναι υπόλογη απέναντι στους γονείς, τους εκπαιδευτικούς, τους μαθητές και στις ίδιες τις καθαρίστριες. 

 

Η βουλευτής Καβάλας του ΣΥΡΙΖΑ

Τάνια Ελευθεριάδου