Ερώτηση για το πρόβλημα του αναίτιου αποκλεισμού 689 παιδιών από τις δομές ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ-ΜεΑ του ν. Καβάλας κατέθεσε η Τάνια Ελευθεριάδου. Η βουλευτής Καβάλας του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε στις περιπτώσεις των δήμων του νομού, οι οποίοι δεν θα δεχτούν στις δομές τους παιδιά, οι αιτήσεις των οποίων, αν και πληρούν όλες τις προϋποθέσεις, απορρίφθηκαν με αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης.

 

Συγκεκριμένα, για το νομό Καβάλας ισχύουν τα εξής:

στον Δήμο Θάσου από τις 130 αιτήσεις, εκτός μένουν 13 παιδιά,

στον Δήμο Καβάλας, από τις 1475 αιτήσεις, εκτός μένουν 394 παιδιά,

στον Δήμο Νέστου, από τις 493 αιτήσεις, εκτός μένουν 157 παιδιά,

στον Δήμο Παγγαίου, από τις 592 αιτήσεις, εκτός μένουν 125 παιδιά.

Συνολικά, από 2.690 αιτήσεις με πλήρη φάκελο δικαιολογητικών, απορρίφθηκε το ¼ αυτών!

 

Η βουλευτής Καβάλας ρωτά τον αρμόδιο Υπουργό αν προτίθεται να μεριμνήσει για να εξευρεθούν άμεσα οι απαραίτητοι οικονομικοί πόροι, ώστε να χορηγηθούν voucher πριν την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς σε όλες τις οικογένειες που πληρούν τα κοινωνικά και εισοδηματικά κριτήρια και για πρώτη φορά φέτος απορρίφθηκαν από το Πρόγραμμα.

 

Η Ερώτηση 

 

ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον κ. Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων

Θέμα: 65.000 παιδιά μένουν εκτός ΚΔΑΠ, ΚΔΑΠ-ΜΕΑ και Βρεφονηπιακών Σταθμών των Δήμων – Τεράστια προβλήματα και στην Καβάλα

H ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της δράσης «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής ζωής» προκάλεσε έντονες αντιδράσεις και μεγάλη αναστάτωση σε χιλιάδες οικογένειες της χώρας, καθώς, αν και πληρούσαν όλα τα κριτήρια, έμειναν εκτός βρεφονηπιακών σταθμών και Κέντρων Δημιουργική Απασχόλησης (ΚΔΑΠ).

Την απόλυτη ευθύνη για την κατάσταση φέρει η Κυβέρνηση, η οποία αφήνει εν μέσω πανδημικής κρίσης σχεδόν 65.000 παιδιά εκτός ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ-ΜΕΑ. Δεν είναι τυχαίο ότι οι εργαζόμενοι στα ΚΔΑΠ σε ανακοίνωσή τους κάνουν λόγο για κυβερνητικό «Βατερλώ», που όχι μόνο αποκλείει χιλιάδες παιδιά από τους βρεφονηπιακούς σταθμούς και τα ΚΔΑΠ, αλλά οδηγεί και σε εκατοντάδες απολύσεις έμπειρου και εξειδικευμένου παιδαγωγικού και βοηθητικού προσωπικού από τις δομές.

Απογοητευτικά είναι και τα στοιχεία στις δομές του νομού Καβάλας, όπου σε σύνολο 2.690 αιτήσεων με πλήρη φάκελο δικαιολογητικών, 689 παιδιά μένουν εκτός, δηλαδή το 1⁄4 των αιτήσεων!

Συγκεκριμένα,
στον Δήμο Θάσου από τις 130 αιτήσεις, εκτός μένουν 13 παιδιά, στον Δήμο Καβάλας, από τις 1475 αιτήσεις, εκτός μένουν 394 παιδιά, στον Δήμο Νέστου, από τις 493 αιτήσεις, εκτός μένουν 157 παιδιά, στον Δήμο Παγγαίου, από τις 592 αιτήσεις, εκτός μένουν 125 παιδιά.

page1image7670016

Κατόπιν όλων των παραπάνω ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

- Προτίθεται να μεριμνήσει για να εξευρεθούν άμεσα οι απαραίτητοι οικονομικοί πόροι, ώστε να χορηγηθούν voucher πριν την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς σε όλες τις οικογένειες που πληρούν τα κοινωνικά και εισοδηματικά κριτήρια και για πρώτη φορά φέτος απορρίφθηκαν από το Πρόγραμμα;

Η ερωτώσα βουλευτής Ελευθεριάδου Σούλτανα (Τάνια)