Οι παλινωδίες της Κυβέρνησης της ΝΔ και το σχέδιο «βλέποντας και κάνοντας» απειλεί ευθέως την υγεία των μαθητών/τριων, των εκπαιδευτικών και των οικογενειών τους. Δεν πέρασαν πολλές ημέρες που το Υπουργείο Παιδείας διατεινόταν ότι οι μάσκες είναι είδος προσωπικής προστασίας και ως εκ τούτου, το κόστος θα το επωμίζονται γονείς και εκπαιδευτικοί. Προσπαθώντας να κατευνάσει την οργή του κόσμου, ο Υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος ανακοίνωσε την παροχή μασκών (και ενός παγουρίνου!) στους μαθητές και στις μαθήτριες, κρεμώντας στην ουσία την κ. Κεραμέως.

 

Όμως, η χθεσινή απόφαση δεν αφήνει περιθώρια για πανηγυρισμούς. Μόλις 6,2 εκ. ευρώ θα δοθούν από το πρόγραμμα ΦιλόΔημος ΙΙ, το οποίο ας μην ξεχνάμε ότι κατήργησε ο κ. Θεοδωρικάκος κρίνοντας το ως πρόχειρο και αδιαφανές. Για την περιοχή της Καβάλας προϋπολογίζεται το ποσό των 82.000 ευρώ για 18.200 μαθητές και μαθήτριες, δηλαδή το κόστος για την προστασία της υγείας των μαθητών είναι περίπου 4,3 ευρώ! Αν μάλιστα υπολογίσουμε και τους εκπαιδευτικούς, το ποσό κατεβαίνει κι άλλο.

 

Αν στα παραπάνω προσθέσουμε την αδυναμία της Κυβέρνησης να συνεργαστεί με τις κατά τόπους σχολικές επιτροπές, καθώς και να νομοθετήσει με σαφήνεια και τόλμη καλύπτοντας τις ανάγκες σε καθαριότητα των σχολείων και κάλυψης των σχολικών καθαριστριών, οι οποίες στο συντριπτικό τους ποσοστό θα εργάζονται με σύμβαση 3ωρης απασχόλησης, γίνεται αντιληπτό ότι η έναρξη της σχολικής χρονιάς θα πραγματοποιηθεί με πολλές εκκρεμότητες. 

 

Η Κυβέρνηση καλείται, έστω και στο παρά πέντε, να πάρει στα σοβαρά την υγεία των παιδιών μας. Αν και έχασε πολύτιμο χρόνο, καθώς ακόμα και σήμερα, δύο μήνες μετά το πέρας των μαθημάτων της προηγούμενης σχολικής χρονιάς, δεν έχει ξεκάθαρο σχέδιο, προλαβαίνει να θωρακίσει το σύστημα δημόσιας παιδείας με μείωση των μαθητών ανά τάξη, πρόσληψη καθηγητών και δασκάλων, αγορά επαρκούς αριθμού μασκών για καθηγητές και μαθητές. Σε κάθε άλλη περίπτωση θα είναι υπεύθυνη για ό,τι συμβεί. 

 

Η βουλεύτρια Καβάλας του ΣΥΡΙΖΑ

Τάνια Ελευθεριάδου