Η κυβέρνηση ξεκινάει ένα νέο χτύπημα στις ελευθερίες και τα δημοκρατικά δικαιώματα των πολιτών. Με το νομοσχέδιο που εισάγει για ψήφιση αποσκοπεί στην άρση του δικαιώματος στην πολιτική συμμετοχή και στην πολιτική και συνδικαλιστική οργάνωση των πολιτών. Νομιμοποιεί το χουντικό νομοθέτημα του 1971 - που ούτως ή άλλως δεν ήταν νόμιμο γιατί δεν είχε ψηφιστεί από εκλεγμένο δημοκρατικά κοινοβούλιο- δίνοντάς του παράταση ζωής.

 

Υποχρεώνει κάθε διαδήλωση να έχει πάρει την απαραίτητη άδεια προηγουμένως από την αστυνομία, αλλιώς κάθε αυθόρμητη διαδήλωση θα μετατρέπεται σε ποινικό και αστικό αδίκημα. Η αστυνομία «ελεύθερα» θα διαλύει βίαια όποια κινητοποίηση δεν θα είναι βολική για τις κυβερνητικές αποφάσεις και τα αντιλαϊκά μέτρα που θα παίρνει εφεξής καθώς και «ο υπεύθυνος» που θα ορίζεται θα έχει την ευθύνη αποζημίωσης για οποιαδήποτε φθορά ή καταστροφή συμβεί. Επίσης, εάν ο πρόεδρος πρωτοδικών δεν απαντήσει για την νομιμότητα μιας επικείμενης διαμαρτυρίας-διαδήλωσης τότε θα κρίνεται παράνομη με όλες τις αναφερόμενες συνέπειες.

Όλες οι μεγάλες διαδηλώσεις του παρελθόντος με την τεράστια κινητοποίηση των πολιτών που αντιστάθηκαν στα μνημόνια, που ανάγκασαν κυβερνήσεις να παραιτηθούνε με την αυταρχικότητα με την οποία κυβερνούσαν, ενάντια στους πολέμους συμφερόντων, με τις εργατικές διεκδικήσεις, όλα αυτά θα ήταν παράνομα με την επικείμενη ψήφιση του νομοσχεδίου και η αστυνομία θα μπορούσε να τις διαλύσει με κάθε τρόπο.

Οι κυβερνώντες γνωρίζουν πολύ καλά ότι η διαταραχή της οικονομικής και κοινωνικής ζωής προκλήθηκε από αυτούς που νομοθέτησαν την εκ περιτροπής εργασία, τις ατομικές συμβάσεις, την μείωση των συντάξεων, την αναστολή εργασίας, την μείωση των υγειονομικών υπηρεσιών και όχι από τις κινητοποιήσεις του λαού, μια πολιτική διαχείριση που θα τους φέρει αντιμέτωπους το επόμενο διάστημα με το μεγαλύτερο κομμάτι της κοινωνίας. 

Το νομοσχέδιο αυτό, με στοιχεία χουντικής έμπνευσης, αποτελεί ένα πλήγμα στη Δημοκρατίακαι στην Ελευθερία. Όλες τις δημοκρατικές ελευθερίες, τα δικαιώματα των εργαζομένων να αντιδρούνε και που αποκρυσταλλώθηκαν στο σημερινό Σύνταγμα, ένα Σύνταγμα που έχει μέσα του τους αγώνες και το αίμα του λαού, έρχεται η σημερινή κυβέρνηση να τις σαρώσει. 

Εμείς οι εργαζόμενοι, ο λαός ολόκληρος έχουμε το χρέος να σηκώσουμε το ανάστημα μας να υπερασπιστούμε το αναφαίρετο δικαίωμά μας στο να διαδηλώνουμε, να αντιδρούμε, να αντιστεκόμαστε. Αυτό αποτελεί ουσιαστικό στοιχείο μίας δημοκρατικής κοινωνίας κι όχι οι εκάστοτε μηχανορραφίες της κυβέρνησης ως πολιτικού προϊσταμένου της αστυνομίας για να «κάμψει» οποιαδήποτε συλλογική δράση. 

Στηρίζουμε τις μαζικές κινητοποιήσεις και τα συλλαλητήρια που οργανώνονται σε όλη την χώρα για να δώσουνε ένα δυναμικό παρόν.

Στηρίζουμε τις αγωνιστικές αποφάσεις των συνδικάτων και των Εργατικών Κέντρων για τις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας.

ΝΙΚΟΣ ΒΟΓΙΑΤΖΙΔΗΣ