Απολογισμό της κοινοβουλευτικής της παρουσίας με τη συμπλήρωση ενός χρόνου με τη βουλευτική ιδιότητα έδωσε στη δημοσιότητα η βουλευτής Καβάλας του ΣΥΡΙΖΑ Τάνια Ελευθεριάδου.

 

Συγκεκριμένα στην ανακοίνωσή της αναφέρει: 

«Σου εύχομαι όπως σε τίμησε ο λαός έτσι να τον τιμήσεις».  Αυτή́ ήταν η ευχή́ που μου έδωσε ένας καλός φίλος πριν από ακριβώς ένα χρόνο και σύμφωνα με αυτήν προσπαθώ να πορεύομαι καθημερινά́ και να ξεπερνώ τις δυσκολίες, τις απογοητεύσεις και τις απώλειες. Ευχή́ και εντολή́ ταυτόχρονα, που μου δίνει δύναμη να συνεχίσω και μου θυμίζει την ευθύνη και την υποχρέωση που έχω απέναντι σας.

Αυτόν τον δύσκολο για εμένα χρόνο προσπάθησα να ανταπεξέλθω, όσο μπορούσα, στις προσδοκίες σας και να συγκεντρώσω εμπειρία και γνώση για να γίνω ακόμα πιο χρήσιμη για τον τόπο μου.

Η πόρτα του γραφείο μου είναι πάντα ανοιχτή για όλους και όλες. Όποτε οι κοινοβουλευτικές μου υποχρεώσεις το επιτρέπουν και βρίσκομαι στην Καβάλα συναντώ φορείς, ανθρώπους της αγοράς, απλούς πολίτες που μου μεταφέρουν τα προβλήματα τους-τα οποία διογκώθηκαν τον τελευταίο χρόνο- για τα οποία, μαζί με τις τοπικές οργανώσεις του ΣΥΡΙΖΑ, παρεμβαίνουμε επιδιώκοντας την επίλυση τους ή τη γνωστοποίηση τους στους καθ’ ύλην αρμόδιους.

Θεωρώντας ότι ο κοινοβουλευτικός έλεγχος είναι το σημαντικότερο, πιο διαφανές και ποιοτικότερο μέσο παρέμβασης του εκλεγμένου από το λαό εκπροσώπου, κατέθεσα ή συνυπέγραψα πάνω από 300 ερωτήσεις, αναφορές, επίκαιρες ερωτήσεις. 

Συγκεκριμένα, πήρα πρωτοβουλία για τις εξής παρεμβάσεις που αφορούν τα προβλήματα της Καβάλας και της ευρύτερης περιοχής:

-           Έντονο το πρόβλημα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην περιοχή πλησίον του Εργοστασίου Λιπασμάτων στην Καβάλα

-           Δημιουργία Μονάδας Αιμοκάθαρσης στο Κ.Υ. Πρίνου, Θάσου

-           Για την επανεκκίνηση της πορθμειακής γραμμής Καβάλας - Πρίνου μετά την πανδημική κρίση (ερώτηση και αναφορά)

-           Υποστελέχωση ΕΛΓΑ Καβάλας

-           Προσλήψεις ιατρικού, νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού στην ΑΜ-Θ

-           Οφειλόμενη οικονομική ενίσχυση των επιχειρήσεων της Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης

-           Διασφάλιση περιβαλλοντικής ισορροπίας από το επικείμενο έργο αποστράγγισης των Τεναγών Φιλίππων

-           Παραβίαση δικαιωμάτων εργαζομένων στην Βιομηχανία Λιπασμάτων Καβάλας από τον Λαυρέντη Λαυρεντιάδη και μέτρα προστασίας για τους απλήρωτους εργαζόμενους στο εργοστάσιο Λιπασμάτων Καβάλας

-           Αναφορά δημάρχου Καβάλας για τη μη τήρηση μέτρων πρόληψης και διασποράς του κορονοϊού στην Ανοιχτή Δομή Φιλοξενίας Προσφύγων στην Καβάλα στην οποία τίθεται το ζήτημα της ανεξέλεγκτης κατάστασης ως προς της είσοδο και έξοδο των προσφύγων ανά ομάδες άνω των δέκα ατόμων, καθώς και του συνωστισμού αυτών σε κοινόχρηστους χώρους και αιτείται την επίλυση του προβλήματος

-           Μέτρα προστασίας για τους Στρατιωτικούς της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας

-           Καταστροφή των βουνών της Θάσου από την ανεξέλεγκτη λατομική δραστηριότητα

-           Προβλήματα στις αποζημιώσεις από τα μέτρα εξυγίανσης του ζωικού κεφαλαίου για τους κτηνοτρόφους της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης

-           Προβλήματα στις ακτοπλοϊκές μετακινήσεις από και προς τη Θάσο

-           Κίνδυνος κλεισίματος του καταστήματος ΕΛΤΑ στον Πρίνο

-           Προκήρυξη του ΤΑΙΠΕΔ με σκοπό την πώληση Οργανισμών Λιμένων Α.Ε.

-           Αναστολή λειτουργίας της δομής προεπαγγελματικής κατάρτισης ΑμεΑ στην Καβάλα

-           Μελέτη Βιωσιμότητας 10 Περιφερειακών Λιμανιών

-           Αποζημιώσεις αμπελοπαραγωγών Δήμου Παγγαίου

-           Εξέλιξη μελέτης για τα Τενάγη των Φιλίππων

-           Παραβίαση δικαιωμάτων εργαζομένων στην Βιομηχανία Λιπασμάτων Καβάλας από τον Λαυρέντη Λαυρεντιάδη

-           Κατασκευή επέκτασης των δικτύων διανομής φυσικού αερίου στις έξι μεγάλες πόλεις της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης

-           Κίνδυνος απένταξης του έργου της Ενεργειακής Αναβάθμισης του Γενικού Νοσοκομείου Καβάλας

-           Οι προθέσεις της Κυβέρνησης για το έργο του σιδηροδρομικού διαδρόμου Sea2Sea με την Βουλγαρία

-           Αφαίμαξη των Δημόσιων Οργανισμών Λιμένων

-           Μηδενικές μεταθέσεις και τοποθετήσεις αστυνομικών στην Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας αλλά και σε όλη την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης

-           Σχεδιασμός για την Ανοικτή Δομή Φιλοξενίας Αιτούντων Άσυλο στην Καβάλα

-           Αντιμετώπιση προβλημάτων στις δενδρώδεις καλλιέργειες του κάμπου του Δ.Νέστου όπως αυτές προέκυψαν από διαδοχικές χαλαζοπτώσεις

-           Ένταξη ΚΑΔ μελισσοκόμων στους πληττόμενους κλάδους λόγω πανδημίας

-           Στήριξη αιγοπροβατοτρόφων της ΑΜ-Θ λόγω πανδημικής κρίσης

-           Παρεμβάσεις σχετικά με τα αιτήματα του εμπορικού κόσμου της Καβάλας εν μέσω πανδημίας

 

Επίσης, κατέθεσα 4 επίκαιρες ερωτήσεις σχετικά:

Α) Με την κατάσταση στα Πετρέλαια Καβάλας

Β) Για τις εξελίξεις στα Λιπάσματα Καβάλας και την υπεράσπιση των εργασιακών σχέσεων που συνεχίζει να καταπατά η εργοδοσία

Γ) Για την εκ περιτροπής εργασία και τη μεθόδευση επέκτασης της διάρκειας της με πρόσχημα των κορονοϊό

Δ) Σχετικά με τις αποζημιώσεις των αγροτών του Δήμου Παγγαίου.

Είχα την ευκαιρία να εκθέσω τις απόψεις μου στην ολομέλεια της Βουλής για 20 νομοσχέδια, ενώ ήταν πολυάριθμες οι παρεμβάσεις μου σε επιτροπές της Βουλής. 

Μάλιστα, είχα την τιμή να είμαι εισηγήτρια εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ για το  νομοσχέδιο που αφορά την «Ενσωμάτωση στην ελληνική νομοθεσία της Οδηγίας (ΕΕ) 2016/2341 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 14ης Δεκεμβρίου 2016 για τις δραστηριότητες και την εποπτεία των Ιδρυμάτων Επαγγελματικών Συνταξιοδοτικών Παροχών (Ι.Ε.Σ.Π.) και άλλες διατάξεις.»

Οι μάχες που έχουμε να δώσουμε από εδώ και στο εξής είναι πολλές και θα κρίνουν την πορεία της χώρας για τα επόμενα πολλά χρόνια. Δυστυχώς η ΝΔ έχει επιλέξει να δείξει το πιο σκληρό και ακραίο πρόσωπο της από τον πρώτο χρόνο διακυβέρνησης. Είμαστε εδώ για να αποτρέψουμε την επιστροφή στη βαθιά ύφεση, στην αυταρχικότητα, στο βαθύ κράτος της διαφθοράς και της διαπλοκής. 

 

ΥΓ: Δεν θα μπορούσα να παραλείψω να ευχαριστήσω ιδιαιτέρα, για ακόμη μια φορά́, την οικογένεια μου- και ειδικά́ τον πατέρα μου και τα παιδάκια μου που με στήριξαν και με στηρίζουν σε κάθε μου βήμα. Φυσικά́ το ευχαριστώ είναι λίγο για τον Γιώργο, την Κάτια και τον Τάσο (ξέρουν αυτοί γιατί…)

 

Τάνια Ελευθεριάδου

Βουλεύτρια Καβάλας του ΣΥΡΙΖΑ