Η Αναπτυξιακή Καβάλας Α.Ε. ανακοινώνει ότι, από την 1η Ιουλίου 2020, ξεκίνησε -ως Επικεφαλής Εταίρος- την υλοποίηση του Έργου «Δημιουργία Συνεργασιών για την Αναβάθμιση της Προσφοράς στον Τομέα του Πολιτισμού και τη Δημιουργία Νέων Επενδυτικών Ευκαιριών στον Τουρισμό και τις Δημιουργικές και Πολιτιστικές Βιομηχανίες σε Επιλεγμένες Περιοχές UNESCO στη Λεκάνη της Μαύρης Θάλασσας» και το ακρωνύμιο «HERIPRENEURSHIP».

 

Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Κοινό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Λεκάνη της Μαύρης Θάλασσας 2014-2020» (Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Γειτονίας) και εθνικούς πόρους από τις χώρες των εταίρων του έργου με συνολικό προϋπολογισμό 1.289.538,17 Ευρώ.

 

Το εταιρικό σχήμα αποτελείται από έξι (6) εταίρους, συγκεκριμένα:

 

  • Αναπτυξιακή Καβάλας - Αναπτυξιακή Ανώνυμη Εταιρεία Ο.Τ.Α., ως Επικεφαλής Εταίρος.
  • Το Πανεπιστημιακό Ίδρυμα «Danube Black Sea», Ρουμανία.
  • Την Ένωση των Βουλγαρικών Τοπικών Αυτοδιοικήσεων της Μαύρης Θάλασσας, Βουλγαρία.
  • Την Εθνική Ένωση Εισερχόμενου Τουρισμού, Μολδαβία.
  • Το Πανεπιστήμιο Iakob Gogebashvili, Γεωργία.
  • Την Αναπτυξιακή Εταιρεία Ανατολικής Μαύρης Θάλασσας, Τουρκία.

 

Το HERIPRENEURSHIP καθιερώνει συνεργασίες με σκοπό την αναβάθμιση της προσφοράς στον τομέα της πολιτιστικής κληρονομιάς με σκοπό τη δημιουργία νέων επενδυτικών ευκαιριών στον τουρισμό και τις πολιτιστικές και δημιουργικές βιομηχανίες στη Λεκάνη της Μαύρης Θάλασσας, και -ειδικά- σε χαρακτηρισμένες περιοχές UNESCO. Προωθεί την τουριστική επιχειρηματικότητα κάνοντας χρήση της αυξανόμενης προοπτικής των Πολιτιστικών και Δημιουργικών Βιομηχανιών με σκοπό να συνδέσει τον τουρίστα με την πολιτιστική κληρονομιά της Μαύρης Θάλασσας.

 

Μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις, που αντιμετωπίζει ο τομέας του τουρισμού στη Λεκάνη της Μαύρης Θάλασσας είναι η εξεύρεση νέων δεξιοτήτων για νέες θέσεις εργασίας. Από αυτή την άποψη, το έργο θα υποστηρίξει -μέσω εξειδικευμένης συμβουλευτικής καθοδήγησης- Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις στον τουρισμό και τις πολιτιστικές και δημιουργικές βιομηχανίες, προκειμένου να βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητά τους και να προσφέρουν μια νέα τουριστική εμπειρία, υψηλής ποιότητας, για τους τουρίστες.

 

Το HERIPRENEURSHIP θα αναζητήσει επίσης λύσεις που βασίζονται στον πολιτισμό για ανάπτυξη από τη βάση προς τα πάνω, θα δημιουργήσει ευκαιρίες αγοράς και θα διευκολύνει νέες επενδύσεις στον τουρισμό, τοποθετώντας την αυθεντική πολιτιστική εμπειρία στην καρδιά της τουριστικής μεταρρύθμισης στη Λεκάνη της Μαύρης Θάλασσας.

 

Ένα από τα πιο σημαντικά παραδοτέα του HERIPRENEURSHIP θα είναι η «ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ UNESCO», δηλ. ένα μοναδικό σύνολο πολύμορφων τουριστικών προϊόντων-υπηρεσιών που θα συνδυάζει την εκπαίδευση με τον ελεύθερο χρόνο του επισκέπτη. Η καινοτομία του έργου έγκειται στο γεγονός ότι αυτό θα οδηγήσει τους επαγγελματίες να αναπτύξουν εξαιρετικές εμπειρίες σε χώρους κληρονομιάς και να συνδέσουν την προσφορά με τις παγκόσμιες αγορές.

 

Στην περιοχή της Καβάλας, το έργο θα έχει ως επίκεντρο, τον Αρχαιολογικό Χώρο των Φιλίππων στο Δήμο της Καβάλας, ο οποίος έχει χαρακτηριστεί ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

 

Η υλοποίηση του έργου αποτελεί μέρος των ευρύτερων και συνεχών προσπαθειών της Αναπτυξιακής Καβάλας Α.Ε. να επεκτείνει το πεδίο δράσης της σε καινοτόμες αναπτυξιακές πρακτικές και να δημιουργήσει αποτελεσματικές και μακροχρόνιες συνέργειες με τα Τοπικά Προγράμματα CLLD/LEADER, τα οποία διαχειρίζεται.

(δελτίο Τύπου)