Ερώτηση για τη δημιουργία Μονάδας Αιμοκάθαρσης στο Κέντρο Υγείας Πρίνου κατέθεσε στο Υπουργείο Υγείας, η βουλευτής Καβάλας του ΣΥΡΙΖΑ Τάνια Ελευθεριάδου.

 

Σημειώνει ότι «η πανθομολογούμενη ανάγκη δημιουργίας Μονάδας Αιμοκάθαρσης στο Κέντρο Υγείας Πρίνου στη Θάσο είναι πιο επίκαιρη από ποτέ άλλοτε, λόγω της πανδημικής κρίσης που αντιμετωπίζει η χώρα μας. Άλλωστε, η ταλαιπωρία των νεφροπαθών της Θάσου εντάθηκε λόγω και των περιοριστικών μέτρων για την αποφυγή εξάπλωσης του COVID-19. Με δεδομένη μάλιστα τη μειωμένη έλευση τουριστών, σε σχέση με τις προηγούμενες καλοκαιρινές περιόδους, είναι κρισιμότερη από ποτέ η παροχή επιπλέον ασφάλειας στους νεφροπαθείς επισκέπτες του νησιού.»

Υπενθυμίζει ότι οι προϋποθέσεις δημιουργίας μονάδας καθορίστηκαν στις 11/6/2019, ενώ μετά από μακρά προεργασία, δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ στις 5/7/2019 και ανακοινώθηκε στις 9/7/2019 από τον πρώην διοικητή του Νοσοκομείου Καβάλας. 

 

Ακολουθεί όλο το κείμενο της ερώτησης

 

Ερώτηση

προς τον κ. Υπουργό Υγείας

Θέμα: Δημιουργία Μονάδας Αιμοκάθαρσης στο Κ.Υ. Πρίνου, Θάσου

 

Η πανθομολογούμενη ανάγκη δημιουργίας Μονάδας Αιμοκάθαρσης στο Κέντρο Υγείας Πρίνου στη Θάσο είναι πιο επίκαιρη από ποτέ άλλοτε, λόγω της πανδημικής κρίσης που αντιμετωπίζει η χώρα μας. Άλλωστε, η ταλαιπωρία των νεφροπαθών της Θάσου εντάθηκε λόγω και των περιοριστικών μέτρων για την αποφυγή εξάπλωσης του COVID-19. Με δεδομένη μάλιστα τη μειωμένη έλευση τουριστών, σε σχέση με τις προηγούμενες καλοκαιρινές περιόδους, είναι κρισιμότερη από ποτέ η παροχή επιπλέον ασφάλειας στους νεφροπαθείς επισκέπτες του νησιού.

 

Υπενθυμίζεται ότι η προηγούμενη ηγεσία του Υπουργείου Υγείας είχε διαβουλευτεί με την πρώην Διοίκηση του Γ.Ν. Καβάλας για τη δημιουργία μονάδας αιμοκάθαρσης στο Κ.Υ. Πρίνου ως αποκεντρωμένης δομής της Νεφρολογικής Κλινικής, με το Δ.Σ. του Νοσοκομείου στην υπ` αριθμ. 41/10-12-18 (θέμα 5ο Ε.Η.Δ.) Συνεδρίασή να εκφράζει τη σύμφωνη γνώμη του υπό την προϋπόθεση ότι θα εξασφαλιστούν οι προϋποθέσεις λειτουργίας της εν λόγω Μονάδας.

 

Οι προϋποθέσεις αυτές καθορίστηκαν, τελικώς, στις 11/6/2019 μετά από μακρά προεργασία, δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ στις 5/7/2019 και ανακοινώθηκε στις 9/7/2019 από τον πρώην διοικητή του Νοσοκομείου Καβάλας.

 

Μέχρι σήμερα όμως, παρά τις περί του αντιθέτου εξαγγελίες των τοπικών κυβερνητικών βουλευτών και τις υποσχέσεις του Υπουργείου Υγείας, η Μονάδα Αιμοκάθαρσης Κ.Υ. Πρίνου δεν έχει ξεκινήσει τη λειτουργία της.

 

Επειδή, περισσότεροι από 30 νεφροπαθείς της Θάσου αναγκάζονται να μετακινούνται μέχρι και 3 φορές την εβδομάδα στο Γ.Ν. Καβάλας.

Επειδή, η αγωνία των νεφροπαθών μεγαλώνει λόγω της έξαρσης του κορονοϊού και της πιθανής νέας εμφάνισης υγειονομικής κρίσης στο τέλος του έτους.

Επειδή, η δημιουργία Μονάδας θα ελκύσει τουρίστες που πρέπει να πραγματοποιούν αιμοκάθαρση.

 

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1. Σε ποιο στάδιο βρίσκεται η δημιουργία της Μονάδας Αιμοκάθαρσης στο Κ.Υ. Πρίνου;

2. Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης της;

3. Παραμένει στα σχέδια του Υπουργείο η δημιουργία της;

 

Η ερωτώσα βουλευτής

Ελευθεριάδου Σουλτάνα (Τάνια)