Ερώτηση για την απαράδεκτη καθυστέρηση σε ό,τι αφορά την πληρωμή των αγροτών που εντάχθηκαν στο Υπομέτρο 5.1, καθώς και για την μη έναρξη της διαδικασίας της δεύτερης πρόσκλησης του προγράμματος, κατέθεσε η βουλευτής Καβάλας του ΣΥΡΙΖΑ Τάνια Ελευθεριάδου. 

 

«Οι αγρότες της περιοχής της ΠΕ Καβάλας αντιμετώπισαν το τελευταίο χρονικό διάστημα ζημιές που προκλήθηκαν από έντονες χαλαζοπτώσεις. Παρά τις περί του αντιθέτου υποσχέσεις της κυβέρνησης και των τοπικών κυβερνητικών βουλευτών, οι αποζημιώσεις καθυστερούν. Συγκεκριμένα, το πρόγραμμα που τρέχει τώρα, η πρώτη φάση του οποίου έχει ολοκληρωθεί, είναι στον αέρα αφήνοντας απλήρωτες περίπου 170 κατασκευές αντιχαλαζικών στην ΠΕ Καβάλας» σημειώνει μεταξύ άλλων.

 

Ολόκληρη η ερώτηση:

 

Στις 11/04/2018 προκηρύχθηκε η 1η Πρόσκληση Ενδιαφέροντος για την υποβολή αιτήσεων στήριξης στο πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης της Ελλάδας 2014-2020, Μέτρο 5 (Αποκατάσταση του δυναμικού γεωργικής παραγωγής που έχει πληγεί από φυσικές καταστροφές και καταστροφικά συμβάντα και ανάληψη κατάλληλων προληπτικών δράσεων), Υπομέτρο 5.1. (Επενδύσεις σε προληπτικά μέτρα που σκοπεύουν στην μείωση των δυσμενών επιπτώσεων πιθανών φυσικών φαινομένων, δυσμενών καιρικών συνθηκών και καταστροφικών συμβάντων).

 

Ακολούθησαν τρεις τροποποιητικές δηλώσεις στις 21/06/2018, στις 18/07/2018 και στις 11/09/2018 με αποτέλεσμα να οριστεί καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή και οριστικοποίηση των αιτήσεων στήριξης, μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος Κρατικών Ενισχύσεων, στις 09/10/2018 και καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή των φακέλων αυτών 24/10/2018. Τα οριστικά αποτελέσματα εκδόθηκαν στις 16/12/2019 και μέχρι και σήμερα (9/6/2020) οι δικαιούχοι δεν έχουν πληρωθεί.

 

Οι αγρότες της περιοχής της ΠΕ Καβάλας αντιμετώπισαν το τελευταίο χρονικό διάστημα ζημιές που προκλήθηκαν από έντονες χαλαζοπτώσεις. Παρά τις περί του αντιθέτου υποσχέσεις της κυβέρνησης και των τοπικών κυβερνητικών βουλευτών, οι αποζημιώσεις καθυστερούν. Συγκεκριμένα, το πρόγραμμα που τρέχει τώρα, η πρώτη φάση του οποίου έχει ολοκληρωθεί, είναι στον αέρα αφήνοντας απλήρωτες περίπου 170 κατασκευές αντιχαλαζικών στην ΠΕ Καβάλας.

Επειδή, η αντιχαλαζική προστασία είναι τεράστιας σημασίας επένδυση για τους παραγωγούς της ΠΕ Καβάλας.

Επειδή, οι αγρότες αντιμετωπίζουν μία πρωτοφανή κρίση λόγω της εξάπλωσης του COVID-19.

Επειδή, οι καθυστερήσεις στις αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ είναι μεγάλες.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1. Γιατί υπάρχει τόση μεγάλη καθυστέρηση σε ό,τι αφορά την πληρωμή των αγροτών που εντάχθηκαν στο Υπομέτρο 5.1;

2. Πότε προβλέπεται η έναρξη της δεύτερης πρόσκλησης του προγράμματος;

3. Ποιες είναι οι προθέσεις της κυβέρνησης για την από αέρος αντιχαλαζική προστασία για την ΠΕ Καβάλας;

 

Η ερωτώσα βουλευτής

Ελευθεριάδου Τάνια